Obmedzenia, ktoré priniesla pandémia koronavírusu, znemožnili interpretom jarné koncertné plány, no mnohí získaný čas využili na tvorbu alebo rýchlejšiu finalizáciu svojich rozrobených albumových projektov. To je aj prípad Majka Spirita, ktorý aj napriek korona kríze prežíva jeden z najplodnejších rokov svojej kariéry.

Po sérii singlov a troch karanténnych online koncertoch završuje svoju mimoriadne aktívnu prvú polovicu roka vydaním nového albumu s názvom Artist (v preklade Umelec, písané ako 4RTIST). "Vždy som plánoval, že keď budem robiť svoj štvrtý sólový album, nazvem ho jednoducho 4, pretože je to celý život moje šťastné číslo. Nakoniec sme našli lepší názov, ale číslo 4 v ňom zostalo," hovorí Majk Spirit o novinke, ktorej artwork vznikol v spolupráci s grafikom Jurajom Antoňákom (The Social Hills).

Vo štvrtok večer, len pár hodín pred vydaním nahrávky, predstavil raper nový, v poradí už štvrtý singel z albumu s názvom Lambada. Ide o párty skladbu s oldschoolovo ladeným beatom a chytľavým letným vibeom. Dopĺňa ju podobne odľahčený videoklip, ktorý vznikol na bratislavskom letisku M.R. Štefánika. O réžiu klipu sa postaral Miniboj Killa.


Prvý veľký projekt s Grimasom

Album celkovo prináša 14 skladieb, pričom rovná polovica je s hosťami. Pozvanie prijali Ben Cristovao, Pil C, Separ, Samey, Dame a nechýbajú ani Majkovi parťáci z domovskej formácie H16. Jeden z jej členov - producent Grimaso - sa pritom podieľal na celom album. Za celú Majkovu kariéru ide o ich prvý veľký spoločný projekt. Celý album spoločne vytvorili a nahrali v ich novom bratislavskom nahrávacom štúdiu Enterprise. 

"Náš prvý spoločný song Byť či nebyť sme robili ešte v roku 2000 v Grimasovej detskej izbe v Petržalke. Neskôr sme spolu založili legendárnu crew H16 a zvyšok už je história. Po 20 rokoch sme konečne spravili projekt, kde sa mi Grimo kompletne postaral o hudobnú stránku, a musím povedať, že ako producent zo mňa pri nahrávaní dostal to najlepšie, čo som v sebe mal," hodnotí raper doteraz najkomplexnejšiu spoluprácu s dlhoročným hudobným súputníkom a kamarátom.

Majk Spirit a Grimaso, 2020 Zdroj: Matúš ZeťákMajk Spirit a Grimaso

"Na tomto projekte mi veľmi záležalo, tak som chcel, nech je to rešpektové. Preto som si povedal, že budem trošku prísnejší a čo by som za iných okolností považoval za dobré, tu som to považoval za priemer a vyhecovali sme to do dokonalosti. To isté platí aj o mojich hudbách - bolo to vzájomné posúvanie levelov," hovorí dídžej a producent, ktorý Spiritovi "kryje chrbát" na pódiu aj v štúdiu už dve dekády. "Sme úplne odlišní umelci aj napriek tomu, že spolupracujeme už 20 rokov. Každý má rád niečo iné, no tu sme sa stretli a je tam počuť vplyv oboch," dodáva Grimaso.

Zaujímavosťou je, že 4RTIST spomedzi všetkých Majkových albumov vznikol najrýchlejšie. Celý projekt sa zrodil v priebehu štyroch mesiacov od februára do mája. "Väčšinu z toho času bolo Slovensko aj svet v lockdowne, takže som sa proste zavrel v štúdiu a tvoril," spomína Majk. "Je to jednoznačný rekord. Moje sólo albumy som vždy robil celý rok. Doba praje menším projektom a ja som si pri tomto albume uvedomil, že toto môžem pokojne robiť rok čo rok..."


Ako dodáva, ešte pred pár mesiacmi si myslel, že z tohto kreatívneho obdobia vzíde nový album H16. "Prvé mesiace to ani nebolo o tom, že robíme môj sólo album, proste sme si povedali, že ideme tvoriť nové skladby. Ešte niekedy v apríli sme z toho chceli urobiť H16 album, ten sme ale nakoniec posunuli na jeseň a urobili sme tento spoločný projekt s Grimasom," vysvetľuje vývoj projektu Majk a zároveň odkrýva svoje pracovné plány na druhú polovicu roka 2020. 

Album 4RTIST oficiálne vychádza 26. júna pod hlavičkou raperovho vlastného vydavateľstva Spirit Music Label. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.majkspirit.com, www.instagram.com/majkspirit a www.facebook.com/MajkSpirit.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Adriána Čahojová z agentúry Soul For Show. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Mário Bihary (titulná fotografia), Matúš Zeťák (foto v článku)

Súvisiaci interpreti: Majk Spirit