Americká speváčka Billie Eilish na nedeľnom udeľovaní cien Grammy potvrdila status najväčšej hudobnej senzácie súčasnosti. Ovládla všetky štyri hlavné kategórie - Album roka, Nahrávka roka, Pieseň roka a Nováčik roka, pričom celkovo zo šiestich nominácií premenila na víťazstvo päť. Navyše ďalšie dve ceny získal jej brat Finneas, ktorý je spoluautorom a producentom jej debutu.

Odovzdávanie Grammy Awards je udalosťou, pri ktorej vždy začiatkom roka spozornie celý hudobný svet. Žiadne iné hudobné ceny v súčasnosti nemajú takú váhu ako práve tie, ktoré udeľuje americká Národná akadémia nahrávacích umení a vied. A napriek čoraz nižšiemu záujmu zo strany divákov o podobné ceremónie si tento večer ako jeden z mála stále drží vysokú úroveň. Potvrdil to aj 62. ročník, ktorý sa konal tradične v Staples Centre v Los Angeles.

Z domáceho štúdia rovno medzi najväčšie hviezdy

Billie Eilish
 sa stala najmladšou umelkyňou, ktorá bola nominovaná na všetky štyri hlavné kategórie Grammy Awards, a teraz je už aj ich najmladšou víťazkou. Zároveň je len tretia v histórii, ktorej sa to podarilo, a druhá, ktorá ovládla všetky hlavné kategórie v jednom ročníku. Prvým bol v roku 1981 Christopher Cross (triumfoval so skladbou Sailing a rovnomenným albumom). V najsledovanejšej kategórii Album roka sa zapísala do histórie ako najmladšia držiteľka tohto ocenenia.

Jej debut When We Fall Asleep, Where Do We Go? vyhlásili aj za Najlepší popový vokálny album. "Hlavne si myslím, že si to všetko zaslúžia fanúšikovia. Mám pocit, že sa o nich dnes večer dosť nehovorilo, pretože sú jediným dôvodom, prečo tu každý z nás je. Takže vďaka fanúšikom," povedala speváčka pri preberaní ceny pre Nováčika roka.


Najväčším hitom z nahrávky je skladba Bad Guy, ktorá zvíťazila v kategóriách Nahrávka roka a Pieseň roka. Speváčkin brat Finneas si za prácu na albume pripísal na konto ceny Producent roka (neklasická hudba) a Najlepší album po technickej stránke (neklasická hudba). Súrodenecké duo, ktoré svoju hudbu tvorí priamo v dome svojich rodičov, kde má Finneas malé štúdio, tak celkovo získalo ocenenia až v siedmich kategóriách.

Billie Eilish v rámci galavečera naživo predstavila skvelú intímnu skladbu When the Party's Over. Tá jej "párty" sa však ešte ani zďaleka nechýli ku koncu a určite ešte o nej budeme veľa počuť.

Prečítajte si: Má čerstvých 18 a už jej patrí svet. Billie Eilish zažila prelomový rok

Billie Eilish a jej brat Finneas, Grammy Awards Zdroj: AP Photo/Chris PizzelloBillie Eilish a Finneas na Grammy Awards 2020 (foto: AP Photo/Chris Pizzello)

Emotívne vystúpenia plné bolesti ale aj radosti

Okrem jasnej víťazky, resp. víťazov si diváci z tohtoročného galavečera určite budú pamätať aj to, že ho sprevádzali silné emócie spojené s nečakanou správou o tragickej smrti basketbalistu Kobeho Bryanta, ktorý zahynul spolu so svojou 13-ročnou dcérou Giannou pri páde vrtuľníka len pár hodín pred konaním galavečera. Úprimnú sústrasť rodine basketbalovej hviezdy zaželalo viacero hudobníkov, vrátane speváčky Alicie Keys, ktorá bola moderátorkou tohtoročného odovzdávania cien.

"Opäť sme sa tu stretli na najväčšej hudobnej noci, ktorá je oslavou všetkých umelcov, ktorí to robia najlepšie, ako vedia. Ale aby som bola úprimná, všetci v tejto chvíli cítime obrovský žiaľ. Los Angeles, Amerika a celý svet dnes stratili hrdinu a my tu stojíme so zlomeným srdcom v budove, ktorú Kobe Bryant postavil. Kobe, jeho dcéra Gianna a všetci tí, ktorí nás dnes tragicky opustili, sú tu v našich srdciach a modlitbách. Všetkých by som chcela požiadať, aby aspoň na chvíľu venovali svoju silu a podporu ich rodinám," odznelo v úvodnom príhovore Alicie Keys. Následne na Bryantovu počesť zaspievala skladbu It's So Hard to Say Goodbye to Yesterday od kapely Boyz II Men, ktorej členovia sa k nej na pódiu pridali.

