Po ostatnom kole talentovej šou Hlas Česko Slovenska zostala jedna nezodpovedaná otázka - či ďalej postúpi jeden z najväčších objavov súťaže, talentovaná rebelka Simona Fehérová, alebo spevák Michal Chrenko, ktorý je už divákom dobre známy z tretej série Slovensko hľadá SuperStar či z Eurosongu. Podľa viacerých zdrojov rozhodnutie už padlo a kouč Rytmus vyhodil prostorekú Košičanku.

Informácia o postupe Michala Chrenka sa už včera objavila na stránke Nového Času, ktorý citoval zdroj zo štábu talentovej súťaže. "Rytmus jej nič nedaroval a vyhodil ju. V speváckej šou si už viac nezaspieva, postúpil Chrenko, aj keď pôvodne nemal, keďže sa Simona páčila viac. Sama si to pokazila. Ona sa však vyjadrila, že to má na háku a odišla," povedal Novému Času nemenovaný zdroj. Stránka denníka Plus 1 deň taktiež cituje zdroj zo zákulisia súťaže, ktorý tvrdí, že viacerí členovia štábu sa rapera snažili presvedčiť, aby svoje rozhodnutie zmenil.

Simona Fehérová a Michal Chrenko sa proti sebe postavili v druhom kole súbojov. "Mám pocit, že ste obidvaja naladení na takú istú muziku, že máte dosť podobný štýl," povedal Rytmus pri výbere tejto dvojice, na čo Fehérová reagovala veľavravným gestom. Výber skladby - Crazy od Gnarls Barkley (milý Rytmus, Cee Lo Green je jedným z členov tohto dua a Crazy veru nie je jeho sólová skladba) - jej však sadol a v súboji mala rozhodne navrch.

Simona Fehérová a Michal Chrenko - Crazy (Hlas Česko Slovenska 2012)

Rytmus: "Hlas nie je všetko"

Meno postupujúceho sa diváci mali dozvedieť až v ďalšom vydaní šou, ktoré bude odvysielané v nedeľu, no keďže Hlas Česko Slovenska nebeží v priamom prenose a šou sa nakrúca pár dní vopred, zrejme sa správy o Fehérovej konci v súťaži na konci týždňa už len potvrdia. O tom, že Rytmusovo definitívne rozhodnutie už padlo, svedčia aj viaceré správy v českých médiách z dnešného doobedia či raperov status na Facebooku, ktorý dnes uverejnil spolu s videom zachytávajúcim konflikt s Fehérovou: "Škoda, no ja som chcel byť kamarát."

"Človek, ktorý sa nevie v tíme prispôsobiť alebo konfliktne nepriateľsky bez príčiny komunikuje... tak s takým nemám záujem spolupracovať (verím tomu, že to asi nikto)," uviedol Patrik "Rytmus" Vrbovský v ďalšom statuse. "Hlas nie je všetko. Je to 10% percent z úspechu v biznise. Za tie dlhé roky viem, že bez disciplíny, profi prístupu a dobrých vzťahov nemáš šancu uspieť. Poviem vám tak... poznám veľa ludí, čo majú talent, ale majú to v hlave dojebané a podľa toho sa im aj tak darí. S takými ľuďmi nechce robiť nikto. V mojom tíme chcem mier, pozitívnu energiu a vzájomný rešpekt," dodal.

Slovenská ani česká oficiálna stránka súťaže o rozhodnutí v medializovanom súboji zatiaľ neinformovali. Na webe Hlascs.nova.cz je aktuálne anketa, v ktorej môžu užívatelia hlasovať, kto podľa nich postúpi. Prevažná väčšina (77%) si myslí, že postúpiť by mala Fehérová. Podobne sa pre Plus 1 deň vyjadril aj ďalší z koučov Michal David. Objavili sa dokonca aj dohady o možnom udelení "divokej karty" pre speváčku.

