Mladá pop rocková kapela Instinct nedávno dokončila nakrúcanie videoklipu k piesni Valčík s ilúziou, ktorú ste počas leta mohli počuť aj v niektorých slovenských rádiách. Momentálne sa rieši posledná finalizácia vizuálu a už v polovici septembra bude mať premiéru na Youtube kanáli skupiny.

Pieseň Valčík s ilúziou vznikla pred dvoma rokmi na text mladého autora Michala Karvaya. Slovensko-českú skupinu Instinct pôsobiacu v Prahe jeho slová okamžite zaujali a vytvorila k nim hudbu so silným refrénom. Mimochodom, podobným spôsobom vznikli takmer všetky piesne kapely - tvorbou hudby na hotové texty. Kapela spolupracuje s textármi ako je Ľuboš Zeman, Daniel Hevier, Janko Mílovčík a sami muzikanti hovoria, že myšlienka textu ich k hudbe priamo inšpiruje.

Finálnu podobu dal skladbe známy český hudobný producent Ecson Waldes, ktorý má v portfóliu spolupráce s menami ako David Koller, Dan Bárta, Monkey Business, Xindl X, Noisecut či Inekafe. "Escon je skvelý chlapík, s ktorým sa výborne pracuje. Hoci počas práce na našich piesňach staval dom a nestíhal, nakoniec pracoval aj po nociach, aby sme všetko stihli tak, ako sme chceli. Okrem toho, že je producent, tak je to snáď najlepší masteringový inžinier v Českej republike. Dodal našim piesňam nielen modernejší nádych, ale aj výborný zvuk. Stále sme s ním v kontakte a určite s nim budeme radi spolupracovať aj naďalej," prezradili členovia skupiny Instinct.

Instinct - Valčík s ilúziou

Kapelu definujú šaty, telo aj duša piesní

Prvá verzia skladby vznikla v roku 2013 a prešla pestrým vývojom, hudobníci ju obrusovali, až nakoniec vyšla vo finálnej podobe v tomto roku. Nakoniec sa s ňou dostali aj do finále Košického zlatého pokladu a zaujala Slovenský rozhlas, ktorý ju v lete začal hrávať. Videoklip k piesni plánovali Instinct už dlhšiu dobu a nadšené ohlasy po vypočutí ich skladby z rozhlasového éteru nakoniec rozhodli.

"Hlavnou odozvou bol zvýšený záujem o naše piesne, čo sme pocítili hlavne na zhliadnutiach na našej stránke, či na našom Youtube a tiež zvýšený záujem fanúšikov o náš facebookový profil. Niektorí ľudia, čo našu pieseň začuli v rádiu, nám tiež písali a pýtali sa, kedy bude videoklip." Vizuál sa natáčal v priestoroch známeho pražského podniku Retro Music Hall. Zahrali s v ňom nielen priatelia kapely, ale aj neznámi ľudia. Tí prišli na kastingové vyzvanie z Facebooku, ako aj priamo z ulice.

Skladba Valčík s ilúziou je tak trochu symbolickým vyjadrením transformácie samotnej kapely. Od prvotného nápadu až k realizácii videoklipu sa ustálilo personálne zloženie (spevák Lukáš, gitarista Miroslav, bubeník Ondřej a basgitarista Jian Cobain z Malajzie), ale aj nastal posun od klasického rocku k modernejšiemu popu, ktorý má však stále rockový nádych. "Sme radi, keď dokážeme našou hudbou osloviť stále viac ľudí a veľmi si dávame záležať aj na textoch, lebo ako sa hovorí text je duša piesne, hudba je jej telo a aranžmány sú jej šaty. Šaty sú dôležité, aby ste si človeka všimli, jeho telo sa vám zapáči, ale do jeho duše sa zamilujete," dodal gitarista Miro Maršík.

Instinct - Na púšti

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Daniel Hevier ml. z agentúry Music Press Production. Viac podrobností o kapele Instinct nájdete na www.facebook.com/instinctband.