Legenda britskej a svetovej hudobnej scény vystúpila na Glastonbury prvýkrát, a s veľkou pravdepodobnosťou aj naposledy. "Nikdy som si nemyslel, že budem hrať Glastonbury a som tu," prihovoril sa Elton John vyše stotisícovému davu z pozície nedeľňajšieho headlinera.

"Je to pre mňa veľmi špeciálna a emotívna noc, pretože to môže byť moje posledné vystúpenie v Anglicku, takže bude lepšie, keď budem hrať dobre a zabavím vás, keď tam tak dlho stojíte," zveril sa publiku 76-ročný hudobník. Nie je to prvýkrát, čo Elton John avizoval svoj odchod do dôchodku, no jeho aktuálne turné Farewell Yellow Brick Road, ktoré začalo ešte pred pandémiou, by už malo byť naozaj posledným.

Počas koncertu nežiaril iba spevákov neprehliadnuteľný trblietavý zlatý outfit a energický setlist poskladaný zo zásadných hitov britskej hudobnej ikony, ale aj prekvapujúci hostia, ktorých si pozval na pódium. Prekvapujúci preto, že nešlo o legendy z jeho generácie a až na jednu výnimku to boli umelci, ktorých kariéra v podstate ešte len začína. V skladbe Don't Go Breaking My Heart sa k Eltonovi pripojila Rina Sawayama, ešte väčším prekvapením bola voľba iba 20-ročného skladateľa Stephena Sancheza z Nashvillu, ktorého spevák počul minulý rok v rádiu a chcel ho na svojom vystúpení.

Najznámejším spomedzi jeho hostí bol jednoznačne Brandon Flowers z kapely The Killers, s ktorým Elton John predviedol hit Tiny Dancer. "Prvýkrát sme sa stretli v roku 2005, keď som začal hrať v Las Vegas. Prišiel do môjho hotelového apartmánu, aby mi zahral prvý album svojej skupiny, ktorý sa volal Hot Fuss," prezradil Elton John. Flowersova účasť tak vyvrátila špekulácie o tom, či sa v Tiny Dancer predstaví po boku Eltona Johna Britney Spears. Nestalo sa tak. Fanúšikom chýbala aj Dua Lipa v skladbe Cold Heart z roku 2021.

Elton John na Glastonbury 2023 Zdroj: Joel C Ryan/Invision/AP

Spomienka na Georgea Michaela

Emotívna bola spomienka na zosnulého Georgea Michaela, ktorý by mal práve v deň koncertu (25.6.) okrúhle narodeniny – 60 rokov. Elton John o ňom hovoril ako o jednom z najfantastickejších britských spevákov, skladateľov a umelcov. "Bol mojím priateľom a inšpiráciou. Túto pieseň chcem venovať jeho pamiatke. Všetka hudba, ktorú nám zanechal, je nádherná," zaznelo z jeho úst pred piesňou Don't Let The Sun Go Down On Me, počas ktorej sa na veľkoplošnej obrazovke za Eltonom objavila fotografia Georgea Michaela.

"Cítim sa vďaka vám tak šťastným, cítim sa milovaný. Chcem sa vám poďakovať aj za 52 rokov úžasnej lásky a lojality, ktorú ste mi preukázali. Bola to neuveriteľná cesta a zažil som ten najlepší, najlepší čas. Nikdy na vás nezabudnem, ste v mojej hlave, mojom srdci a mojej duši," poďakoval sa dojatý umelec fanúšikom v závere rozlúčkového koncertu.

Lana Del Rey ukrátila o časť vystúpenia seba aj fanúšikov. Dôvod? Vlasy

Priaznivci americkej umelkyne Lany Del Rey mali v nedeľu dvojnásobnú smolu. Éterická speváčka totiž kvôli 30-minútovému meškaniu nemohla svoj koncert dohrať a nekompromisne ju zrušilo vypnutie elektrického prúdu. Headlinerka The Other Stageu naznačila, že dôvodom dlhého meškania bola úprava jej vlasov. "Moje vlasy sa robia tak dlho, milujem vás," odkázala fanúšikom, ktorí by možno na oneskorenie dokázali rýchlo zabudnúť, ak by si mohli nerušene vychutnať zvyšok vystúpenia.

