Skupina Šalefuky prichádza s novou pesničkou s názvom Khelel, čo v preklade z rómskeho jazyka znamená tancovať. Autorkou hudby, ako aj textu v rómčine, je Lýdia Suchomelová, mama známeho hudobníka a lídra kapely Šalefuky Mila Suchomela.

"Zistil som, že mama je nevyčerpateľná studnica nápadov. Svoje hudobné motívy si okamžite nahráva do svojho mobilu vždy, keď jej nejaký nový napadne. Dnes ich tam má uložených vyše 300! Viaceré z týchto motívov som zaranžoval a tvoria tak značnú časť repertoáru kapely Šalefuky. Na koncertoch majú práve motívy, ktoré vytvorila moja mama, najväčší úspech. Vyžaruje z nich spotánnosť, originalita, úprimnosť. To považujem za skutočnú tvorbu, ktorá sa rodí pod vplyvom inšpirácie daného momentu a nie na objednávku," uviedol Milo Suchomel.

Jednoduchý text piesne hovorí o malom dievčatku, ktoré rado tancuje a všetci ju s obdivom pozorujú. Nie je to prvotina Lýdie Suchomelovej. Jej staršiu skladbu s názvom Šiesty zmysel interpretovali Cigánski Diabli a naspieval ju aj Mário "Kuly" Kollár z kapely Desmod. Vypočul si ju tiež americký legendárny jazzman Benny Golson, ktorý neskôr v maile napísal, že ho táto skladba zasiahla do srdca.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Klaudia Suchmel Guzová. Správu sme upravili.

Foto: Patrick Spanko