Dievča so smutným pohľadom, Jasmine van den Bogaerde, ktorú dnes celý svet pozná pod menom Birdy, ašpiruje so svojím druhým albumom na objav roka. Od melancholických coververzií a balád, s ktorými sa dôstojne popasovala na svojom debute, prešla 17-ročná speváčka veľký kus cesty. Bude z nej nová Adele?

Birdy pochádza z Anglicka a už v dvanástich rokoch vyhrala speváčku súťaž Open Mic UK. Jej prvý singel, prespievaná pieseň Skinny Love, z repertoáru kapely Bon Iver, dosiahol enormný úspech a bodoval naprieč kontinentami. V Austrálii je dokonca do dnešného dňa šesťkrát platinový. Debutový album mladá speváčka poskladala z coververzií menej známych pesničiek folk-rockových kolegov a poslucháčsku aj kritickú verejnosť zaujala. Najmä preto, že ako štrnásťročná predviedla na svoj vek ohromnú vyzretosť a do piesní vložila kus svojej osobnosti. Slovenskí poslucháči si Birdy mohli všimnúť najmä vďaka songu People Help The People, ktorý znel aj z našich rádií.


Aktuálnu novinku, album Fire Within, si už celú zložila sama. Hovorí sa o ňom ako o nečakane silnom a vzhľadom k veku interpretky tiež mimoriadne vyspelom. Album sa dostal hneď medzi desiatku najpredávanejších v desiatich krajinách sveta a zo sedemnásťročnej slečny sa stala nová senzácia. Viacerí fanúšikovia aj recenzenti zašli dokonca tak ďaleko, že Birdy prirovnávajú k speváčke Adele. To je zásluhou predovšetkým klavírnych melódií v kombinácii so silným a sugestívnym speváckym prejavom, v ktorých Birdy exceluje. V niektorých prípadoch možno dá pripomenúť aj ďalšej mladej Britke s anjelskym hlasom, Gabrielle Aplin, ktorá si svoj úspech tiež vydobyla naspievaním coververzie (The Power Of Love od kapely Frankie Goes To Hollywood).

Aktuálnym singlom Birdy je pieseň Wings, ktorú napísala spoločne s frontmanom One Republic, Ryanom Tedderom. Tá čiastočne pripomína starší hit z pera jeho domovskej kapely, song Stop And Stare, no na príťažlivosti mu to neuberá, skôr naopak. Naznačuje, že mladučký britský talent sa rozbieha míľovými krokmi vpred a pokúsi sa preraziť na vlne emócií, ktorú súčasné odrody popu niekedy zúfalo postrádajú.


Text: Michaela Žureková (zdroj: Renáta Tomášová, wiki)
Foto: PR / Parlophone Music

Súvisiaci interpreti: Birdy