Správa, že svet prišiel o legendárneho hudobníka, speváka a skladateľa Lou Reeda včera obletela zemeguľu. Na sociálnych sieťach sa hneď na to začali objavovať prvé reakcie hudobníkov, medzi ktorými nechýbajú David Bowie, The Who, Iggy Pop, Moby, John Cale a ďalší.

"Svet prišiel o skvelého skladateľa a básnika... Ja som stratil môjho kamaráta zo školského dvora," napísal na Twitteri spoluzakladateľ kultovej kapely The Velvet Underground John Cale. K nemu sa svojimi odkazmi pridala celá rada osobností kultúrneho a spoločenského života, najmä od množstva hudobníkov z rôznych žánrov, ktorých Reed nejakým spôsobom ovplyvnil.

Okrem Lennyho Kravitza, Feist, Garyho Numana, Susanne Vega, Reginy Spektor, Ryana Adamsa, Stevena Tylera, či kapiel ako Weezer, Duran Duran alebo Pixies, svoj smútok nad jeho odchodom vyjadrili aj Nigel Godrich, Nile Rodgers, Flea z Red Hot Chili Peppers, Lee Ranaldo zo Sonic Youth alebo Patrick Carney z The Black Keys. Formácia Pearl Jam dokonca včera zahrala pieseň Man Of The Hour na počesť Reeda počas svojho koncertu v Baltimore Arena. "Bol to človek, ktorý menil hru a životy," uviedol pri tejto príležitosti Eddie Vedder.

Prečítajte si: Šok pre hudobný svet: Vo veku 71 rokov zomrel Lou Reed


Správu o úmrtí Lou Reeda priniesol na svojom webe ako prvý magazín Rolling Stone, neskôr informáciu pre britský denník Guardian potvrdil hudobníkov agent Andy Woolliscroft. Rolling Stone pripisuje dôvody skonu legendárneho hudobníka následkom transplantácie pečene, ktorú podstúpil v máji tohto roku. Pre vážne zdravotné ťažkosti musel predtým zrušiť niekoľko aprílových koncertov vrátane vystúpenia na hudobnom festivale Coachella.

Text: Hudba.sk (Zdroj: Nme.com, Music.yahoo.com, archív Hudba.sk)
Foto: Facebook.com/davidbowie

Súvisiaci interpreti: Lou Reed