José James, o ktorom kritici píšu ako o jazzovom spevákovi pre hip-hopovú generáciu, vystúpi 27. júna v rámci celoročného festivalu City Sounds v Slovenskom rozhlase. Jeden z najvýznamnejších svetových predstaviteľov žánru neosoul, ktorý miesi tradície s modernými postupmi, sa do Bratislavy vráti prvýkrát od jesene 2015.

José James za svoje inšpirácie označuje mená ako John Coltrane a Marvin Gaye, znie ako reinkarnácia legiend Terryho Calliera, Gila Scott-Herona, no v jeho tvorbe počuť aj Billa Withersa, ktorému vzdáva hold na aktuálnom albume. Pred štyrmi rokmi zase v Bratislave zožal mimoriadny úspech s programom venovaným speváčke Billie Holliday, ktorú takisto považuje za zásadnú inšpiráciu vo svojej umeleckej kariére, a dokonca označuje ju za svoju "hudobnú matku". Aj vtedy koncert priniesla do Bratislavy značka City Sounds v spolupráci s One Day Jazz Festivalom.

Fenomenálny spevák sa pohybuje medzi hudobnými žánrami s ohromnou virtuozitou. Zo soulu či funku si berie groove, z jazzu rytmickú neortodoxnosť a fantáziu, občas organicky uplatní aj elektroniku, drum&bass alebo dídžejské skreče, ktoré napodobňuje hlasom, pričom má vzácnu schopnosť rovnakou mierou osloviť príslušníkov hip-hopovej generácie aj jazzových puristov. 


Josého Jamesa objavil kultový dídžej Gilles Peterson. Ihneď po debute The Dreamer (2008) sa objavil v lineupoch prestížnych festivalov. Celkovo vydal sedem vysoko cenených albumov a spolupracoval s hviezdami ako Robert Glasper (klavír), Chris Dave (bicie) či Pino Palladino (basgitara). Hosťoval tiež v nahrávkach hviezd ako Jazzanova, Goldie, Nicola Conte a Basement Jaxx. Vystupoval na prestížnych scénach po celom svete, napr. Central Park Summerstage v New Yorku, The Kennedy Center vo Washingtone, londýnskej Royal Festival Hall, či Billboard Live Tokyo.

V roku 2010 po úspešnom debute nasledoval album Blackmagic a vzápätí nahral pre label Impulse! kolekciu jazzových štandardov For All We Know v spolupráci s belgickým klaviristom Jeffom Nevem. Od roku 2012 nahráva pre legendárnu značku Blue Note Records. Tu vyšli albumy Trouble (2012) a No Beginning, No End (2013).

Jeho ďalší album While You Were Sleeping obsahuje skladby, ktoré inšpirovali umelci najrôznejších žánrov od Nirvany, cez Radiohead, až po Franka Oceana či Jamesa Blakea. Spomínanou poctou Billie Holliday bol album Yesterday I Had the Blues, ktorý produkoval legendárny Don Was. Tým sa ešte diskografia hyperaktívneho umelca nekončí, nasledujú dva albumy Love In A Time Of Madness (2017) a aktuálna minuloročná withersovská pocta Lean On Me.


Už teraz je jasné, že 27. júna nás v Slovenskom rozhlase čaká koncert jedného z najvýraznejších svetových spevákov, sprevádzaného špičkovými hudobníkmi. Tešiť sa môžete na famózne predstavenie, v ktorom sa suverénne a s noblesou prekračujú žánre. Zloženie kapely je: José James (spev, gitara), Marcus Machado (gitara), Aneesa Al-Musawwir (basgitara, vokály), Aaron Steele (bicie).

Facebook event 

City Sounds je celoročný festival, ktorého ambíciou je predstaviť na Slovensku špičkových umelcov, prezentovať hudobnú interpretačnú špičku v kombinácií s výraznými predstaviteľmi slovenskej hudobnej scény formou dvoj-koncertov, propagovať najnovšie hudobné trendy a unikátnych interpretov a edukovať tak slovenské publikum. City Sounds Festival z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov festivalu City Sounds poskytol Matej Šálek. Tlačovú správu sme upravili. Všetky podrobnosti nájdete na oficiálnom webe www.citysounds.sk.

Foto: Janette Beckman

Súvisiaci interpreti: José James