Autentickosť, talent a ženský pôvab podporený silnou mužskou energiou spoluhráčov. V šiestich slovenských mestách zažijú diváci naživo podmanivú krásu debutového albumu mladej speváčky Júlie Kozákovej - Manuša. Koncertné turné, ktoré odštartuje bratislavským krstom, sa uskutoční v prvej polovici októbra.


Krst CD Manuša sa uskutoční 6. októbra o 19:30 v jedinečných priestoroch Teatro Colorato v centre hlavného mesta. Pozvanie uviesť album do života prijala vzácna hostka, známa česká speváčka a zbormajsterka Ida Kelarová.

Jesenné turné v rámci uvedenia CD Manuša bude pokračovať v ďalších zaujímavých kultúrnych priestoroch. Už deň po krste sa Júlia Kozáková s kapelou presunie do Nitry, o pár dní na to do Piešťan, Banskej Bystrice, Prešova či Liptovského Mikuláša.


Júlia Kozáková je world music speváčka, ktorá je súčasťou niekoľkých hudobných projektov (Ľubomír Gašpar Cimbal Project, SOLE) a nedávno dokončila štúdium hudby na SOAS University of London. Spolupracuje s Rómami na Slovensku, aby v rámci tejto tradície rozvíjala autentický hlas. Jej vokálny štýl možno opísať ako pohlcujúci a empatický a jej výkon ako skutočne autentický.

Jej albumový debut Manuša obsahuje staré rómske piesne a ich príbehy zo Slovenska a strednej Európy. Speváčkin hlas bude na koncertoch doprevádzať tradičná cimbalovka zložená z uznávaných rómskych hudobníkov zo Slovenska - Viliam Didiáš (husle), Ľubomír Gašpar (cimbal), Vojtech "Bélu" Botoš (viola) a Ján Rigo (kontrabas). Počas krstu CD v Bratislave a koncertu v Piešťanoch zostavu hudobníkov obohatí aj gitarista Zsolt Varady. Všetci títo hudobníci piesne na album aj nahrávali.

"Manuša znamená v rómskom jazyku ľudia. Ľudia, predkovia Rómov, nám zanechali piesne na vytvorenie tohto albumu. Napísané životom a potvrdené mnohými generáciami. Poklad. Ľudia sme my všetci bez ohľadu na pôvod, či farbu pleti. Žijeme spolu na jednej Zemi a máme mnoho inakostí a zvláštností, ktorými sa môžeme vzájomne obohacovať. A tak sa stalo aj mne, človeku bez rómskych koreňov, že ma na mojej ceste obohacujú rómske tradičné piesne," hovorí Júlia Kozáková.


Jesenné koncerty Júlie Kozákovej s albumom Manuša:

6. 10. - Bratislava, Teatro Colorato – krst CD Manuša
7. 10. - Nitra, Trafačka 
12. 10. - Piešťany, Elektrárňa 
13. 10. - Banská Bystrica, Robotnícky dom 
14. 10. - Prešov, Wave 
15. 10. - Liptovský Mikuláš, KASSA

Vstupenky:  

Krst a koncerty CD Manuša z verejných zdrojov podporil KULT MINOR – Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

turné Júlie Kozákovej s albumom Manuša Zdroj: PR / Spectaculum
Redakciu Hudba.sk informovala Saša Pastorková z OZ Spectaculum. Správu sme upravili.