Od svojho kontroverzného izraelského vystúpenia na Eurovízii 2019, kde Madonna neposlúchla pokyn organizátorov, aby sa vyhýbala politickým témam počas vystupenia, speváčka prekvapuje ďalšími silnými výpoveďami vo svojich klipoch. Po pesničke Dark Ballet, ktorá poukazuje na neslobodu transgender ľudí, prichádza singel God Control o násilí a zbraniach.

Madonna je umelkyňa, ktorá sa nebojí provokovať a jej cieľom nie je len prvoplánovo šokovať, ale najmä vyvolať diskusiu o vážnych témach súčasnosti. Na svojom najnovšom albume na seba preberá mix rôznych podôb a ako Madame X poukazuje na neprávosti, pričom vo videoklipoch využíva expresívny vizuálny jazyk. Tak je to aj v prípade novinky God Control, ktorá je plná násilia a krvi, čím chce speváčka poukázať na nezvratné dôsledky zbraní. 

Neuprosný zvuk samopalu preruší zábavu v nočnom klube. Nevinné telá obetí padajú na tanečný parket, ktorým stále otriasa ten paralyzujúci zvuk. A vo svojej mysli sa divák dostáva k známym útokom, keď teroristi v novembri 2015 v parížskom klube Bataclan počas koncertu kapely Eagles of Death Metal zabili 130 ľudí alebo v roku 2016, keď homofóbny masový vrah pripravil v gay bare Pulse v Orlande o život 49 ľudí. "Deje sa to každý deň a musí to prestať," hovorí rozhodne Madonna.


Krutosť reality

Madonna oslovila na spoluprácu pri tvorbe videoklipu k skladbe God Control švédskeho režiséra Jonasa Åkerlunda, ktorý stojí za snímkami Polar (2019) či Vládcovia chaosu (2018) a spolupracoval tiež s hudobníkmi ako Beyoncé, Metallica, The Smashing Pumpkins a mnohými ďalšími. Videoklip dôsledne ukazuje krutosť zbraní, ich silu a dôsledok ich používania. "Toto je to, čo sa stane, keď ľudia strieľajú. Pochopte, že toto je to, čo sa deje. Zbrane zabíjajú," povedala Madonna pre CNN. "Guľka prestrelí tvoje telo, zrazí ťa na zem, vezme ti život a vykrvácaš na smrť. Toto je realita," dodala.

Madonna sa teda pustila do boja proti zbraniam a chce, aby boli USA bezpečnou krajinou. "Je to pre mňa naozaj desivé, že akékoľvek verejné zhromaždenie, miesto bohoslužieb, každá škola, sú cieľom. Nikto nie je v bezpečí," uviedla Madonna. "Vieme, že násilie páchané zbraňami neúmerne postihuje deti a nesvojprávne osoby v našej spoločnosti. To ma určite inšpiruje k tomu, aby som svoje umenie a platformu postavila za zmenu," dodala speváčka, ktorá sa osobne zapojila za podporu viacerých organizácií bojujúcich proti násiliu a držbe zbraní.


Autorka: Marína Valentovičová
Foto: Facebook.com/madonna

Súvisiaci interpreti: Madonna