Vo štvrtok 22. augusta sa bratislavská Stará tržnica premenila na veľkú botanickú záhradu. Pódium lemovali desiatky živých stromov a rastlín, ktoré decentne objímali pódium so symfonickým orchestrom a veľkou LED obrazovkou. Záverečný koncert 15. ročníka festivalu Viva Musica! bol poctou prírode.

Unikátne zábery prírody zachytenej kamerou Pavla Barabáša vyzneli vo štvrtok večer v kontexte správ o rozsiahlych požiaroch na Sibíri a v Amazonskom pralese, ktoré sa svetom šírili v uplynulých dňoch, ešte silnejšie a emotívnejšie. Obrazy umocňovala aj hudba Michala Novinskeho, Maoka, Oskara Rózsu a Martina Maroša Barabáša v nádherných orchestrálnych úpravách Juraja Růžičku a Michaely Rózsa Růžičkovej, ktorá koncert v podaní Symfonického orchestra a zboru Viva Musica! aj dirigovala. Klasický symfonický orchester na pódiu doplnila etno sekcia v zložení Maok, Marek Pastírik, Rami Shaafi a perkusionisti z La3no Cubano a zo skupiny Jamadan. V závere koncertu zaznela modlitba k Zemi v podaní Laurencie Krismadewi z Jávy.

Prostredníctvom hudby a záberov z filmov slovenského režiséra, kameramana a medzinárodne najúspešnejšieho slovenského dokumentaristu sa diváci preniesli na cestu okolo sveta. Z útrob našej Zeme na najvyššie zasnežené vrcholy, zo zelených džunglí na zamrznuté, nehostinné póly, z neznámych krajín do Vysokých Tatier, od extrémneho dobrodružstva až po meditáciu a filozofiu iných kultúr. Záverečný koncert festivalu Viva Musica! návštevníkov vtiahol do abstraktného prírodného sveta plného zvláštnej jemnej energie. Pred koncertom takto pár slovami projekt Symfónia o Zemi opísal samotný Pavol Barabáš, ktorému bol večer venovaný a ktorý v ten večer zároveň oslávil svoje blížiace sa okrúhle narodeniny.

Výnimočný koncert si mohli užiť nielen diváci sediaci v sále, ale prostredníctvom LED obrazovky umiestnenej na námestí pred Starou tržnicou aj ľudia, ktorí sa na koncert nedostali. Koncert sa naživo streamoval aj na facebookovej stránke festivalu a diváci ho mali možnosť sledovať aj v amfiteátroch v Rači a v Rohožníku. Záznam z koncertu odvysiela RTVS v nedeľu, 1. septembra na Jednotke.

Viva Musica! festival oslávil 15. narodeniny vypredanými koncertmi

"Za svoj život som, najprv ako hudobník a neskôr ako organizátor, odohral a zorganizoval stovky koncertov, ale záverečný koncert 15. ročníka festivalu Viva! Musica, ktorý sme nazvali Symfónia o Zemi, ostane v mojich spomienkach ako jeden z najsilnejších umeleckých zážitkov. Na tomto projekte sa stretli úžasní ľudia, tak na strane obrazu ako aj na strane hudby, a vytvorili nádherný duchovný zážitok pre všetkých prítomných. Bolo to dokonalé vyvrcholenie 15 rokov existencie nášho festivalu," hovorí Matej Drlička.

Festival tento rok hostil svetovo úspešné slovenské zoskupenie Janoska Ensemble, islandského hudobníka a experimentátora Ólafura Arnaldsa, britského violončelistu, skladateľa a elektronického mága Petra Gregsona, španielskych The Opera Locos, franko-srbského huslistu Nemanju Radulovića s orchestrom Double Sens aj islandského klaviristu Víkingura Ólafssona. Program festivalu doplnili projekty Silent Piano Experience, ktorý vznikol v spolupráci so spoločnosťou Yamaha Music Europe, či Štvorkoncert, ktorý bol veľkou symphony session v podaní Jany Kirschner, Katarzie, Dana Bártu a Korben Dallas so symfonickým orchestrom pod taktovkou Braňa Kostku a zároveň oficiálnym narodeninovým koncertom festivalu.

Viva Musica! festival je už 15. rok neoddeliteľnou súčasťou leta v Bratislave. Festival vznikol v roku 2005 a od svojho prvého ročníka ponúka ľuďom to najlepšie z klasickej hudby formou príťažlivou pre všetkých. V rámci uplynulých pätnástich ročníkov divákom priniesol viac ako 400 koncertov v podaní špičkových umelcov a hudobných zoskupení z celého sveta.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Barbora Drahovská.
Foto: PR