Jane Bezek patrí už niekoľko rokov stabilné miesto na domácej jazzovej scéne, kde pôsobí ako autorka, interpretka, pedagogička a neúnavná propagátorka pôvodnej slovenskej tvorby. Talentovaná hudobníčka teraz vydáva svoj nový štúdiový album pod značkou Pavian Records.

Nový hudobný počin klaviristky a skladateľky Jany Bezek prichádza po dvoch rokoch od jej poslednej nahrávky a má názov Spiralization. Album oficiálne vyšiel v piatok 25. mája pod hlavičkou Pavian Records. Nahrávka prináša okrem autorkiných kompozícií, vytvorených priamo pre jej trio, aj nové sólové skladby, k vydaniu ktorých sa autorka dostáva vôbec po prvýkrát.  

Trio, ktoré sa na nahrávaní nového, v poradí už tretieho, albumu podieľalo, vzniklo predovšetkým pre radosť z hudby. S Janou Bezek v ňom účinkujú taliansky kontrabasista Enea Bari a slovenský bubeník Jozef Krupa. Autentickosť prejavu, nový, dynamickejší a odhodlanejší zvuk, repertoár inšpirovaný autorskými modálnymi kompozíciami, hľadaním nových prístupov v súhre, objavovanie spontánnej energie hudby, ktorú spolu hudobníci vytvárajú - to všetko sú atribúty, ktoré toto autorské CD prináša na slovenskú jazzovú scénu.  

Slovanská melodika

Všetky nové kompozície a improvizácie, ktoré sa na albume nachádzajú, majú pôvod predovšetkým v slovanskej melodike a rytmike, ktorá je autorke najbližšia. Okrem melodicko-rytmického slovanského základu však kompozície pracujú s hudobnými postupmi moderného jazzu aj klasickej hudby, čím vytvárajú veľmi zaujímavý, neotrelý hudobný materiál v celkovo jedenástich skladbách.  

Jana Bezek sa na svojom treťom CD rozhodla ísť cestou, ktorá je jej vlastná a v ktorej neustále dozrieva - cestou slobodného hudobného jazyka s rešpektom voči klasickej tvorbe a objavovaním nových spôsobov improvizácie. "Piesne hovoria o ľuďoch a ich inšpirujúcich činoch, hovoria o emóciách, aké človek nestretáva každý deň, hovoria o prepletených cestách, nedokonalostiach a životných vášňach. Je to hudba bez hraníc. Patrí všetkým, ktorí sa držia svojej cesty a nestrácajú nádej," vraví autorka.

Album Spiralization vznikal v prekrásnom prostredí starého viac ako 700-ročného mlyna v poľskom mestečku Lubrza, v ktorom sídli nahrávacie štúdio RecPublica. Vďaka špičkovému vybaveniu a nevšednému prostrediu, ktoré vďaka svojej lokácii ponúka, možno nahrávanie v ňom označiť za sen každého hudobníka so vzťahom k umeniu a prírode. Štúdio vytvoril John Flynn zo slávnych londýnskych Abbey Road Studios a výsledkom je jedno z najmodernejších, no zároveň vďaka svojmu umiestneniu aj naj(ne)tradičnejších nahrávacích štúdií v strednej Európe.

Akusticky dokonalé podmienky štúdia i profesionalita zvukového majstra Tadeusza Mieczkowského spolu s kompozičnou vyzretosťou a improvizačným majstrovstvom Jany Bezek a jej spoluhráčov tak prispeli ku vzniku výnimočnej nahrávky. Na obal albumu bola použitá reprodukcia diela slovenského výtvarníka akademického maliara Petra Kocáka, žiaka Albína Brunovského. CD vyšlo s finančným prispením Fondu na podporu umenia.

Tracklist albumu Spiralization:

1. Music persists 
2. Spiralization 
3. Silence is made in heaven
4. Elegia 
5. Jeg er bot
6. Star from another sky
7. Eugeniusz
8. Folk melody 
9. Space dwarf
10. Airship 
11. Airship (bonus track)  


Biografia

Hudobné začiatky Jany Bezek sú spojené s poľským Krakovom, kde študovala na Akadémii múzických umení jazz a interpretáciu klasickej hudby. V súčasnosti už niekoľko rokov stabilne pôsobí v Bratislave. Okrem sóloveho hrania sa venuje rôznym inšpiratívnym spoluprácam s interpretmi z celého sveta, improvizovaným vystúpeniam, komponovaniu vážnej i jazzovej hudby a hudby pre deti. Významná je aj jej pedagogická činnosť a veľkú popularitu si získali jej workshopy improvizovanej hudby pre deti a mládež Muzikula

So svojím triom vystúpila aj na pódiu Bratislavských jazzových dní. Na konte má doteraz dva vydané albumy - prvý s názvom Cracow vyšiel v roku 2015 vo vydavateľstve Pavian Records a je autorským inštrumentálnym albumom, na ktorého nahrávaní Janu Bezek sprevádzajú jej kolegovia z Poľska. V roku 2017 v tom istom vydavateľstve vyšiel autorkin druhý album - Modlitbičky. Na ňom Janou Bezek zhudobnené verše Milana Rúfusa znejú v klavírnej interpretácii samotnej autorky a Bratislavského detského zboru v doprovode komorného orchestra. 


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Beáta Rožárová z vydavateľstva Pavian Records. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: artwork/Peter Kocák