Medzi návštevníkmi bratislavského Uprising festivalu sa snáď nenájde fanúšik hip-hopu, ktorý by si nepamätal koncerty americkej legendy Onyx a holandských Dope D.O.D. Obe skupiny svojou výbušnosťou a energickou šou poriadne otriasli ináč relatívne pokojnou festivalovou atmosférou a priviedli do varu tisícky verných fanúšikov pod pódiami.

Tento rok však čaká Uprising  double trouble - obe kultové formácie totiž spájajú sily tentokrát prídu na Zlaté piesky odohrať československú premiéru spoločnej šou Onyx & Dope D.O.D.! Ich cesty prvýkrát stretli už pred nejakým časom, keď legendy tvrdého rapu z newyorského Queensu prizvali Holanďanov nahrať skladbu Wakedafucup, po ktorom napokon v roku 2014 pomenovali aj celý svoj zatiaľ posledný album. Úspešný singel prevalcoval fanúšikov oboch kapiel, takže si, pochopiteľne, pýtali viac.


Napriek tomu bolo dlho okolo ďalších potenciálnych spoluprác týchto formácií ticho. Zlom nastal až minulý rok, kedy sa na pultoch objavila celá spoločná doska Shotgunz in Hell. Netreba ani hovoriť, že fanúšikovia nekompromisného hip-hopu, boom bapu a horrorcore oprávnene šaleli radosťou. Ťažkotonážne beaty, dubstepové a elektronické linky s boombapovými prvkami servírované s lyrickým nákladom, po ktorom sa horšie spáva aj kľudným povahám. Taká bude aj ich spoločná šou, na ktorú Bratislava tak skoro nezabudne.


Okrem nich sa z hip-hopu môžete tešiť aj na ďalšiu americkú legendu Slum Village, britskú hviezdu Lady Leshurr, či švédsku energetickú bombu Movits! a chýbať nebude ani silný domáci reprezent. Z reggae headlinerov stačí spomenúť tri mená - Gentleman, Inner CircleLee "Scratch" Perry. Všetko sa to udeje na 11. ročníku Uprisingu 24. a 25. augusta na Zlatých pieskoch v Bratislave.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol za organizátorov festivalu Sveťo Moravčík. Viac sa dozviete na oficiálnych stránkach www.uprising.sk a www.facebook.com/uprisingfestivalofficial.

Súvisiaci interpreti: Onyx