Ak Fehérová skutočne vypadla, tak súťaž, ktorej originálny koncept je postavený na posudzovaní talentu len na základe spevu a hlasu, nie na základe vzhľadu, sympatií a rôznych iných vedľajších dojmov, u nás tento formát nenapĺňa. To, že mladá speváčka nahnevala svojho kouča a jeho poradcu, keď si pred skúškou "hrkla" pohárik s ďalšími súťažiacimi a následne im klamala, že alkohol nepila, by nemalo rozhodnúť o postupe slabšieho speváka. Zároveň je smiešne, keď Rytmus, ktorý len pred pár rokmi veľkohubo pohŕdal šoubiznisom, dnes mladým rebelom prednáša o profesionalite, pokore a rešpekte.

Fehérová zaujala, vo svete hudby sa nestratí

21-ročná Košičanka študujúca v Prahe však svojím účinkovaním v súťaži, ktorá zjavne nie je jej šálkou kávy, rozhodne nič nestratila. Do Hlasu Česko Slovenska podľa svojich slov išla s hlavným cieľom zviditeľniť projekty Pitch Bender a The Spankers, s ktorými úspešne pôsobí najmä na pražskej klubovej scéne. A to sa jej podarilo, vypočujte si ukážky na konci článku.

Možno by to v súťaži dotiahla ďalej, keby si v prvej časti - tzv. výbere naslepo - za kouča vybrala Michala Davida, ktorého aj pôvodne chcela. "Je z nich najúspešnejší, nemyslím tým jeho muzikály, ale to, čo robil predtým. A vraj niekedy hral jazz, vraj bol skvelý inštrumentalista. Je z týchto ľudí jediný, ktorý svoju kariéru nemá založenú na bulvári," povedala v rozhovore pred svojím prvým vystúpením v Hlase Česko Slovenska.

Zaujala ním nielen Michala Davida, ale aj Rytmusa a Daru Rolins, ktorá priznala, že ju baví "od hlavy až po päty". Bezprostredne po výbere kouča priznala, že spolupráce s Davidom sa zľakla, keď počula slová "vyberieme spolu výborné pesničky" a predstavila si pod tým práve jeho muzikálovú tvorbu. Impulzívne sa tak rozhodla pre Rytmusa, ktorý ju zlákal na možnú spoluprácu s Oskarom Rózsom, Martinom Valihorom či Mariánom Čekovským.

Fehérová má talent na rozdávanie a oproti mnohým účastníkom, a často aj víťazom podobných súťaží, má veľkú výhodu v tom, že sa už hudobne nemusí hľadať. Ani si nechať radiť od "múdrych hláv" v šoubiznise. Ak na sebe bude pracovať a naďalej tvoriť zaujímavú hudbu, môže sa raz k spolupráci so spomenutými hudobníkmi dostať aj bez Rytmusa a Hlasu Česko Slovenska. Popri práci, ktorá im zabezpečuje živobytie, sa totiž Rózsa, Valihora aj Čekovský podieľajú na množstve projektov, pri ktorých je rozhodujúci najmä talent a samotná hudba. Navyše jej snom je štúdium na Berklee College of Music, čo je pre kvalitnú spoluprácu s hudobnou špičkou rozhodne lepší základ ako prípadný úspech v lokálnej televíznej šou s akútnym nedostatkom originality a talentu u väčšiny konkurentov.

Samozrejme, aj tá disciplína musí byť, ale na to Simona časom určite príde aj sama - jej správanie nie je v danom veku ničím výnimočne šokujúcim. Disciplína sa, na rozdiel od sileného rešpektu, naučiť dá. Najmä ak si ho vynucuje niekto, kto sa hrdí tým, že úspech dosiahol s 10-percentným hlasovým fondom...

Pitch Bender - Be A Part Of It

The Spankers - Party Lovers

Pitch Bender - live, Den Evropy 2011, Praha

Autor: Patrik Marflák
Foto: Hlascs.nova.cz

Súvisiaci interpreti: Rytmus