Dávid Bílek nie je na hudobnej scéne neznámym menom. Už v mladom veku sa prebojoval medzi hudobnú špičku a okrem virtuóznej hry na gitare odštartoval aj spevácku kariéru. Pamätať si ho môžete aj z televíznych talentových súťaží Česko Slovensko má talent 2012 a SuperStar 2021. Nový rok odštartoval romantickou baladou Blízko.

Dávid Bílek pochádza z Banskej Bystrice a len pred pár rokmi sa stal historicky prvým dvojnásobným absolútnym víťazom súťaže slovenských konzervatórií v hre na klasickú gitaru. Zvíťazil tiež v prvom ročníku súťaže Viva ulica! v rámci festivalu Viva Musica! 2017 a za jeho úspechy mu bola ministrom kultúry udelená Cena sv. Gorazda. Širokej verejnosti sa prvýkrát predstavil ako tínedžerský gitarový fenomén v šou Česko Slovensko má talent a o takmer dekádu neskôr aj v speváckej súťaží SuperStar, kde predviedol, že okrem hry na gitaru je aj dobrým spevákom. 

"Po účinkovaní v SuperStar v top 20 sa udialo veľmi veľa. Spoznal som mnoho ľúdí z hudobnej scény, odohral asi najviac koncertov za celý svoj život, robil som na svojich vlastných koncertoch. Veľmi vydarený bol projekt One Man Show, ktorý som odpremiéroval v mojom rodnom meste Banskej Bystrici. S flamenco tanečnicami sme si zahrali a zatancovali aj v Čechách a mali turné po Slovensku. Ale na čo sa teším, je rok 2023, v ktorom mám už teraz naplánované zaujímavé projekty a nové skladby," hovorí sympatický hudobník. Prvou zverejnenou novinkou je pieseň Blízko, ktorá vznikla dosť netradične.

"Pieseň som začal skladať cez prestávky v ZUŠ, v ktorej učím gitaru. Hudbu aj text som zložil sám, finálnu verziu sme doladili s Adriánom Líškom. Má moderný zvuk, ale nechýba španielka, ktorá je pre mňa typická, takže som si nemohol odpustiť gitarové sólo. V skladbe Blízko v podstate opisujem moje fantázie a predstavy. V čase, keď som ju písal, som bol nezadaný a po roku 'nechodenia' s nikým mi emócia mať niekoho rád začala chýbať. Preto mi napadol námet na skladbu, ktorá zachytáva presne tie hanblivé začiatky, motýle v bruchu, dlhé rozhovory pri západe slnka, a aj keď sa človek niekedy bráni svojím pocitom, som presvedčený o tom, že každý z nás hľadá pravú lásku a chce sa len nechať unášať, ako sa ja nechávam unášať v mojej skladbe," približuje Dávid myšlienku piesne.


Videoklip, v ktorom je spevákovou partnerkou tanečnica Noemi Nemčeková, vznikol pod režisérskym dohľadom Jana Stracha a jeho tímu Produkce Beze Strachu, ktorý má v portfóliu hudobné videá pre hviezdy českej a slovenskej popovej a rapovej scény (napr. Monika Bagárová, Ján Bendig, Ektor, Lucie Bílá, Yzomandias a ďalší). Hudobnú produkciu piesne zastrešil spomínaný Adrián Líška a mix a mastering mal na starosti Miroslav Chyška. 

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Ruka Hore Jana Trellová. Správu sme upravili.