Dievčenská rocková kapela Poison Candy predstavila klip k svojej prvej autorskej skladbe Too Late. V článku sa tiež dočítate o výsledkoch novej hudobnej súťaže Bystrické tóny, v ktorej "jedovatá sladkosť" zvíťazila v kategórii Najlepšia kapela.

Skupina Poison Candy hráva najmä v rockových kluboch, na festivaloch a motozrazoch. Jej hlavnou inšpiráciou sú rockové kapely zo 70. a 80. rokov, ktoré dokázali strhnúť fanúšikov nielen poriadnou rockovou nádielkou, ale aj veľkolepou šou a neprehliadnuteľným imidžom. Mladé hudobníčky na svojich koncertoch hrávajú prevažne coververzie rockových hitov od AC/DC, Lennyho Kravitza, Joan Jett či Bon Jovi, postupne však do repertoáru zaraďujú aj vlastné skladby.

Prvou z nich bola práve pieseň Too Late, ktorú napísala speváčka a gitaristka kapely Miri J. Okrem nej skupinu tvoria Patt Will (basgitara), Denisa Mars (gitara) a Michaela Crash (bicie), pričom všetky členky kapely zároveň aj spievajú. Čiernobiely videoklip v rock'n'rollovom duchu natočil Marek Trúsik.


Prvý ročník súťaže Bystrické tóny pozná svojich víťazov

Zverejnenie videoklipu si mladá kapela načasovala na jednotku. Minulý týždeň totiž Poison Candy zvíťazili v 1. ročníku celoslovenskej autorskej a interpretačnej súťaže Bystrické tóny v kategórii skupina. Finále sa konalo v banskobystrickom Klube 77 v sobotu (21.9.) a o víťazoch rozhodla skúsená porota, v ktorej sedeli zvučné mená ako Lenka Dusilová, Martin Valihora, Oľga Záblacká, Janka Kozáková a Peter Dobrík (obaja z kapely Mukatado) či Roman "Galo" Galvánek z O.B.D. Okrem známych hudobníkov boli v porote aj majiteľ hudobného obchodu Atila Béreš a organizátor letného festivalu Rockscape Rastislav Škrinár, ktorý talentovanej kapele ponúkol vystúpenie na jeho budúcom ročníku.

Počas finále každý z finalistov odohral jednu vlastnú skladbu. Najlepšou speváčkou sa stala Diana Hokšová z kapely Stripless, ktorej skladba Uprostred chaosu zároveň získala aj ocenenie Najlepšia skladba. Najlepším spevákom sa stal Ján Svetlan Majerčík. Cenu za najlepší text získal spevák a textár Ivo Gál z kapely Humanoid za skladbu Deti, ktorej je autorom. Nám sa z víťazov páči asi najviac.


"Som veľmi spokojná s tým, ako to celé prebehlo. Kapely ma z inštrumentálnej a aj autorskej stránky naozaj prekvapili. Rozhodovanie poroty bolo dosť ťažké, radili sme sa neuveriteľné dve hodiny. Nakoniec sme sa dohodli, ale môžem prezradiť, že výsledky v niektorých kategóriách boli veľmi tesné. Ale boli aj kategórie, kde sme sa dohodli úplne jednoznačne," prezradila o akcii organizátorka súťaže Janka Kozáková. "Keďže kapely boli naozaj na vysokej úrovni, porota sa rozhodla udeliť ďalšie dve špeciálne ceny. Speváčke Dorote Ideas Kluvancovej za uveriteľnosť a kapele Peacock Ball za najlepšie koncertné prevedenie," dodala.

Víťazi súťaže Bystrické tóny získali možnosť nahrať singel v profesionálnom nahrávacom štúdiu PJ Sound Studio pod vedením hudobného producenta Peťa Dobríka z kapely Mukatado. Skladby oficiálne vyjdú na kompilačnom CD, ktoré bude odprezentované v slovenských médiách. "Nakoniec sme sa dohodli, že každý víťaz si nahrá dve pesničky," uviedla Kozáková. Zároveň dodala, že kompiláciu s víťazmi začnú nahrávať ešte túto zimu, oficiálne vyjde budúci rok. Člen poroty Rastislav Škrinár si navyše mal z finalistov vybrať jednu kapelu, ktorá si zahrá na spomínanom festivale Rockscape 2014. Nakoniec sa rozhodol, že dá šancu viacerým, a tak túto možnosť získali okrem Poison Candy aj speváčka Dorota Ideas Kluvancová a kapela Peacock Ball.

O víťazstvo vo finále bojovalo 15 interpretov: Boom, Lenka Piešová & Band, Lavalier, Klady kľudu, Ján Svetlan Majerčík, Dorota Ideas Kluvancová, Goodbye Guns, Stripless, Peacock Ball, Poison Candy, Just, Fruit Me Lite, Humanoid, Haťo & Error a Polyphonix.

Pozrite si vystúpenia víťazov súťaže Bystrické tóny 2013:


Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Matúš Németh za kapelu Poison Candy a PR manažérka súťaže Bystrické tóny Andrea Pivarčiová.

Foto: archív Poison Candy