Lamb of God sú skvelí, na tom sa dúfam zhodneme všetci. Keď ale pod hlavičkou Burn the Priest vydajú album coverov prevažne v štýloch HC a cross-over, budú ešte o trochu lepší.

Magnet týždňa

Minulý týždeň začali Lamb of God teasovať niečo pod hlavičkou Burn the Priest. Pôvodné úvahy boli, že sa chystajú nanovo nahrať debut kapely z čias, kedy ešte fungovali s týmto názvom. Po pár dňoch čakania sme sa ale dočkali veľmi príjemného prekvapenia. Kapela sa chystá 18. mája vydať album Legion: XX, na ktorom budú prerábky aj takých kapiel, ako Melvins, S.O.D., Agnostic Front, či slávnych Cro-Mags. A na spríjemnenie čakania tu je prvá vec. Inherit the Earth od The Accused. (pm)


Šrot týždňa

Dráma s názvom The Faceless pokračuje. Po minuloročných výpadkoch z niekoľkých koncertov a festivalov kvôli najrôznejším problémom sme sa neskôr dozvedeli, že zakladateľ kapely – Michael Keene – má problémy s drogami. Všetko však naznačovalo, že sa páni pozbierali a budú pokračovať, čo aj verejne deklarovali. To sa ale zmenilo minulý týždeň, keď všetci členovia kapely okrem Keenea skončili. Najlepšie to zhrnul bubeník Bryce Butler vo svojom príspevku na Facebooku, v ktorom poďakoval všetkým z kapely (vrátane manažéra) – teda všetkým okrem Keenea. Asi teda vieme, kde bude problém. Plánované vystúpenia by sa však rušiť nemali. The Faceless už údajne má náhradu na všetky neobsadené pozície. Otázne je, či sa obsadia pozície na fanúšikov. (pm)

Dánski rockeri Pretty Maids zrušili bratislavský koncert, ktorý mali odohrať 31. marca. Dôvodom sú vraj veci „mimo ich kontroly“. Organizátor hovorí o „zrušení / odložení“. Sľubuje, že kapela príde niekedy v budúcnosti. (ak)

Novinky

Mladá progressive death metalová kapela Persefone zahrá v bratislavskom klube Randal už tento utorok. No dobre, mladá kapela to nie je v žiadnom ohľade – vznikla v roku 2001. No do širšieho povedomia sa títo páni z Andorry dostali až so štvrtou štúdiovkou Spiritual Migration z roku 2013. Minuloročný album Aathma je leitmotívom aktuálneho turné a aby toho nebolo málo, kapela minulý týždeň vydala nové trojskladbové EP. Práve z neho pochádza skladba In Lak´ech, ktorej lyric video prikladáme nižšie. na skladbe hosťuje huslista Tim Charles z Ne Obliviscaris. A je to mega dobré. Prídete na koncert? (ak)


20 sekúnd veľmi nádejnej hudby zverejnili Periphery. Nech už je to čokoľvek, všetci svorne dúfame, že tak bude znieť celý album. Ten by mal vyjsť niekedy v priebehu roka a mal by sa volať Periphery IV. (pm)



O mesiac bude v kanadskom Calgary premiéra dokumentu Slave to the Grind, ktorý sa zameriava na zmapovanie celého grindcoreového subžánru. V našich kinách sa ho asi veľmi nedočkáme, takže si musíme počkať na jeho vydanie na DVD, či iných nosičoch. Tu je zatiaľ aspoň trailer, v ktorom sa objavia aj členovia kapiel Napalm Death, Municipal Waste, či Brutal Truth. (pm)


Redakční obľúbenci Zeal & Ardor cez týždeň bez akéhokoľvek popisku, či doplňujúcej informácie zverejnili na Facebooku záhadné video, ktoré môže naznačovať hocičo – nový album, film, singel… Nechajme sa prekvapiť, atmosféru to má výbornú. (pm)



A keď už sme pri divných videách – majstrami v tomto voľnom, žánre sú určite Queens of the Stone Age. Teda aspoň v mainstreamovom ponímaní. Aj ich nové video k skladbe Head Like a Haunted House z aktuálneho albumu Villains neporušuje tradíciu a nesie sa v pomerne netradičnom duchu. (pm)


Ak holdujete radio rocku alebo sa vám cnie za „metalovým“ mainstreamom z prelomu tisícročí, určite vás osloví príjemná novinka Psycho od Breaking Benjamin. Album Ember vychádza v polovici apríla. (pm)


Marilyn Manson si s veľkou obľubou do svojich klipov ako hostí volá svojich kamarátov. V dvoch sa napríklad objavil aj Johnny Depp, v novom videu Tattooed in Reverse sa objaví v úlohe sestričky podivuhodného ústavu Courtney Love. Ako to už býva zvykom, video by ste na verejnosti pozerať nemuseli. Niektorých ľudí by mohlo trochu rozladiť. (pm)


Bad Wolves sa minulý rok zverejnili najmä vďaka ich frontmanovi. Tommy Vext na pár koncertoch zaskočil za Ivana Moodyho z Five Finger Death Punch, ktorý bol v tom čase indisponovaný. Teraz však chcú preraziť aj vlastnou tvorbou a vydali debutové EP False Flags Vol. One. Až na úvodný cover Zombie od The Cranberries je to pomerne počúvateľná nahrávka. (pm)

Po kanadskej hardcoreovej formácii Baptists sa od vydania skvelého albumu Bloodmines v roku 2014 zľahla zem. V decembri však vydali informáciu, že na predošlé úspechy chcú nadviazať doskou Beacon of Faith, ktorá vyjde na konci mája 2018. Odvtedy som netrpezlivo čakal na akúkoľvek novinku, až som sa konečne dočkal. Prvú skladbu z prichádzajúcej štúdiovky s názvom Capsule nájdete na Bandcampe. A keď už tam budete, nezabudnite predobjednať. (pm)

V tandeme s nadchádzajúcou novinkou To Drink from the Night Itself, zverejnili At the Gates aj znovu nahratú skladbu Raped by the Light of Christ. Tá pôvodne vyšla v roku 1993 na albume With Fear I Kiss the Burning Darkness a v novej verzii bude exkluzívne dostupná na flexidisku od magazínu Decibel. Online si ju môžete vypočuť vďaka serveru Metalinjection. (ak)

Americkí heavy rockeri The Sword majú vonku album Used Future a pripomínajú sa skvelo štylizovaným klipom k skladbe rovnakého názvu. Videoklip má podobu počítačovej hry zo 16-bitových čias, keď sme sa nadchýňali nad jednouchou grafikou a primitívnym zvukom. V tejto tímovej hre spolupracujú štyria hráči, ktorými sú samotní členovia a zabíjajú gigantických pavúkov. (ak)


Haluze týždňa 

Uplynulý týždeň sa očividne niesol v duchu „Ako by zneli X, keby Y.“ A tak tu máme hneď dve haluze z tejto kategórie. Prvou je pomerne neoriginálna Pantera na podladenej 9-strunovej gitare. Podľa očakávania to znie hrozne. Veď posúďte sami:


Druhým počinom v tejto kategórii je aspoň trochu originálna výmena gitarovej a basovej linky na nahrávkach Metallica. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.
Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Facebook.com/lambofgod

Súvisiaci interpreti: Burn The Priest, Lamb of God