K tomu, že odovzdávanie Grammy bolo plné emócií, prispela aj speváčka Demi Lovato, ktorá si tento večer vybrala pre svoj hudobný comeback. Išlo totiž o jej prvé verejné vystúpenie po zhruba dvoch rokoch, kedy sa takmer predávkovala a skončila na odvykačke, kvôli ktorej musela svoju hudobnú kariéru prerušiť. Talentovaná brunetka sa na scéne ukázala v bielej róbe a napriek tomu, že mikrofón je jej prirodzenou súčasťou, obrovskú trému skryť nedokázala.

Zaspievala úplne novú skladbu Anyone, ktorú napísala len pár dní pred tým, ako došlo k spomínanému kolapsu.  V rozhovore pre New Music Daily dokonca priznala, že keď túto skladbu nahrávala, nikto v jej okolí nebral jej slová príliš vážne a aj ona sama verila tomu, že má všetky veci pod kontrolou. Napriek tomu, že v úvode sa neubránila slzám a na moment spievať prestala, všetkým prítomným následne dokázala, že napriek problémom patrí medzi tie najtalentovanejšie popové hviezdy súčasnosti.

Demi Lovato, Grammy Awards 2020 Zdroj: Matt Sayles/Invision/APDemi Lovato na Grammy 2020 (foto: Matt Sayles/Invision/AP)

Výraznou zástupkyňou mladej generácie na súčasnej popovej scéne je aj Camila Cabello. 22-ročná rodáčka z Kuby predstavila skladbu First Man z minuloročného albumu Romance, ktorá patrí medzi jej najlepšie nahrávky. Speváčka si na pódiu vystačila takmer sama, spoločnosť jej robili len klavirista a projekcia doposiaľ nepublikovaných záberov z detstva.

Emócie umocnil fakt, že Camila toto vystúpenie aj samotnú skladbu venovala svojmu otcovi, ktorý sedel v prvom rade len pár metrov od javiska. Viacero prítomných sa neubránilo slzám a niet sa čo čudovať. Brunetka sa totiž vo svojej skladbe dotkla otcovskej lásky, s ktorou má skúsenosť takmer každý z nás, no málokedy o nej hovoríme tak otvorene.

Nedeľný večer však pochopiteľne nebol len o slzách, ale aj zábave a pozitívnej energii, ktorá k hudbe takisto neodmysliteľne patrí. Na divákov ju okrem iných preniesla aj Alicia Keys, ktorá v rámci svojho druhého vystúpenia predstavila svoj aktuálny, napriek svojim kvalitám značne nedocenený singel Underdog. Možno to zmení práve toto vystúpenie, aj keď konkurencia kvalitných speváčok bola na Grammy Awards 2020 veľmi silná.

Na pódiu nechýbala ani Ariana Grande, ktorá zaspievala mashup svojich hitov z albumu Thank U, Next. Išlo síce o kvalitné vystúpenie, no speváčka si to tak trochu uľahčila a len zrecyklovala to, čo fanúšikovia mohli vidieť a počuť aj na jej minuloročnom turné. V každom prípade by jej však sexepíl, ktorý spolu so svojou skupinou tanečníkov priniesla na pódium, mohli závidieť aj oveľa skúsenejšie popové hviezdy.

Ariana bola nominovaná v piatich kategóriách, ani v jednej z nich však nomináciu tentoraz nepremenila v zlatý gramofónik. Jej predošlý album Sweetener asi málokto považuje za kvalitnejší ako Thank U, Next, napriek tomu ho v minulom roku nahrávacia akadémia ocenila v kategórii Najlepší popový vokálny album, kým teraz speváčka s lepšou nahrávkou obišla naprázdno. Aj to iba potvrdzuje, že išlo o mimoriadne silný ročník na americkej hudobnej scéne. Samotná Billie Eilish pri preberaní ceny Album roka povedala, že podľa nej by si ju viac zaslúžila Ariana.

Ceny získali aj Lizzo, Anderson .Paak či Chemical Brothers

Najviac nominácií - osem, mala 31-ročná speváčka a raperka Lizzo, ktorá si napokon odniesla domov tri gramofóniky, a to za Najlepší sólový popový výkon (Truth Hurts), Najlepší tradičný R&B výkon (Jerome) a Najlepší súčasný urban album (Cuz I Love You - Deluxe). Excentrická korpulentná interpretka si v minulom roku získala milióny fanúšikov po celom svete nielen vďaka svojmu talentu a trefným hudobným textom, no tiež vďaka svojej povahe a prístupu k životu. Napriek tomu, že si je vedomá nedostatkov svojej postavy, s radosťou sa ukazuje v obtiahnutých oblečkoch, čo si neodpustila ani počas včerajšieho vystúpenia.

