Slovenskú uspávanku s rozprávkovou atmosférou v týchto dňoch na svojom Youtube Mačka strakatá zverejnila spevácka dvojica Hanička a Murko, za ktorými stoja Lucia a Martin Zimanyioví. Priateľské a mäkučké bábky si do duetu prizvali aj talentovanú Adelku.

Uspávanku Do postieľky zložil Martin Zimanyi a text k nej napísala jeho manželka Lucia. Na jeseň 2017 vydali CD Pesničky pre škôlkarov, na ktorom nájdeme aj dve uspávanky. Uspávanka Do postieľky je ich autorská, druhá uspávanka - Žmurká, žmurká hviezdička - je cover verziou svetoznámej uspávanky Twinkle, twinkle little star. 

"Uspávanka patrí do detstva každého dieťaťa," hovorí Martin, ktorý okrem skladania piesní pre Haničku a Murka, hrá aj na basgitaru v Slobodnej Európe a venuje sa tiež tvorbe pre televíziu. "Aj my sa pri skladaní pesničiek inšpirujeme hlavne našou 3-ročnou dcérou Hankou."

Uspávanka Do postieľky je duetom bábky Haničky, ktorej svoj hlas prepožičala 15-ročná Simona Bartosová, a 11-ročnej Adelky Heftyovej, talentovanej detskej herečky a speváčky. "Adelka naspievala logopedické pesničky, ktoré som zložil spoločne s Petrom "Ďuďom" Dudákom pre televíziu RIK," hovorí Martin. "Jej krásny, melancholický hlas nás s Luciou očaril a hneď sme si ju vedeli predstaviť v našej uspávanke. A mali sme pravdu, jej spev znie až rozprávkovo," hodnotí spoluprácu s Adelkou.


"Keď si ju Martin s Luciou vybrali k spolupráci na svojom CD Pesničky pre škôlkarov, Adelka bola hrdá a nadšene súhlasila. Jej hlas je tak zvláštne zastretý a vie byť plný emócií. Uspávanka je pre ňu krásna voľba," myslí si Adelkina mama. "Nahrávanie uspávanky a tiež videoklipu sa mi veľmi páčilo. Hanička a Murko sú zlatunké postavy a som rada, že som si s nimi mohla zaspievať. Dúfam, že sa ich pesničky budú deťom páčiť," uzatvára Adelka.

Do vizuálu celého projektu Hanička a Murko prizvali Lucia s Martinom profesionálov. Bábky - mapetky - navrhol a vyrobil známy výtvarník a scénograf von Dubravay, ktorý pracoval na projektoch pre rôzne bábkové divadlá, Slovenské národné divadlo, ale aj na projektoch v zahraničí. Od roku 2004 je tiež umeleckým riaditeľom Dezorzovho Lútkového Divadla v Bratislave. Vyučuje tiež na katedre bábkoherectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave (VŠMÚ).

Vedenie mapetiek zverili Martin a Lucia tiež do rúk profesionálov. "Všetci sú absolventmi bábkoherectva na VŠMÚ v Bratislave," hovorí Lucia. "Mapetke Haničke prepožičala svoj temperament Natália Kajzerová, s mapetkou Murkom pracuje od začiatku Igor Švaňa, neskôr sa k nemu pridal Michal Zeman. Zaujímavosťou je, že všetci traja boli pri štúdiu bábkoherectva spolužiakmi," smeje sa Lucia.

"V súčasnosti aktívne pracujeme na točení klipov na naše DVD. Čaká nás tiež niekoľko koncertov v Bratislave, tak veríme, že sa deťom zapáčia nielen naše videá, ale aj živé vystúpenia," dodáva Martin.

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Roman Fecko.