Presne o týždeň, vo štvrtok 3. októbra, štartuje 19. ročník medzinárodného festivalu Barbakan, ktorý počas niekoľkých dní prinesie do centra Banskej Bystrice lákavé koncerty, nezávislé filmy a zaujímavé výstavy. V spolupráci s organizátormi Vám prinášame možnosť vyhrať voľné vstupy na jeden z hudobných večerov podľa vlastného výberu.

Festival trvá od 3. do 6. októbra, pričom prvé tri dni ponúkajú pestrý hudobný program. Aby ste sa zapojili do súťaže, stačí, ak nám na Facebooku najneskôr do pondelka 30. septembra do 12:00 napíšete, ktorý z hudobných večerov Vás zaujal najviac.

Hudobný program na štvrtok (3.10.):
podrobnosti o interpretoch

Záhrada:  
20:00 - Martin a Marián Geišbergovci (SR) 

Klub 77:  
22:00 - Wattican Punk Ballet (Arm.) 
00:00 - Ear Drum Kru (SR)

Hudobný program na piatok (4.10.):
podrobnosti o interpretoch

Záhrada:
20:00 - VECmiZlokot + Zverina
22:00 - The Boxettes

Klub 77:
23:30 - Zlokot
01:15 - Walter Schnitzelsson
02:30 - Bobsan

Hudobný program na sobotu (5.10.): 
podrobnosti o interpretoch

Záhrada:
20:00 - Plastic Swans
22:00 - Nat Osborn Band (USA)

Klub 77:
23:30 - Emonoizboyz
00:30 - AMO
02:00 - Emonoizboyz

Súťaž o voľné vstupy na hudobný večer Barbakanu 2013 podľa vlastného výberu prebieha TU

The Boxettes Zdroj: Facebook.com/theBoxettes


Festival otvorí film Gravitácia, ktorý otváral aj MFF v Benátkach

Významnou súčasťou Barbakanu je aj filmový program. Túto časť festivalu tento rok otvorí sci-fi triler Gravitácia (2013) s Georgeom Clooneym a Sandrou Bullock v hlavných úlohách. Britsko-americká snímka režiséra Alfonsa Cuaróna otvárala koncom augusta aj prestížny festival v Benátkach, kde mala svetovú premiéru. Premietanie Gravitácie bude súčasťou otváracieho ceremoniálu podujatia. Ten začne o 18:45 v banskobystrickom Cinemaxe Europa. 3D projekcia bude dostupná nielen pre pozvaných, ale aj pre širokú verejnosť. 

Zvláštneho uvedenia sa na Barbakane dočkajú ďalšie dve snímky - francúzsko-nemecký film Čo keby sme žili spoločne? (2013) o starnúcej skupine priateľov a dokument Liv & Ingmar (2012) o legendárnom režisérovi Ingmarovi Bergmanovi a jeho najväčšej múze - herečke Liv Ullmann. Tieto snímky skompletizovali už aj tak pestrú filmovú ponuku festivalu. Barbakan ponúkne celkovo 16 celovečerných filmov, jeden krátkometrážny animovaný film a dve pásma krátkometrážnych snímok mladých slovenských dokumentaristov. Dejiskami projekcí budú okrem Cinemaxu Europa aj kinosála Pamätník SNP a Záhrada.

Festival Barbakan ponúkne vo svojej filmovej časti poprvýkrát aj sekciu Backstage, ktorá sa zameriava na filmy s hudobnou tematikou. Sú medzi nimi hudobná komédia Revival (2013), hviezdami nabitý film o kontroverznom zabávačovi a pianistovi Liberace (2013), neuveriteľný príbeh pesničkára Rodrigueza sfilmovaný v snímke Pátranie po Sugar Manovi (2012) a dokument o jednej z najväčších hudobných legiend The Doors - When You're Strange (2009). Podrobnosti o hudobných filmoch

Výtvarnú časť festivalu bude tvoriť výstava s názvom ArtD. No1 - Umelci s titulom artis doctor, ktorá priblíži diela prvých absolventov doktorandského štúdia VŠVU. 

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Ján Papač, PR manažér Barbakanu 2013. Ďalšie podrobnosti nájdete na stránkach www.facebook.com/festivalBarbakan a www.barbakanfest.sk.