Islandská skupina GusGus sa po dlhom čase opäť predstaví na Slovensku. Elektronickí mágovia z Rejkjavíku vystúpia v piatok 12. októbra v bratislavskom Ateliéri Babylon. Prvých sto vstupeniek za zvýhodnenú cenu 15 eur je už v predaji na stránke www.orepole.sk. VIP lístok stojí 25 eur.

GusGus pôsobia na scéne od roku 1995 a patria medzi najvýraznejšie hudobné exporty islandskej scény. Skupina vo svojej tvorbe mieša house, minimal a pop s povestným chladom islandského severu.

V deväťdesiatych rokoch boli ozdobou britského nezávislého labelu 4AD, od roku 2009 sú súčasťou progresívneho nemeckého vydavateľstva Kompakt. Na konte majú osem štúdioviek, pričom komerčne najúspešnejší je album This Is Normal (1999) obsahujúci single Ladyshave a Starlovers

Medzi bývalých členov kapely patrí napríklad aj známa hudobníčka Emilíana Torrini, ktorá sa podieľala na debutovom albume Polydistortion (1997). V súčasnosti má GusGus dvoch vokalistov - dlhoročného "frontmana" Daniela Ágústa Haraldssona a speváčku Urður Hákonardóttir a.k.a. Earth, ktorá sa do zostavy vrátila po štyroch rokoch.

Bratislavské vystúpenie bude prierezom 17-ročnej kariéry GusGus, popri najväčších hitoch z minulosti bude podstatný priestor patri aj materiálu z aktuálneho albumu Arabian Horse (2011). Po ambientnejšom albume 24/7 z roku 2009 je novinka návratom k atmosfére tanečných klubov, čo potvrdzuje aj záznam z vystúpenia v rámci série Live on KEXP z decembra minulého roka.

Kritici na albume okrem tradičných kvalít GusGus oceňujú najmä spoluprácu spomínaných vokalistov, ktorých hlasy sa navzájom dopĺňajú v troch skladbách (Over, Be With Me, Arabian Horse).

Gus Gus live - KEXP, 2011

Gus Gus - Over (z albumu Arabian Horse, 2011)

Gus Gus - Starlovers (z albumu This Is Normal, 1999)
 Redakciu Hudba.sk informoval Tomáš Tauber z usporiadateľskej agentúry Ore Pole.

Foto: GusGus na FB

Súvisiaci interpreti: GusGus