Videoklip Zahrada, už druhý z aktuálneho albumu Žijute, vydáva skladateľka, speváčka, pianistka, aranžérka a producentka Beata Hlavenková, nominovaná za Žijute na dve Ceny Anděl 2021.


Text piesne Zahrada vznikol na začiatku prvého covidového lockdownu. "Sedela som na záhrade, pršalo, síce bol pracovný deň, ale deti pri počítači kvôli online vyučovaniu, autá veľmi nejazdili. Premýšľala som nad tým, čo všetko ma na tom štve, ale aj čo je na tom pozitívne. Trochu aom cítila zlosť aj možnosť odpočinku. A pretože mám rada iróniu, vypadli zo mňa prvé slová "Zatvorila som záhrade, spálila trávu, prekliala kvetinu a vyrúbala stromy…. konečne je ticho, nikde nikto", hovorí k inšpirácii Hlavenková. V piesni zaznejú jej stáli spoluhráči a hostia.

"Mala som jasnú predstavu o bicích a aranži. Využila som svojich spoluhráčov, Patricka Karpentski, ktorý vždy vytvorí krásne gitarové nápady a protimelódie a Miloša Klápště na basu. Vtedy mi prišla ponuka od Tomáša Neuwertha (Kittchen, Tata Bojs), že keď budem chcieť, rád niečo nahrá, čo bol skvelý nápad. A prišli tóny zo zámoria. Prvotriedneho newyorského saxofonistu Richa Perryho, ktorého hru milujem, som schválne chcela mať v tej harmonicky najjednoduchšej piesni."

Klip vznikajúci v spolupráci s filmárkou a fotografkou Anežkou Horovou sa namiesto irónie, temnosti či zábavy vydal cestou "divopeknosti", ako sama Hlavenková glosuje. Točilo sa v dedinskom prostredí v krajine hradov Kost a Trosky, herecky sa zapojila celá rodina Hlavenkovej i sama Anežka Horová.

"Keď som si pieseň pustila prvýkrát bolo mi jasné, že by som chcela vychádzať z textu. Niektoré jeho prvky sa objavia v obraze, iné časti sú príbehovo abstraktnejšie. Beatu som v klipe chcela mať ako jednu z postáv spoločne tráviacich čas na záhrade. Bol to veľmi pekný deň dvoch rodín na chalupe," dodáva Horová. "Aj náš pes má v klipe premiéru," smeje sa Hlavenková. "Bolo krásne sa aspoň na jeden deň vymaniť z myšlienok na hrôzy neďalekej vojny. Užiť si slnko a pokoj - ten vonkajší aj vnútorný."


Hlavenková je jednou z najvýraznejších súčasných muzikantiek s nezameniteľným nadžánrovým autorským rukopisom. Žánrová sloboda, opierajúca sa o hlboké povedomie o jazze, modernej klasickej hudbe, pope i pesničkárstve, sa vo všetkých jej projektoch prelína s jasne rozpoznateľnou sústredenou a citlivou interpretáciou. Na konte má vlastné albumy ocenené prestížnymi hudobnými cenami, spolupracuje ako s českými, tak svetovými hudobníkmi, skladá hudbu pre film (Dukla 61, Zátopek) a divadlo (VerTeDance a ďalšie), pre deti (Pišlické príbehy, Ó, ó, ó, vajíčko ). Venuje sa aj hudobnému mentoringu.

Práve za hudbu k filmu Zátopek bola nominovaná na cenu Český lev 2021 v kategórii Najlepšia hudba. Je tiež hudobnou producentkou debutového albumu Vojtecha Nýdla Dieťa z vetra. So vznikom albumu Sně roku 2019, jej prvého spievaného albumu, postavila Kapelu Snů, kam prizvala trumpetistu a bubeníka Oskara Töröka, basgitaristu Miloša Petera Klápště a gitaristu Patricka Karpentskiho.

S Kapelou Snů a množstvom hostí ako David Stypka, Oto Klampiar, Thom Artway, Rich Perry, Vojta Nýdl a ďalších vydala u českého vydavateľstva Minority Records v októbri 2021 svoj šiesty sólový album Žijute, ktorý získal dve nominácie na Cenu Anděl 2021. Natáčanie videoklipu Zahrada ppodporil OSA - Ochranný zväz autorský v rámci Grantu Partnerstva.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.