Súkromné rádiá budú musieť od apríla budúceho roka vyčleniť najmenej 20 percent a od roku 2017 najmenej 25 percent vysielacieho času mesačne pre slovenskú tvorbu. V prípade verejnoprávneho rozhlasu to bude najskôr 30 a potom minimálne 35 percent. Takýto podiel má dosiahnuť na každom zo svojich okruhov.

"Je tu dopyt po slovenskej hudbe a tento zákon nenavrhuje žiadnu zničujúcu kvótu," komentoval minister kultúry Marek Maďarič včerajšie (27.5.) rozhodnutie vlády prijať novelu zákona o vysielaní a retransmisii, ktorá zavádza kvóty pre hudobné vysielanie rozhlasových staníc. Výnimku budú mať tie stanice, ktorých programové zameranie takéto kvóty úplne vylučuje. Minister tiež vyhlásil, že je presvedčený o tom, že existuje dostatok slovenských piesní na to, aby sa nimi dal zaplniť stanovený podiel. "Každá štvrtá pesnička slovenská - to je v slovenských rádiách úplne normálne a prijateľné," myslí si Maďarič.

Z uvedených podielov domácej tvorby majú aspoň jednu pätinu tvoriť nové pesničky, teda tie, ktoré sú vysielané do piatich rokov od svojho prvého uvedenia na verejnosti. Do stanoveného podielu sa budú započítavať iba tie pesničky, ktoré odznejú v éteri od 6:00 do 24:00. Tým sa zabráni, aby sa domáca tvorba zaraďovala do vysielania v najmenej atraktívnom nočnom čase. Za slovenské hudobné dielo sa považuje také, ktorého najmenej jeden autor hudby alebo textu alebo výkonný umelec tohto diela má alebo mal trvalý pobyt na území SR.

Prokuratúra vystúpila proti obmedzovaniu slobodného trhu

K povinným kvótam namietala Generálna prokuratúra Slovenskej republiky (GP SR), ale aj Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc. Podľa prokuratúry by tento návrh mohol byť protiústavný z hľadiska obmedzovania hospodárskej súťaže. Novelou totiž štát prikazuje vysielateľom nakupovať zákonom vymedzený druh tovaru bez ohľadu na to, či je oň u poslucháčov záujem. "Tento zásah je tak v rozpore s princípmi trhovo orientovanej ekonomiky a ochranou riadnej hospodárskej súťaže," uviedla GP SR.

Názor ministerstva kultúry je opačný. "Kvóty sú plošné, nikoho neznevýhodňujú, platia pre všetkých vysielateľov," konštatoval pre TASR Maďarič. Rovnako sa odvolal na nález Ústavného súdu z roku 1998, ktorý pripustil možnosť existencie spoločenských záujmov prevažujúcich nad záujmami uplatňovanými pri ochrane hospodárskej súťaže. "Dnes existujú v našej legislatíve podobné kvóty na vysielanie európskych diel. Nezaznamenal som, že by pri tom Generálna prokuratúra namietala, že to porušuje hospodársku súťaž," dodal.

Rádiá podľa Maďariča šancu dostali

Zásadné pripomienky si uplatnila tiež Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc. Žiadala úplne stiahnuť zákon. Namietala, že ide o nadbytočnú a nevhodnú reguláciu, ktorá poškodzuje konkrétnu službu rozhlasového vysielania aj poslucháčov a spotrebiteľov, ktorým núti konkrétny obsah. Návrhu podľa nich nepredchádzala ani žiadna verejná či odborná konzultácia alebo diskusia.

Maďarič v tejto súvislosti upozornil, že pred dvomi rokmi rokoval so súkromnými rádiami o tom, akým spôsobom dosiahnuť viac slovenskej hudby v éteri. Po zložitých diskusiách prišli s návrhom, že budú sami mimo zákona podporovať slovenskú hudbu. "Po dvoch rokoch sa na tomto stave nič nezmenilo," podčiarkol Maďarič s tým, že naďalej bol podiel slovenskej hudby zhruba na úrovni 10 percent. "Preto prišlo na rad riešenie v podobe zákona," uzavrel.

O novele zákona sa v pondelok diskutovalo v debate Denníka N v bratislavskom KC Dunaj. Zástupcovia vlády a Iniciatívy za slovenskú hudbu, ktorá na čele s hudobníkmi ako Jožo Ráž a Maťo Ďurinda roky lobovala za zavedenie kvót, pozvanie na účasť v diskusii s názvom Pomôžu kvóty slovenskej hudbe? odmietli. Názory na kvóty, stav slovenského rozhlasového éteru, kvalitu vysielanej produkcie alebo možné alternatívy, ako by mohli vysielatelia dať viac priestoru slovenskej hudbe (napr. umožnením prevádzkovania viacerých špecificky zacielených staníc), si tak vymieňali bývalá šéfka rádia Expres Eva Babitzová, hudobník Andrej Šeban, hudobný producent a bývalý programový riaditeľ Fun Rádia Peter Graus a dramaturg verejnoprávneho Rádia_FM Daniel Baláž.

Pozrite si časť diskusie na Youtube, zhrnutie si môžete prečítať v Denníku N a dlhší audiozáznam z debaty je na Mixcloude.


Zdroj: TASR, Dennikn.sk
Ilustračné foto: SITA/Tomáš Benedikovič