Legendárny pesničkár Bob Dylan sa 27. júna predstaví v košickej Steel Aréne. Na jeho vystúpenie sa okrem fanúšikov tešia i slovenskí hudobníci. Prečítajte si, čo si o ňom myslia ľudia ako Richard Müller, Ivan Tásler, Peter Lipa či Jana Kirschner.

"Bob Dylan? To je legenda! Je to jeden z otcov americkej populárnej hudby. Veľký muzikant a literát. Je autorom veľkého množstva hitov, ale väčšinou sú známe v podaní iných spevákov. Tiež spievam takú swingovú verziu pesničky I'll Be Your Babe Tonight," uviedol Peter Lipa.

Ivan Tásler z IMT Smile zas priznal, že sa k Dylanovej tvorbe dostal cez skladbu Knockin' On Heaven's Door v podaní Guns 'n' Roses. "Až neskôr som zistil, koľko hitov zložil nielen pre seba. Zaujímavé sú aj jeho interpretácie inými spevákmi. Je neuveriteľné kam sa jeho piesne dostali a aké zmeny sa s nimi udiali. Pre mňa je Bob Dylan jeden z najväčších skladateľov v populárnej hudbe," dodal Tásler.

K fanúšikom legendárneho pesničkára patrí aj basgitarista No Name - Viliam Gutray. "V jeho dlhoročnej tvorbe môže každý muzikant nájsť veľa inšpirácie. Už len Mr. Tambourine a Knockin' On Heaven's Door patria k povinnej abecede každého hudobníka súčasnej doby a ja nie som výnimkou. Knockin' On Heaven's Door bola hádam prvá skladba, ktorú som sa naučil hrať na španielke. Som veľmi rád, že interpret vo veku môjho otca stále hrá a má čo svetu povedať," uviedol.

Prečítajte si: Bob Dylan vystúpi 27. júna v Steel Aréne

Ľubo Petruška z Chiki Liki Tu-A priznáva, že Dylanovu tvorbu nepočúva každý deň, ale zároveň dodáva: "Keďže ho mal rád Jimi Hendrix a hral s nim Mike Bloomfield, musíš ho jednoducho milovať. Keď sa v médiách objavila správa, že vystúpi v Košiciach, ihneď mi volal kamarát, ktorý s partiou jazdí na Dylanove koncerty po celej Európe. Teším sa hlavne kvôli ním, keďže im teraz príde doslova pod nos. Bližšie to už snáď ani nemohlo byť, jedine žeby zahral v Prešove."

Nadšene reagovali aj Paľo Drapák a Jimi Cimbala. "Dnes nie je 450 kilometrov diaľka, keď chcem počuť naživo takého vynikajúceho umelca. Dylana vnímam ako ikonu podľa encyklopédie modernej populárnej hudby a jeho veľký prínos v hudbe prirovnávam k prvému letu človeka do vesmíru. Ťažko o ňom hovoriť, jednoducho fenomén civilizácie," vyjadril sa Drapák. "Vidieť, že na Slovensku vieme robiť koncerty svetových legiend. Teší ma, že sa koncert uskutoční práve v Košiciach, pretože v kultúrnej oblasti u nás naozaj platí, že Slovensko sa nekončí v Ivanke pri Dunaji," dodal Cimbala.

Básnik medzi hudobníkmi

Jedným z Dylanových prívlastkov je aj tvrdenie, že ide o básnika s gitarou. "Pre mňa je Dylan hlavne pesničkár - básnik, ktorý prezentuje svoju literárnu tvorbu prostredníctvom hudby. Som toho názoru, že ak má báseň priliehavú melódiu, dokáže hlbšie preniknúť do uší a duší poslucháčov. Jeho hudbu vnímam teda hlavne cez texty. Okrem nich oceňujem nezameniteľný spevácky prejav a celkovú charizmu tejto americkej legendy," uviedol textár Vlado Krausz.

Kým lídra Slobodnej Európy Whiskyho vníma slovenské publikum ako legendu tunajšej punkovej scény, umelecky ho formovalo niečo úplne iné. "Bob Dylan je jednoducho jeden z najväčších kráľov slova, ktorí sa kedy na tejto planéte vyskytli. Jeho texty výrazne ovplyvnili môj život, tvorbu a postoje. Je úžasné, že napriek svojmu veku stále aktívne koncertuje, a že budeme mať to šťastie vidieť ho v Košiciach naživo."

Jana Kirschner, ktorá žije v Londýne, sa vďaka prekladom Dylanových textov dokonca učila angličtinu. "Bob Dylan v Košiciach? Chcem byť predkapela... Ja ho milujem. Jeho platňa The Freewheelin', ktorá vyšla v Columbia Records v roku 1963, bola a je pre mňa jedna z najinšpiratívnejších platní vôbec. Jednoducho, Dylan je génius. A to aj po rokoch," spresnila. "Boba Dylana milujem, mám od neho všetky albumy. Mám radosť, že bude koncertovať na Slovensku. Východoslovenské publikum sa má na čo tešiť," dodal Richard Müller.


Informácie pre Hudba.sk poskytol Edo Kopček z usporiadateľskej agentúry Vagaboond.

Foto: AP Photo/Chris Pizzello

Súvisiaci interpreti: Bob Dylan