Juraj Peták je známy z kapely Purist, ktorá si dopriala prestávku. Práve obdobie nečinnosti Purist hudobník využil na počúvanie novej hudby a čerpanie inšpirácie. Založil kapelu Lannne, ktorá predstavuje svoj druhý singel Bad Manners aj s videoklipom.

"Bad Manners je prvá kritická skladba, ktorú som napísal. Je to v podstate satyra určená pre horúcohlavých, strmhlav sa rútiacich takzvaných biznismenov, ktorí často nemajú morálne zábrany a razia si vlastnú cestu s klapkami na očiach, bez ohľadu na kohokoľvek iného. V refrénoch na nich doslova kričím, aby spomalili a všimli si svet okolo seba," vraví Juraj Peták, ktorý spolu s kapelou Lannne prináša fúziu živej organickej hudby a moderného syntetického zvuku, inšpirovaný hip-hopovým groovom. 

Videoklip na jeden záber

Nápad na skladbu Bad Manners vznikol v hlave Juraja Petáka. O kameru sa postaral Michal Čecha, rovnako ako pri prvom klipe kapely Lannne. Choreografiu tanca vymyslela Katka Kvasňovská a hlavnou tanečnicou bola Natalia Šmatralová. Okrem nej sa v klipe objavila v pozadí aj kapela Lannne, ktorú tvoria Maxim Ramacsay (bicie) a Martin Zaujec (klávesy).

"Klip je vymyslený ako jednozáberovka, v ktorej diváka sprevádza bytom tanečníčka Natalia. Ona zobrazuje tie 'zlé spôsoby'. Popri jej tanci sa v pozadí objaví v každej miestnosti člen kapely. Bolo to celkom zábavné nakrúcanie, keďže sme počas neho prebiehali z miestnosti do miestnosti, aby sme sa my hudobníci objavili na kamere vždy v inom priestore. Na konci skladby sa fokus zmení z Natálie na kapelu, keď sa spolu stretneme v jednej miestnosti a odohráme posledný refrén. Bola to naozaj zábava," vraví Juraj Peták.

 

Videoklip sa im pritom podarilo nakrútiť za jedeň deň. "Stretli sme sa na obed, porozkladali sme po byte svietidlá a naprogramovali sme ich, kameraman si prešiel párkrát trasu, po ktorej neskôr tancovala tanečníčka svoju choreografiu, a po zotmení zostávalo už len natočiť tú správnu verziu. Myslím, že sme ich spolu mali asi sedem," prezrádza hudobník a priznáva, že výsledok predčil jeho očakávania. 

Po singlovej nádielke príde EP

Lannne predstavili ešte v decembri svoj debutový singel Beginning, na ktorý teraz nadviazal skladbou Bad Manners a už v blízkej budúcnosti plánuje vydať debutové EP. "Toto je posledný samostatný singel a teraz je, myslím, na čase zverejniť EP. Skladby mám už v podstate pripravené, okrem Beginning a Bad Manners sa na ňom objavia ďalšie tri. Teším sa, že ma hneď po prvom singli oslovilo vydavateľstvo Gergaz a aktuálny singel je začiatkom našej spolupráce. Samotný album môžete očakávať po EP na jeseň tohto roka," hovorí Juraj Peták. 

Kapela Lannne priniesla Jurajovi nové nadšenie pre hudbu, hoci priznáva, že istý čas trvalo, kým si našiel nový smer. "Doteraz ho vlastne objavujem. Nechcel som, aby si fanúšikovia Purist povedali, že je to vlastne to isté, hoci som to stále ja a radikálne odlišné to asi nikdy nebude. Občas sa však opäť cítim ako tínedžer, ktorý objavuje nové veci, a baví ma to," uzatvára hudobník. Pokračovanie Purist pritom nevylučuje a vraví, že všetko ukáže čas.    


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Peter Ondruš

Súvisiaci interpreti: Purist