Aj tento rok sa na Festivale NEXT v rámci partnerského projektu rozvoja publika NOISS predstavia hudobníčky a hudobníci z Nórska, Islandu, Slovenska a ďalších krajín vďaka podpore Grantov EHP a Nórska na Slovensku.


Prehliadku umelcov pozvaných projektom "NOISS (Nórsko – Island – Slovensko): Nová hudba pre nové publiká" otvorí už dnes večer (28.9.) v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava koncert kyjevského skladateľa a hudobníka, ktorý sa skrýva pod pseudonymom Heinali. Odohrá svoj sólový set na modulárnom syntetizátore. Vo štvrtok 29. septembra zase v A4ke predvedie nórska improvizujúca trojica Skavhaug Nergaard / Lindvall / Abrahamsen Garner neobvyklý spôsob hry na tradičné nástroje.

Piatkový festivalový večer odštartuje islandská skladateľka a hudobníčka Kaðlín Sara Ólafsdóttir, ktorá v Koncertnej sieni Klarisky predstaví svoj debutový album Hljóðfirring. Po nej predstaví svoju impozantnú sadu neobvyklých perkusívnych nástrojov dnes už legendárna nemecká skladateľka Limpe Fuchs. Následne sa festivalové publikum presunie do A4ky, kde vystúpi medzinárodný elektroakustický improvizačný súbor NOISS Collab, ktorý vznikol z iniciatívy festivalu a je zložený z tvorivých hudobníčok a hudobníkov z Nórska, Islandu a Slovenska. Tento rok sa v rámci partnerského projektu rozvoja publika NOISS predstavia spoločne na jednom pódiu Arnalds & Mofjell & Rónaiová & Skavhaug Nergaard & Tanrıkulu.

Debutový album Fountain, ktorý bol vytvorený výlučne z nahrávok hlasu, predstaví bratislavskému publiku americká skladateľka a producentka Lyra Pramuk. Súčasný klubový zvuk do priestorov Kotolne Fakulty architektúry STU prinesie DJ Lycox, ktorý odohrá svoj set zložený nielen z afrických subžánrov. Sekundovať mu bude De Schuurman, jedno z kľúčových mien klubovej hudby z ostro sledovaného vydavateľstva Nyege Nyege, ktorý nás svojim setom vyprevadí do nového dňa i mesiaca.

Organické prepojenie fyzického divadla a koncertu v sobotu 1. októbra vo foyer Fakulty architektúry STU predvedie nórsky skladateľ Fredrik Rasten a medzinárodná skupina tanečníkov, či skôr pohybujúcich sa gitaristov v skladbe Six Moving Guitars. Nová fascinujúca spolupráca medzi známou tuvánskou speváčkou Sainkho Namtchylak a belgickým umelcom Jochemom Baelusom, známym tiež ako Slumberland, spája tradičné chválospevy a staroveké vokálne techniky národu Tuva s avantgardnými postupmi. Koncert sa uskutoční v sobotu (1.10.) v A4ke.

Posledný deň festivalu NEXT prinesie okrem iného v nedeľu 2. októbra do Kunsthalle Bratislava aj čínske, v Londýne usadené duo Mengting Zhuo a Li Song s jeho intímnym zvukovým predstavením.

V réžii projektu NOISS sa na festivale NEXT predstavia nielen hudobné projekty. Festival ponúkne v termíne od 28. do 30. septembra kurz hudobnej žurnalistiky s akcentom na súčasnú hudbu, nezávislú scénu, subkultúry a subžánre. Trojdňový intenzívny modul povedie počas festivalu NEXT 2022 český hudobný kritik Pavel Klusák.
 
NEXT 2022: 23rd Advanced Music Festival sa koná s podporou z verejných zdrojov z Fondu na podporu umenia, Grantov EHP, Hlavného mesta SR Bratislavy a Nadácie mesta Bratislavy a Medzinárodného vyšehradského fondu. 

Projekt NOISS (Nórsko – Island – Slovensko): Nová hudba pre nové publiká získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 192 300 eur prostredníctvom Grantov EHP a Nórska (eeagrants.sk). Projekt bol spolufinancovaný v sume 28 845 eur z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je rozvoj publika a budovanie kapacít a nadnárodnej mobility propagujúcej hodnoty tvorivosti, umeleckej slobody a spolupráce v súčasnej avantgardnej hudbe.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Juraj Hoppan. Správu sme upravili.