V nedeľu sa v bratislavskej Design factory uskutočnil historicky prvý koncert, na ktorom zaznel album Zelená pošta Pavla Hammela a Mariána Vargu. Pre veľký záujem publika hneď dvakrát. Jedinečné turné pokračovalo včera v Banskej Bystrici a v sobotu (29.9.) odznie legendárny album aj v Košiciach, kde sa taktiež pridáva druhý koncert.

Výnimočný záujem o koncert je po Bratislave aj v metropole východu, kde sa organizátori medzinárodného festivalu komornej hudby Konvergencie taktiež rozhodli pridať ešte jeden koncert o 17:00. V košickej Historickej radnici sa 29. septembra popri dvoch hlavných protagonistoch Pavlovi Hammelovi a Mariánovi Vargovi predstavia Vargovi spoluhráč z aktuálnej zostavy Collegium Musicum: Fedor Frešo (basová gitara), František Griglák (elektrická gitara), Martin Valihora (bicie) a ako hosť Peter Preložník (klávesy).

Zelená pošta, považovaná za jeden z najvýznamnejších albumov slovenskej hudby, vyšla pôvodne v roku 1972 vo vydavateľstve Opus v produkcii Fedora Freša. Album obsahuje aj jednu z najpôsobivejších skladieb slovenskej populárnej hudby – Smutnú rannú električku, ktorá vznikla zhudobnením rovnomennej básne Miroslava Válka. Na ďalších skladbách sa textársky podieľali Kamil Peteraj a Boris Filan.

"Sú to nadčasové pesničky. Nápadito vymyslené aj zaranžované a bravúrne zahraté. To vie každý, kto pozná album Zelená pošta z roku 1972. Nik ich však doteraz nemohol počuť naživo, všetky pokope," napísal Oliver Rehák z denníka SME a svoj názor nezmenil ani po nedeľnom koncerte. Fanúšikovia v Košiciach sa môžu tešiť na špičkových slovenských hudobníkov, ktorí sú zohratí, hoci album spolu hrali len niekoľkokrát.

Vstupenky na koncert Zelenej pošty v Košiciach si možno zakúpiť v MIC Košice alebo prostredníctvom siete Eventim. Na 21. novembra je naplánovaný koncert aj v Prahe.

Informácie pre Hudba.sk poskytla Ivica Ondrušová z festivalu Konvergencie. Viac na www.konvergencie.sk.

Súvisiaci interpreti: Marián Varga, Paľo Hammel