Po úspešnom úvodnom ročníku Gypsy Jazz Festivalu, kde sa predstavil Benny Golson, má Bratislava už dnes večer možnosť zažiť ďalšiu žijúcu legendu jazzového saxofónu. Ernie Watts sa na Slovensku predstaví po prvýkrát, okrem neho vystúpi projekt Jazz in the city Mila Suchomela či Berco Balogh s Ľubošom Šrámkom a Monikou Bagárovou.

Ernie Watts svoju profesionálnu kariéru odštartoval v polovici 60. rokov v zoskupeniach Buddyho Richa a Olivera Nelsona. Neskôr, v 70. rokoch, spolupracoval s formáciami Bobbyho Hutchersona, Dizzyho Gillespieho, Billyho Cobhama, ale aj hudobníkmi iných žánrov ako napr. John Mayall či Aretha Franklin. V 80. a 90. rokoch účinkoval najmä v projektoch Charlieho Hadena, no predovšetkým ako líder vlastných kvartet (európskeho a amerického), s ktorými pravidelne podniká turné a vydáva kritikou oceňované albumy na vlastnom labeli Flying Dolphin.

Wattsov štýlový záber je mimoriadne široký; siaha od pionierov bebopu cez rhythm & blues po niektoré žánre pop music, často "infikované" lokálnymi tradíciami (Brazília, Afrika...). Pre Wattsovu tvorbu je charakteristický zvuk ovplyvnený Johnom Coltraneom a výrazne melodický prístup k improvizácii.

Popri Ernie Watts Quartet sa na podujatí, ktoré organizuje saxofonista Milo Suchomel, predstaví aj jeho vlastný projekt Jazz in the city s hosťujúcou kubánskou speváčkou a flautistkou Glendou Lopez a svoje nové CD budú krstiť spevák Berco Balogh s klaviristom Ľubošom Šrámkom, ktorí si k spolupráci pozvali mladú českú speváčku Moniku Bagárovú.

Jednodňové podujatie sa uskutoční už dnes večer (28.11.) v klube Loft! na Továrenskej ulici v Bratislave so začiatkom o 19:00.

Vstupenky na festival:  Predpredaj.sk

Informácie pre Hudba.sk poskytol za organizátorov festivalu Matej Šálek.

Súvisiaci interpreti: Ernie Watts