Tri ocenenia získal aj Gary Clark Jr., ktorý vďaka piesni This Land uspel v kategóriách Najlepší rockový výkon a Najlepšia rocková skladba a štúdiovku s rovnakým názvom označili za Najlepší súčasný bluesový album. Anderson .Paak vydal Najlepší R&B album (Ventura), pričom za skladbu Come Home (feat. André 3000) má aj cenu za Najlepší R&B výkon. Duo The Chemical Brothers ponúklo Najlepšiu tanečnú nahrávku (Got to Keep On) a ich deviata štúdiovka No Geography je Najlepší elektronický/tanečný album.

Dve ceny získal aj Lil Nas X, ktorý si získal popularitu vďaka originálnemu spojeniu country, popu a rapu. Počas vystúpenia s dvojicou skladieb Old Town Road a Rodeo, sa spolu s ním na pódiu ukázali aj Billy Ray Cyrus, členovia korejskej skupiny BTS, 13-ročný country spevák Mason Ramsey, Diplo a Young Thug. Za skladbu Old Town Road získal Lil Nas X dve ceny v kategóriách Najlepší videoklip a Najlepší popový výkon dua.

Viacero hviezd absentovalo, napriek tomu to bol silný večer

Na odovzdávanie Grammy Awards si to aj tento rok namierilo množstvo hudobníkov, väčšina veľkých globálnych hviezd, ktoré boli v minulosti ich tradičnými návštevníkmi, však tohtoročnú ceremóniu odignorovala. Neprišla dokonca ani Beyoncé, ktorá získala zlatý gramofónik v kategórii Najlepší hudobný film za jej dokument Homecoming, ktorý v minulom roku odvysielal Netflix. V hľadisku chýbali aj Selena Gomez či Justin Bieber a neprišla ani Rihanna, Taylor Swift alebo Kanye West.

Napriek tomu o kvalitné vystúpenia a zapamätateľné momenty nebola núdza. Okrem vyššie spomenutých počas slávnosti vystúpili napríklad aj Blake Shelton, Gwen Stefani, Rosalía, Aerosmith spolu s Run-D.M.C. a ďalší. Usher, FKA Twigs a Sheila E. takto vzdali hold zosnulému Princeovi.

FKA twigs a Usher, Grammy Awards 2020 Zdroj: Matt Sayles/Invision/APFKA twigs a Usher (foto: Matt Sayles/Invision/AP) - viac fotiek z udeľovania cien

Nominácie a víťazi Grammy Awards 2020:

Album roka:

Bon Iver - i,i
Lana Del Rey - Norman Fuckin Rockwell!
Ariana Grande - Thank You, Next
Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
Lizzo - Cuz I Love You
H.E.R. - I Used to Know Her
Lil Nas X - 7
Vampire Weekend - Father of the Bride

Pieseň roka: 

Lady Gaga - Always Remember Us This Way
Billie Eilish - Bad Guy
Tanya Tucker - Bring My Flowers No
H.E.R. - Hard Place
Taylor Swift - Lover
Lana Del Rey - Norman Fucking Rockwell
Lewis Capaldi - Someone You Loved
Lizzo - Truth Hurts

Nahrávka roka:

Bon Iver - Hey Ma
Billie Eilish - Bad Guy
Ariana Grande - 7 Rings
H.E.R. - Hard Place
Khalid - Talk
Lil Nas X ft Billy Ray Cyrus - Old Town Road
Lizzo - Truth Hurts
Post Malone & Swae Lee - Sunflower

Nováčik roka: 

Black Pumas
Billie Eilish
Lizzo
Lil Nas X
Maggie Rogers
Rosalía
Tank and the Bangas
Yola

Pozrite si krátky rozhovor s Billie a Finneasom po skončení galavečera:


VYBRANÉ ŽÁNROVÉ KATEGÓRIE:
(kompletný zoznam nájdete TU)

POP

Najlepší sólový popový výkon:

Beyoncé - Spirit
Billie Eilish - Bad Guy
Ariana Grande - 7 Rings
Lizzo - Truth Hurts
Taylor Swift - You Need to Calm Down

Najlepší popový výkon dua alebo skupiny:

Ariana Grande & Social House - Boyfriend
Jonas Brothers - Sucker
Lil Nas X feat. Billy Ray Cyrus - Old Town Road
Post Malone & Swae Lee - Sunflower
Shawn Mendes & Camila Cabello - Señorita

Najlepší vokálny popový album:

