Sobotný večer patril v Čechách vyhlasovaniu výsledkov hudobnej ankety Český slávik. Tak ako už mnoho rokov po sebe, žiaden vzrušujúci prekvapivý moment sa nekonal a zlaté sošky si zase raz prevzali Lucie Bílá, Karel Gott, skupina Kabát. Slávika bez hraníc si odniesli už tradične jediní víťazi v histórii tejto kategórie, Košičania No Name.

Sedemdesiatsedemročný Karel Gott, ktorý tento rok prekonal rakovinu, však na ceremoniál v Hudobnom divadle Karlín v Prahe neprišiel. Štyridsiatu prvú cenu v kategórii spevákov zaňho prebrala jeho dcéra Charlotte Ella. "Otec pozdravuje z nemocnice, kde je pre problémy s chrbtom," uviedla.

Legendárny spevák získal aj cenu za najobľúbenejšiu pieseň poslucháčov Rádia Impuls, a to za skladbu Země vstává a stal sa aj absolútnym slávikom. Za sebou nechal na druhom mieste Tomáša Ortela a na treťom Michala Davida. "Vlani bronz, teraz striebro, bojím sa budúceho roku," prehlásil líder kontroverznej kapely spájanej s krajnou pravicou. Na protest proti jej úspechu niektorí hostia na čele s Radkom Bangom z kapely Gipsy.cz pískajúc opustili hľadisko.

Charlotte Ella Gottová prevzala cenu za otca Zdroj: Profimedia.skCharlotte Ella Gottová prevzala cenu za slávneho otca - viac fotiek

V kategórii speváčky si zlatého slávika prevzala Lucie Bílá, je to jej devätnásty zlatý slávik a deviaty po sebe nepretržite od roku 2007. Strieborného slávika si takisto deviatykrát po sebe odnáša Lucie Vondráčková. Bronzového slávika získala Ewa Farna, je to jej už ôsmy bronz v tejto kategórii. Rovnaké umiestnenie dosiahli tieto tri speváčky aj vlani a predvlani. Farna, ktorá pútala pozornosť odvážnym výstrihom, si zaspomínala aj na ocenenie Objav roka, ktoré získala ako trinásťročná.

Jedenáste prvenstvo medzi skupinami si pripísala na konto formácia Kabát, na ďalších dvoch priečkach skončili Ortel a Chinaski. Objavom roka sa stal Pekař, hviezdou internetu je Porty a cenu pre najstreamovanejšiu českú pieseň získali Ben Cristovao a The Glowsticks za skladbu Asio

Už deviatykrát v histórii tejto ankety vyhlásili víťaza v kategórii Slávik bez hraníc, v ktorej si priaznivci populárnej hudby volia najobľúbenejšieho slovenského interpreta v Českej republike. Zlato si opäť z javiska Hudobného divadla v Karlíne odniesla košická skupina No Name. Je to jej deviaty zlatý slávik, táto kategória zatiaľ nikdy nemala na prvej pozícii iného interpreta.

Počas galavečera vystúpili viacerí z ocenených, ale aj ďalší interpreti. Vrcholom večera bolo spoločné vystúpenie Mariky Gombitovej a Mira Žbirku v duete Nespáľme to krásne v nás.


Víťazi a nominovaní v ankete Český slávik 2016:

Speváčky:
1. Lucie Bílá
2. Lucie Vondráčková
3. Ewa Farna
Anna K.
Monika Absolonová
Marta Jandová

Speváci:
1. Karel Gott
2. Tomáš Ortel
3. Michal David
Joakim Brodén
Tomáš Klus
Richard Krajčo

Skupiny:
1. Kabát
2. Ortel
3. Chinaski
Kryštof
Olympic
Slza

Slávik bez hraníc:
No Name 
Elán
Horkýže slíže

Objav roka:
Pekař
Sebastian
Thom Artway

Autorka: Miroslava Rabčanová (Idnes.cz, SITA, TASR)
Foto: Profimedia.sk

Súvisiaci interpreti: Karel Gott, Lucie Bílá