Rakúsky klasický klavirista, skladateľ a hudobný pedagóg Paul Badura-Skoda zomrel vo veku 91 rokov. Umelec skonal v stredu vo Viedni po dvojtýždňovej hospitalizácii, potvrdil vo štvrtok pre agentúru DPA majiteľ nahrávacej spoločnosti Gramola Richard Winter.

Badura-Skoda sa ešte v máji predstavil vo viedenskej koncertnej sále Musikverein s interpretáciou diel od Franza Schuberta, Roberta Schumanna a Wolfganga Amadea Mozarta. Počas kariéry trvajúcej viac než šesť desaťročí Badura-Skoda vystúpil na hlavných scénach sveta. V roku 1964 absolvoval koncertné turné v bývalom Sovietskom zväze. V roku 1979 sa stal prvým klaviristom zo Západu, ktorý vystúpil v Číne po tzv. kultúrnej revolúcii.
      
Paul Badura-Skoda bol známy svojou bohatou tonálnou paletou, ako aj svojou oddanosťou tvorbe Schuberta, Mozarta a Ludwiga van Beethovena, ktorých kompletnú klavírnu i sonátovú tvorbu nahral. Rodák z rakúskej metropoly odštartoval svoju hudobnú kariéru v roku 1949, keď si ho na koncerty vo Viedni najali uznávaní dirigenti Wilhelm Furtwängler a Herbert von Karajan.
      
Po tom, ako si vystúpením na Salzburskom festivale v roku 1950 získal medzinárodnú pozornosť, v priebehu 50. rokov podnikol koncertné turné po Austrálii, Severnej Amerike, Latinskej Amerike a Japonsku. Badura-Skoda bol držiteľom viacerých domácich aj zahraničných ocenení.

Zdroj: TASR
Foto: Badura-skoda.cc