Nie je to album, ktorý by ste chceli počúvať, keď sa chystáte na párty, tvrdí o svojom debute mladý slovenský hudobník Vojtěch Štědroň. S projektom Adalbert sa zviditeľnil v Demovnici Rádia_FM už pred piatimi rokmi, no svoju tvorbu nechal dlhší čas dozrieť. Výsledkom je pozoruhodný album Ghosts, ktorý dnes vychádza pod hlavičkou vydavateľstva go2stage.

Adalbert na albume pracoval približne štyri roky. Teraz sa teší, že uzavrie túto kapitolu svojho tvorivého života a bude sa môcť hudobne posúvať ďalej. Spolu s novým albumom dnes predstavuje aj nový klip k skladbe Get Out s temnou atmosférou. V tejto a v niekoľkých ďalších piesňach z albumu Ghosts zvukom a v určitých polohách aj hlasom výrazne pripomína Marilyna Mansona.


Nie je to však jediná poloha, v ktorej sa na albume prezentuje. Celkovo na nahrávke ponúka dvanásť piesní, ktoré sú mixom jeho staršej i novej tvorby. Žánrovo prechádza od post-punku a post-rocku cez elektroniku a gotický rock až po vplyvy modernej vážnej hudby a lo-fi. Ak si nahrávku vypočujete celú, môže vás príjemne prekvapiť.

"Väčšinu albumu som nahral v mojom domácom štúdiu, časť sa nahrávala s producentom Marošom Hečkom a zvukovým inžinierom Vladimírom 'Bajkom' Bajnocim vo Fun Rádiu, časť sme riešili aj s SMT štúdiom. Celý album sa mixoval a mastroval v Pulp štúdiu," priblížil Adalbert nahrávanie albumu.

Marošom Hečkom sa zoznámil vďaka spomínanej Demovnici_FM, ktorá dáva priestor na zviditeľnenie mladým, resp. doposiaľ neznámym hudobným talentom. "Adalbert ponúka naozaj prepracované aranžmány. Naša spolupráca je založená na dôvere. Vojto prináša do projektu obrovský kus práce, nadšenia a zodpovedného prístupu, ktorý je nesmierne cenný," hodnotí mladého umelca Hečko.

 
Ako Vojtěch ďalej prezrádza, zo všetkých skladieb sa mu najlepšie nahrávala Where Swans Flying Die. Pri jej tvorbe bol v správnom citovom rozpoložení a albumovú verziu nahral na prvýkrát. Naopak, najťažšie a najdlhšie vznikala úvodná pieseň albumu Hiatus, ktorá mala veľmi veľa verzií, prehrávala sa mnohokrát s novým aranžmánom a novými spevmi.

Pre svojich potenciálnych poslucháčov má Adalbert aj upozornenie: "Album je určený pre ľudí, ktorí majú v niečom podobný pohľad na svet ako ja. Je to album pre ľudí, ktorí majú radi smutnejšiu a temnejšiu hudbu a radi sa v takej rozplývajú. Nie je to vhodný album pre ľudí, ktorí práve vyrážajú na párty a chcú mať dobrú náladu, je tu riziko, že im ju skazí," konštatuje s úsmevom Vojtěch, ktorý si názov projektu Adalbert (latinská verzia mena Vojtech) vymyslel v detstve pre svoju imaginárnu kapelu.

Vypočujte si album Ghosts na Deezeri:



Redakciu Hudba.sk informovala PR manažárka Daniela Grecnerova z House of Ukulele. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: PR