Beyoncé - The Lion King: The Gift
Billie Eilish - When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
Ariana Grande - Thank U, Next
Ed Sheeran - No.6 Collaboration Project
Taylor Swift - Lover

Najlepší tradičný popový vokálny album: 

Andrea Bocelli - Sì
Michael Bublé - Love (deluxe edition)
Elvis Costello & The Imposters - Look Now
John Legend - A Legendary Christmas
Barbra Streisand - Walls

DANCE

Najlepšia tanečná nahrávka: 

Bonobo - Linked
The Chemical Brothers - Got to Keep On
Meduza feat. Goodboys - Piece of Your Heart
Rüfüs Du Sol - Underwater
Skrillex & Boys Noize feat. Ty Dolla $ign - Midnight Hour

Najlepší elektronický/tanečný album: 

Apparat - LP5
The Chemical Brothers - No Geography
Flume - Hi This Is Flume (mixtape)
Rüfüs Du Sol - Solace
Tycho - Weather

ROCK, METAL, ALTERNATIVE

Najlepší rockový výkon:

Bones UK - Pretty Waste
Gary Clark Jr. - This Land
Brittany Howard - History Repeats
Karen O & Danger Mouse - Woman
Rival Sons - Too Bad

Najlepší metalový výkon:

Candlemass feat. Tony Iommi - Astorolus - The Great Octopus
Death Angel - Humanicide
I Prevail - Bow Down
Killswitch Engage - Unleashed
Tool - 7empest

Najlepšia rocková pieseň: 

Tool - Fear Inoculum
The 1975 - Give Yourself a Try
Vampire Weekend - Harmony Hall
Brittany Howard - History Repeats
Gary Clark Jr. - This Land

Najlepší rockový album:

Bring Me The Horizon - Amo
Cage The Elephant - Social Clues
The Cranberries - In the End
I Prevail - Trauma
Rival Sons - Feral Roots

Najlepší alternatívny album: 

Big Thief - U.F.O.F.
James Blake - Assume Form
Bon Iver - i,i
Vampire Weekend - Father of the Bride
Thom Yorke - Anima

R&B

Najlepší R&B výkon: 

Daniel Caesar & Brandy - Love Again
H.E.R. feat. Bryson Tiller - Could've Been
Lizzo feat. Gucci Mane - Exactly How I Feel
Lucky Daye - Roll Some Mo
Anderson .Paak feat. André 3000 - Come Home

Najlepší tradičný R&B výkon:

BJ The Chicago Kid - Time Today
India.Arie - Steady Love
Lizzo - Jerome
Lucky Daye - Real Games
PJ Morton feat. Jazmine Sullivan - Built For Love

Najlepšia R&B pieseň: 

H.E.R. feat. Bryson Tiller - Could've Been
Emily King - Look At Me Now
Chris Brown feat. Drake - No Guidance
Lucky Daye - Roll Some Mo
PJ Morton feat. JoJo - Say So

Najlepší urban contemporary album:

Steve Lacy - Apollo XXI
Lizzo - Cuz I Love You (Deluxe)
Georgia Anne Muldrow - Overload
Nao - Saturn
Jessie Reyez - Being Human in Public

Najlepší R&B album: 
BJ The Chicago Kid - 1123
Lucky Daye - Painted
Ella Mai - Ella Mai
PJ Morton - Paul
Anderson .Paak - Ventura

RAP

Najlepší rapový výkon: 

J. Cole - Middle Child
DaBaby - Suge
Dreamville feat. J.I.D, Bas, J. Cole, Earthgang & Young Nudy - Down Bad
Nipsey Hussle feat. Roddy Ricch & Hit-Boy - Racks in the Middle
Offset feat. Cardi B - Clout

Najlepšia rapovo-spievaná spolupráca: 

DJ Khaled feat. Nipsey Hussle & John Legend - Higher
Lil Baby & Gunna - Drip Too Hard
Lil Nas X - Panini
Mustard feat. Roddy Ricch - Ballin
Young Thug feat. J. Cole & Travis Scott - The London

Najlepšia rapová skladba: 

YBN Cordae feat. Chance The Rapper - Bad Idea
Rick Ross feat. Drake - Gold Roses
21 Savage feat. J. Cole - A Lot
Nipsey Hussle feat. Roddy Ricch & Hit-Boy - Racks in the Middle
DaBaby - Suge

Najlepší rapový album:

Dreamville - Revenge of the Dreamers III
Meek Mill - Championships
21 Savage - I Am > I Was
Tyler, the Creator - IGOR
YBN Cordae - The Lost Boy

Text: Dušan Marko + SITA, TASR, Grammy.com
Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Billie Eilish