Kapelu Genuine Jacks možno poznáte ako garážové trio, ktoré sa vyznačuje nespútanými koncertmi a špinavým gitarovým zvukom. Medzičasom sa zostava rozrástla o jedného člena a v týchto dňoch vydáva nový album Turning Monochrome, ktorý prekvapí fanúšikov sviežim, popovejším zvukom.

Od posledného albumu Genuine Jacks s názvom Candyland ubehli už viac ako tri roky a za ten čas sa veľa zmenilo. Novými členmi skupiny sú Jakub Spiszak (Our Stories, Small Town Life) za bicími a Ondřej Blažek v úlohe gitaristu (a grafického dizajnéra najnovších počinov). Dopĺňajú tak zakladajúcich členov, ktorými sú spevák a gitarista Juraj Ondrejka a basák Jakub Blokša.

Menej garážového feelingu, viac nástrojov a zvukov

Hneď od prvej minúty čerstvo vydanej štúdiovky Turning Monochrome, ktorej ešte začiatkom leta predchádzal výborný singel Creep Lover, je zjavné, že chalani svoj špinavý garážový rock'n'roll trochu učesali a nebáli sa experimentovať s novými nástrojmi a zvukmi. Na albume, ktorý obsahuje osem skladieb, kapela zo svojho doterajšieho štýlu výrazne vybočila napríklad v psychedelickej skladbe Hard To Swallow alebo takmer akustickej Make Me Crazy. Staršiu tvorbu a energický koncertný prejav kapely zase najviac pripomína dynamická Isolation s punkovým drajvom a špinavším zvukom.


Väčšinu pesničiek albumu charakterizuje ľahkosť a chytľavosť gitarových liniek a refrénov. Úvodnú Creep Lover kapela obohatila aj o  zvuk piana a v skvelej Ahead of Me zase znejú synťáky a zefektované gitary na štýl 80-tych rokov. Menšou výčitkou môže byť anglická výslovnosť speváka, ktorej nedokonalosť viac "vytŕča" práve v pomalších pesničkách. Aj prízvuk, ktorý našťastie nepôsobí rušivo, však kapele môže pridať na šarme a "exotickosti" pre uši zahraničného poslucháča. Napokon, práve Genuine Jacks patrili medzi najlepšie hodnotené slovenské kapely v rámci medzinárodnej listening session na festivale SHARPE 2019.

Česko-americká produkcia a turné v štyroch krajinách

Talentovaní hudobníci na novom albume spolupracovali so zaujímavým producentským tandemom - pomohli im Jakub Kaifosz z českej kapely Lazer Viking a Charles Rowell z kalifornskej formácie Crocodiles. Podľa členov kapely bola spolupráca s týmito skúsenejšími hudobníkmi kľúčová práve v hľadaní nového zvuku, ale naučila ich aj viac dotiahnúť svoje hudobné nápady.

Genuine Jacks už 1. októbra vyrazia na turné s desiatimi zastávkami na Slovensku, v Česku, Rakúsku a Maďarsku. V rámci Slovenska zahrajú v bratislavskej Fuge, košickej Tabačke a trenčianskom klube Lúč. V rôznych mestách budú počas šnúry robiť spoločnosť Lazer Viking, emozpěv, Walter Schnitzelsson, Darjeeling, Light The Unknown, Guilty Echoes, Pokora a Fat & Cute. Rozpis všetkých koncertov nájdete na Facebook stránke turné. Malou ochutnávkou a pozvánkou na turné bolo dnešné vystúpenie Genuine Jacks v rannej šou Rádia_FM (Ráno na eFeMku).

Album Turning Monochrome oficiálne vyšiel 24. septembra v limitovanej edícii na žltej vinylovej LP platni a samozrejme aj v digitálnej verzii. Počúvať a podporiť kúpou ho môžete na Bandcampe, vypočuť sa dá aj na všetkých streamingových službách.



Text: Patrik Marflák (zdroj: TS/Katarína Thalerová, archív Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/GenuineJacks