To sa však nestalo. Počas skladby White Mustang jej vypli mikrofón, zhasli všetky obrazovky a hviezda melodrámy padla na kolená. Dôvodom je polnočný zákaz, ktorý definitívne ukončil jej vystúpenie. Medzi piesne, ktoré nestihli odznieť, patria Venice Bitch, Summertime Sadness, nevydaná skladba s názvom Bittersweet Anthem, titulná skladba aktuálneho albumu Did you know that there's a tunnel under Ocean Blvd a tiež hit Video Games. Po prerušení koncertu však fanúšikovia zborovo spievali práve poslednú spomínanú pieseň a vyprevádzali ňou odchádzajúcu Lanu Del Rey z pódia.

"Aj pri štandardoch Glastonbury, toto pôsobí surreálne: sledovať uctievanú generačnú umelkyňu ako horúčkovito kráča pozdĺž bariéry, aby pokračovala v spievaní so svojimi fanúšikmi, zatiaľ čo tím roadies balí celú jej scénu. Vytvára to silne zdieľaných – aj keď bolestne smutných – 45 minút čistej, chaotickej, nefiltrovanej melodrámy," napísala vo svojej reportáži Sophie Williams z NME.

Nečakaný hosť Guns N' Roses

Naopak, pravidelne meškajúci Guns N' Roses si dali tentokrát záležať, aby svoj set začali presne načas. Úsmevné je, že si tým vyslúžili pochvalné príspevky šokovaných fanúšikov na sociálnych sieťach. Podstatnejší však bol 27-piesňový setlist, do ktorého legendárna formácia vtesnala všetky svoje hity aj s niekoľkými coververziami. Jednou z nich bola Live To Let Die venovaná Paulovi McCartneymu: "Pomáhame istému jednotlivcovi osláviť 50. výročie tejto piesne."

Prekvapením ich vystúpenia bol hosťujúci Dave Grohl, ktorú sa ku Guns N' Roses pripojil v skladbe Paradise City, "pretože gitár nikdy nie je dosť," uviedol lídra Foo Fighters Axl Rose.

Mimochodom, Grohl bol na tohtoročnom Glastonbury ako doma. Nielenže odohral neohlásený koncert so svojou domovskou formáciou (v lineupe boli pod nič nehovoriacim názvom ChurnUps, ale väčšina fanúšikov ich odhalila už pred koncertom) a hosťoval v spomínanej skladbe Guns N' Roses, predstavil sa tiež ako hosť The Pretenders. "Zjavne je v zákulisí opitý chlapík... Trvá na tom, že bude hrať," žartovala speváčka Chrissie Hynde tesne predtým, ako sa na pódiu objavil Grohl, ktorý zasadol za bicie.

Opice sa vrátili na farmu a Blondie vzdali hold legendám

Arctic Monkeys odohrali v piatok 23. júna na Glastonbury koncert, ktorý v setliste zhrnul celú ich doterajšiu pôsobnosť na hudobnej scéne. Hoci len pred pár dňami visel nad ich vystúpením otáznik, kvôli zdravotnému stavu frontmana Alexa Turnera, všetko dopadlo na výbornú a Turner zvládol odspievať celý set aj napriek nedávno prekonanej akútnej laryngitíde.

"Opice sú späť na farme!" zvolal Turner smerom k davu, čím poukázal na to, že sa na festival vrátili už tretíkrát. Ako headliner sa predstavili aj v rokoch 2007 a 2013. Temné a magické, také bolo tohtoročné vystúpenie Arctic Monkeys podľa Thomasa Smitha z NME.

Rovnako tretie vystúpenie na Worthy Farm absolvovala formácia Blondie, ktorá si zaspomínala na hudobné legendy v skladbe Heart Of Glass. Do tej totiž vložila segmenty skladieb Donny Summer I Feel Love a God The Save The Queen z dieľne Sex Pistols na počesť ich najnovšieho člena, basgitaristu Glenna Matlocka.

Nemohol chýbať ani comebackový singel Maria z roku 1999, ktorý Debbie Harry venovala "všetkým dievčatám, ktoré chcete byť dievčatami, všetkým chlapcom, ktorí chcete byť dievčatami, každému, kto chce byť zasraným dievčaťom."

Autorka: Miroslava Rabčanová (zdroj: Nme.com)