Tento rok uplynie už 44 rokov od tragickej smrti Johna Lennona. Keď sa 8. decembra 1980 vracal spolu s Yoko Ono do svojho bytu v Dakote v New Yourku, bol priamo na ulici zastrelený. Strelcom je Mark David Champan, ktorý si chcel týmto ohavným činom zabezpečiť nesmrteľnosť svojho mena. "Už viac nebudem nikto," povedal Champan v roku 2022 v jednej z mnohých žiadostí o podmienečné prepustenie.

Štyri výstrely, ktoré zasiahli Johna Lennona vyšli z pištole Charter Arms kalibru 38. Vrah Mark David Champan, ktorý sa vyhlasuje za fanúšika The Beatles, sa k činu na mieste priznal. "Vedel som, čo robím, a vedel som, že je to zlé. Vedel som, že je to zlé, ale tak veľmi som túžil po sláve, že som bol ochotný dať všetko a vziať ľudský život," povedal v septembri 2022.

V skoršom vyhlásení, v roku 2020 Champan tvrdil, že ho k vraže motivovala žiarlivosť. "Myslel som si, že má všetky tie peniaze, žije v tomto krásnom byte a venuje sa hudbe, ktorá predstavuje životný štýl, dávajúci život. Nahnevalo ma to a žiarlil som. Zavraždil som ho, pretože bol veľmi, veľmi, veľmi slávny, a to je jediný dôvod."

Guľka z predmetnej pištole pôjde tento týždeň do aukcie. Nejde, samozrejme, o žiadnu zo štvorice guliek, ktoré zasiahli Johna Lennona, ale o ďalšiu, ktorá zostala v nábojnici. Jej držiteľom bol až do svojej smrti policajt Brian Taylor, ktorému dovolilo policajné oddelenie newyorskej polície zo zbrane vystreliť a ponechať si guľku aj s nábojnicou. Išlo o spôsob odškodného za incident, ktorý sa stal Brianovi Taylorovi a skupine mladých budúcich policajtov, ktorých sprevádzal na NYPD. Počas cesty na oddelenie ich v policajnom hliadkovom aute zstihla streľba.

Guľku, nábojnicu aj fotografiu, na ktorej drží vražednú zbraň mal vystevenú po zvyšok života. Po Taylorovej smrti sa jeho pozostalí rozhodli dať guľku z pištole, ktorá zavraždila Johna Lennona do dražby. Tá sa uskutoční 29. februára. Riaditeľ aukčnej spoločnosti Fred Wyrley-Birch nevie odhadnúť hodnotu takéhoto zberateľského artefaktu. "Veľmi zriedkavo však dostanete niečo také nezvyčajné a jedinečné, že je ťažké vedieť, akú to má hodnotu a či pre to existuje trh alebo nie."

"Je to jedna z tých trochu strašidelných vecí, ktoré tu a tam dostaneme, a ktoré priťahujú pozornosť každého." Istý si je iba tým, že fanúšikovská základna Beatles má záujem o všetko, čo sa legendárnej formácie týka a určite budú chcieť vlastniť aj tento "strašidelný" kúsok. "Je to skutočne zaujímavý kus memorabílie Beatles, ktorý sa pravdepodobne nedá replikovať," dodal.

Autorka: Miroslava Rabčanová