Presne 27 rokov uplynulo včera od pamätného vystúpenia britskej formácie Queen okolo nenapodobiteľného Freddieho Mercuryho na budapeštianskom Népstadióne, ktoré sledovalo v hľadisku zaplnenom do posledného miesta takmer 80.000 šťastných majiteľov vstupeniek.

Tisícky záujemcov o tento koncert v rámci Magic-Tour sa do hľadiska nedostali, a to napriek astronomickým, skutočnú cenu mnohonásobne prekračujúcim ponukám, ktoré záujemcovia sľubovali za vstupenky vo vzdialenejšom i blízkom okolí dejiska koncertu. Prakticky nikto z nich však netušil, že to bola takmer posledná príležitosť vidieť Freddieho Mercuryho na koncertnej scéne v plnej sile a nepoznačeného neskorším smrteľným ochorením. Členovia legendárnej skupiny totiž v pôvodnom zložení odohrali po koncerte v Budapešti už iba vystúpenia v amfiteátri vo francúzskom Frejuse a následne v španielskych veľkomestách Barcelona, Madrid a Marbella, aby sa naposledy naživo predstavili na koncerte 9. augusta 1986 na festivalovom podujatí v Knebworth Parku na Britských ostrovoch.
      
Publikum v Budapešti, v ktorom nechýbali ani návštevníci z bývalého Československa, cez ktorého výsostné vody sa Queen plavili presúvajúc sa loďou z Viedne do maďarskej metropoly, si prišlo skutočne na svoje. Skupina ponúkla nezabudnuteľný zážitok na koncerte, ktorého dramaturgia zodpovedala z veľkej väčšiny iným vystúpeniam  počas spomínaného turné. Odzneli tradične známe skladby, no prekvapením pre všetkých návštevníkov bola maďarská ľudová pieseň Tavasi szél vizet árasz, ktorú si Freddie Mercury pripravil výlučne pre túto príležitosť.


Digitálne remasterovaná verzia celovečerného filmu Queen v Budapešti (1987) sa na trhu objavila iba nedávno. Snímka filmového štúdia MAFILM, ktorej tvorcovia pod vedením režiséra Jánosa Zsombolyaiho zachytili nielen jedno z ostatných vystúpení legendárnej skupiny na starom kontinente, ale aj viacero fragmentov z budapeštianskeho programu Freddieho Mercuryho a spol. počas návštevy v roku 1986, dostala "nový šat", a to tak v obrazovej, ako aj zvukovej zložke. Nadšenie z podoby remasterovanej verzie koncertu, ktorý sa stal, ako formulovali, skutočným míľnikom, vyjadrili aj žijúci členovia svetoznámej britskej formácie Brian May (gitara) a Roger Taylor (bicie). Film naozaj odzrkadľuje mimoriadnosť tohto vystúpenia v histórii skupiny.


Pôvodný film uviedli aj v československej distribučnej sieti a objavil sa aj v televíznom vysielaní, nevraviac o videokazetách a DVD nosičoch. Jeho remasterovaná podoba sa na trhu objavila na DVD a Blu-ray nosičoch začiatkom novembra 2012, to isté platí aj o kompaktnom disku so záznamom z koncertu.

 
Zdroj: TASR
Fofo: AP Photo/Gill Allen

Súvisiaci interpreti: Queen