Populárny mladý český pesničkár Thom Artway oslavuje tridsiate výročie nežnej revolúcie uctením pamiatky Karla Kryla, ktorého príbeh a tvorba nám aj dnes pripomína silu slova v časoch neslobody.

"Už dlho som sa pohrával s myšlienkou nakrútiť niektorú z jeho piesní. Labyrint jeho textov vždy pritiahne moju pozornosť - a stále mi napadajú nové a nové možné významy ním zvolených slov. Preto som sa nakoniec rozhodol vytvoriť vlastnú verziu piesne Anděl, pretože si v nej môže každý nájsť svoje vlastné posolstvo, aj keď je to notoricky známa skladba," hovorí Thom Artway, vlastným menom Tomáš Maček.

Karel Kryl preňho podľa vlastných predstavuje, rovnako ako pre mnoho ďalších, hudobnú ikonu zamatovej revolúcie. Zároveň si tento rok pripomíname t75 rokov od narodenia a 25 rokov od smrti legendárneho pesničkára.


Pieseň Anděl vznikla v polovici šesťdesiatych rokov a vyšla v roku 1969 na kultovom albume Bratříčku, zavírej vrátka. Ďalším tohtoročným výročím je teda zároveň 50 rokov od jeho prvého vydania, hoci neskôr bol zakázaný. Inšpiráciou k napísaniu skladby boli Krylovi jeho potulky okolím Teplíc, teda krajinou bývalých Sudetov. Pohraničná oblasť symbolizovala v časoch komunizmu úplné vykorenenie viery a všetkého, čo s ňou súvisí. A práve do týchto miest zamieril aj mladý spevák v sprievode kameramana Michala Šindelářa, aby tu natočili čiernobiely atmosférický videoklip.

Naživo zaznie Anděl v podaní Thoma Artwaya prvýkrát 28. októbra na Koncerte pro Paměť národa a 17. novembra na Festivale slobody na pražskom Václavskom námestí. V rámci jesenných samostatných koncertov zavíta hudobník so svojou kapelou aj do Brna (21.11.), kde vystúpi na dvojkoncerte s maďarskou speváčkou Verou Jonas, a vystúpi tiež v Malostranskej besede v Prahe (26.11.) a v Ostrave (28.11.).

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli Renáta Tomášová a Přemysl Štepánek.

Foto: Michal Augustini