Vo veku 81 rokov včera zomrel legendárny americký country spevák George Jones, známy napríklad hitom He Stopped Loving Her Today. Posledný raz vydýchol v nashvillskom Vanderbilt University Medical Center.

Potvrdil to jeho hovorca Kirt Webster. Hospitalizovali ho už 18. apríla, keďže mal horúčku a problémy s krvným tlakom. Spevák, ktorý dlhodobo bojoval s alkoholizmom a závislosťou od kokaínu, zomrel v kruhu rodiny, pričom dôvodom úmrtia bolo respiračné zlyhanie.

George Jones sa narodil 12. septembra 1931 v Texase. Už predtým, ako sa v roku 1955 dostal do povedomia verejnosti prvým hitom Why Baby Why, mal za sebou jeden rozvod. Na čelo amerického singlového country rebríčka sa dostal o štyri roky neskôr so skladbou White Lightning, o dva roky sa zas na prvé miesto prebojovala pieseň Tender Years.

V prvej desiatke tohto rebríčka bol až do 80. rokov stálicou, medzi najúspešnejšie skladby patria napríklad She Thinks I Still Care, Walk Through This World With Me, The Grand Tour, The Door či I Always Get Lucky With You. S druhou manželkou Shirley Corley sa rozviedol v roku 1968, pričom tento vzťah poznačil jeho alkoholizmus. Žena mu raz odpratala všetok alkohol a skryla kľúče od auta, aby sa nemohol dostať do vzdialeného obchodu. On sa však vynašiel a odviezol sa na motorovej kosačke. 


Rok po rozvode si zobral populárnu country speváčku Tammy Wynette. S ňou sa mu darilo aj v profesionálnom živote, keďže spolu nahrávali a tiež koncertovali. Vtedy sa však zhoršili Jonesove problémy s alkoholom a drogami a dvojica sa nakoniec v roku 1975 rozviedla. Kokaín ho naďalej ničil, štvornásobného držiteľa Grammy niekoľkokrát hospitalizovali a zatkli, raz dokonca na niekoľko dní zmizol. Tiež často rušil koncerty a ďalšie pracovné povinnosti. Podľa jeho slov mu pomohla až štvrtá manželka Nancy, s ktorou sa oženil v roku 1983. Štvornásobný otec, ktorý má na konte 60 štúdiových albumov, ešte vlani koncertoval, no nakoniec ho problémy s pľúcami prinútili odísť z pódií.

Zdroj: SITA (tmz.com, Reuters)
Foto: AP Photo / Mark Humphrey

Súvisiaci interpreti: George Jones