Umelecká agentúra Mystik odpremiéruje 5. a 6. júla v Amfiteátri Rača v Bratislave nové spracovanie muzikálu Alžbeta Báthory. Pôsobivé autorské hudobné dielo je doplnené o temperament prameniaci zo slovenského folklóru. Na tajomné a originálne spojenie legendárneho príbehu o Čachtickej hradnej panej sa môžu diváci tešiť aj v ďalších mestách na Slovensku.

Vstupenky na bratislavskú premiéru, či neskôr do ostatných slovenských miest, zakúpite exkluzívne v sieti Predpredaj.sk.

Po úspešných muzikáloch West Side Story a KUBO, ktorý mal veľký úspech aj v kultovom pražskom Divadle Hybernia, pripravuje Umelecká agentúra Mystik nový muzikál s názvom Alžbeta Báthory. Je to prvý muzikál, ktorý sa na Slovensku premiérovo predstaví po dlhých mesiacoch protipandemického zákazu kultúrnych podujatí.

Magický príbeh o silnej, vzdelanej a krásnej grófke tužiacej po večnej mladosti, poznáme v rôznych verziách. Aj tento príbeh vychádza z notoricky známej fikcie prepletenej s historickými faktami a zaoberá sa otázkami, prečo bola Alžbeta Báthory posadnutá mladosťou a či sa skutočne kúpala v krvi mladých nevinných pannien. Muzikál Alžbeta Báthory zahŕňa veľmi silnú činohernú zložku, ale aj nevšedne a nápadito hudobne spracovaný slovenský folklór vďaka vynikajúcemu autorovi hudby, huslistovi a skladateľovi Stanislavovi Palúchovi.

Muzikál Alžbeta Báthory, 2021 Zdroj: Peter Brenkus

O réžiu sa postaral Ivan Blahút, o poetické texty Michal Rovňák, dynamiku choreografie mala na starosti Silvia Hudec Beláková, veľkolepú kostýmovo-scénickú výtvarnú výpravu smerujúcu až k fashion show Veronika Vartiková a v neposlednom rade umelecký výkon predstavia herci ako Katarína Ivanková, Adela Mojžišová, Peter Brajerčík, Filip Biro, Marek Majeský, Judita Hansman, Gregor Hološka a ďalší.

"Spoluprácu na muzikáli Báthory som prijal z viacerých dôvodov. Jedným z nich bolo umelecké stretnutie po rokoch s autorom a režisérom Ivanom Blahútom. Príbeh grófky Báthory pre mňa, ako interpreta, nie je prvé umelecké stretnutie. Účinkoval som už v muzikáli Báthoryčka v nitrianskom divadle a taktiež som mal šťastie spolupracovať s režisérom Jurajom Jakubiskom na jeho filme Bathory," hovorí Marek Majeský, ktorý bude stvárňovať rolu Pútnika.

V úlohe samotnej Báthoryčky sa predstavia Katarína Ivánková a Adela Mojžišová. "Je to pre mňa veľká herecká výzva a veľká radosť byť pri procese tvorby, ktorý Ivan Blahút diriguje perfektne. Songy Báthory v muzikáli sú až magicky zimomriavkové," teší sa Katarína. Veľa skúsenosti s muzikálom nemal ešte Gregor Hološka. Ten sa divákom predstaví ako žena, Majorka - bylinkárka. "Každou postavou herec objaví ďalší kus vesmíru, tak hurá do toho! Vnímam to ako krásny zápas na úplne novej pôde. S potešením priznávam, že mi bude cťou a povinnosťou stať sa zaujímavou ženou."

Horúca muzikálová novinka s hviezdnym hereckým obsadením predstaví príbeh o nenaplnených túžbach v srdci Alžbety Báthory, ktoré prebudia draka. Dozvieme sa nakoniec pravdu o tajomnej hradnej panej? Tvorcovia nového, tajomstvom opradeného muzikálu, ponúkajú jedinú istotu. A tou je strhujúce predstavenie príbehu s originálnou hudbou, vášňou, tancom a kvalitnými hereckými výkonmi. 

Po premiére sa muzikál a jeho protagonisti predstavia divákom aj v nasledujúcich slovenských mestách:

26. 8. - Piešťany
28. 8. - Sereď
29. 8. - Hrad Vigľaš
30. 8. - Trnava

2. 9. - Trenčín, ODA 
3. 9. - Zlaté Moravce
4. 9. - Myjava, Dom kultúry
5. 9. - Dolný Kubín, námestie
23. 9. - Divadlo Púchov 
24. 9. - Brezno
25. 9. - Liptovský Mikuláš, DK
26. 9. - Martin
28. 9. - Dubnica nad Váhom 
29. 9. - Prievidza 
30. 9. - Bratislava, Cultus Ružinov

1. 10. - Bratislava, Cultus Ružinov
26. 10. - Čadca, DK
27. 10. - Levice, Hala
28. 10. - Lučenec , Divadlo
29. 10. - Bratislava, Cultus Ružinov
30. 10. - Bratislava, Cultus Ružinov

15. 11. - Senica, DK
22. 11. - Bratislava, DK Ružinov
23. 11. - Bratislava, DK Ružinov
24. 11. - Humenné, DK
25. 11. - Divadlo Spišská Nová Ves, DK
26. 11. - Poprad, hala
27. 11. - Žilina, Divadlo
28. 11. - Nitra, Divadlo DAB
30. 11. - Nové Zámky , DK

12. 12. - Ružomberok, DK
13. 12. - Bratislava, Cultus Ružinov
18. 12. - Bratislava, Cultus Ružinov

Vstupenky:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Patrizio Gente z agentúry Vision Music. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Peter Brenkus