Po vynikajúcich koncertoch dua KTL a Kanaďanky Myriam Bleau dnes bratislavský festival experimentálnej hudby NEXT 2014 pokračuje v duchu rôznych foriem improvizácie, konceptualizmu a prepojenia hudby a multimédií. Okrem koncertov v A4 sú na programe aj diskusie a prezentácie.

Už dnes podvečer o 18:20 v Berlinke (kaviareň v budove SNG) predstaví Kanaďanka Myriam Bleau svoj multimediálny dídžejing pre 21. storočie. Jej koncert bol jedným z vrcholov štvrtkového programu a práve na špeciálnej prezentácii sa o jej performance môžete dozvedieť viac. Bleau prechádza hranice medzi tradičným koncertom, zvukovou inštaláciou a performance a nebojí sa využiť vo svoj prospech prvky klubovej elektroniky, hip-hopu a techna. Pozrite si ako to vyzeralo včera večer v A4.


Z SNG sa návštevníci festivalu opäť presunú do A4, kde bude od 19:00 pokračovať hlavný program festivalu. Okrem menej známych, no rovnako zaujímavých mien, prinesie piatkový večer ochutnávku súčasnej hudby z Bristolu v podobe dua Emptyset s analógovým audiovizuálnym setom. Predstaví sa aj harfista Eduardo Raon, domáce zoskupenie Urbanfailure a Adam Donovan, ktorý využíva robotické sochy, nelineárnu akustiku, prostredie počítačových hier či filmársky tracking. Na NEXTe dnes večer rozbalí svoju performance Psychophysics Machines. Tú tvorí niekoľko interaktívnych zvukových sôch/robotov s rotujúcimi smerovými reproduktormi, ktoré prevrátia naruby zaužívaný spôsob počúvania hudby. 

Sobota sa bude niesť najmä v znamení rôznych foriem ohýbania zvuku na čele s berlínskou legendou Rashadom Beckerom. Ten si vypestoval reputáciu ako jeden z najvyhľadávanejšich zvukových inžinierov na poli elektronickej hudby. Na vlaňajšom albume Traditional Music of Notional Species vol. 1 sa Becker snaží synteticky napodobiť známe zvuky. Výsledkom je hudba, ktorá poslucháča neprestáva udivovať štrukturálnym vývojom, rozkladom toho pôvodného a zároveň strhujúcou a nápaditou kompozíciou.

Predstaví sa aj švédske duo Pantomorf, ktoré hľadá vo svojej tvorbe nové spôsoby kontrolovania zvuku. Vyvinuli špeciálny "expressure pad", ktorý sa stal ich hlavným nástrojom. Spočíva v úplne novej technike mapovania pohybových gest na zvuk a umožňuje veľkú flexibilitu aj kontrolu nad výsledkom. Obaja páni majú klasické hudobné vzdelanie a ich cieľom je vrátiť muzikantskú zručnosť do elektronickej hudby. V sobotu večer uvidia návštevníci A4 aj Opening Orchestra Performance a inštrumentálny noiseový projekt Bogan Ghost.

Donovan, Becker a duo Pantomorf budú tiež súčasťou prezentácií a diskusií v rámci sobotného sprievodného programu v A4 pod názvom NEXTalks. Táto časť festivalu začne zajtra už o 14:00. Domácu scénu v rámci nej zastúpi Pavel Klusák s prednáškou nazvanou Chaos ako východisko. Dozviete sa v nej, čo sa aktuálne deje na svetovej improvizačnej elektroakustickej scéne, Klusák porozpráva o posunoch ku konceptuálnym projektom a vplyve noisu i ticha. Môžete sa tešiť na 100 minút komentovaného počúvania hudby osobností ako sú Otomo Yoshihide, Keith Rowe, Taku Sugimoto, Mattin, Cosmos, Toshiya Tsunoda a ďalší.

Podrobný program a ďalšie informácie nájdete na webe 2014.nextfestival.sk.

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytol Juraj Hoppan, PR manažér festivalu NEXT 2014.