Posledný novembrový víkend bude už pätnásty rok patriť bratislavskému festivalu inovatívnej hudby NEXT. Od 26. - 29. novembra sa v A4 - Priestore súčasnej kultúry predstaví to najlepšie, čo sa za posledné obdobie udialo na poli progresívnych hudobných scén.

Po minulé roky sa na festivale NEXT predstavilo množstvo účinkujúcich, ktorí si medzičasom vydobyli pevnú pozíciu na poli súčasnej experimentálnej, elektronickej či improvizovanej hudby: Selvhenter, Marcus Schmickler, Valerio Tricoli, Gábor Lázár, Maja Ratkje, Mira Calix, Pan Sonic, Otto Von Schirach a ďalší. Prvá zverejnená časť tohtoročného line-upu sa nesie v rovnako neskromnom duchu a už tradične ponúka záber bez žánrových či geografických barličiek – od tých etablovaných až po zatiaľ neobjavených interpretov. 

Emptyset je bristolská dvojka James Ginzburg a Paul Purgas. Okrem ohýbania zvuku sa venujú vizuálnemu umeniu a inštaláciám, pričom všetky disciplíny často spájajú v jednoliaty celok.  Ich práca skúma fyzické možnosti zvuku cez prizmu elektromagnetizmu, architektúry, algoritmických vizuálov a analógových médií. Na konte majú dva albumy pre legendárny nemecký label Raster-Noton (Alva Noto, Ryoji Ikeda, Kangding Ray). Na NEXTe predstavia špeciálny audio-vizuálny live set.


Aj Myriam Bleau by svojou tvorbou pokojne zapadla do katalógu Raster-Noton. Kanadská sound-artistka vo svojej tvorbe spája multimédiá, minimalistickú bleepovú elektroniku a performance. Na NEXTe sa predstaví s projektom nazvaným Soft Revolvers. Lepšie raz vidieť ako štyrikrát čítať.

Jedným z najvýraznejších hostí festivalu je Rashad Becker - v Berlíne usadený zvukový mág, ktorému minulý rok vyšiel oceňovaný debut na značke PAN. Becker vo svojich sonických svetoch zúročuje dlhoročné skúsenosti so zvukovou postprodukciou. Jeho tvorba má blízko k sound-artu a je nekompromisnou výzvou pre ľudí, ktorí sa neboja objavovať nové spektrá hudby a zvuku. Pekne o tom rozpráva v interview pre Resident Advisor.


Fanúšikovia gitár a modulárnych syntezátorov si prídu na svoje vďaka projektu KTL, za ktorého zvukovými stenami stojí Stephen O'Malley z legendárnych SUNN O))) a Peter Rehberg - otec progresívneho vydavateľstva Editions Mego. Elektronické a akustické drony a tonálne zafarbenia vzdialene pripomínajúce amerických minimalistov Oliverosa, LaMonte Younga či Tonyho Conrada – to je v skratke posledný album KTL, ktorý si vyslúžil označenie jedného z najlepších albumov za rok 2013.


Adam Donovan je Austrálčan, ktorého fascinuje spojenie umenia a technológie. Donovan do Bratislavy prinesie Psychophysics Machines – dielo na pomedzí performance, inštalácie a koncertu. Sprostredkováva divákovi či poslucháčovi zvukový zážitok mimo klasickej ľudskej percepcie, a to pomocou piatich robotických, zvuk generujúcich skulptúr.

Okrem zahraničných mien sa na NEXTe už tradične predstaví aj špička domácej scény ako napríklad urbanfailure, Bolka či taliansko-slovenský projekt The Blessed Beat prešovského gitaristu Davida Kollára.


Limitovaná edícia cenovo zvýhodnených lístkov je v predpredaji do 31. októbra. Podrobný program a ďalšie informácie nájdete na www.nextfestival.sk.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Juraj Hoppan, PR manažér festivalu NEXT 2014.