Nahrávka stavia texty slovanských ľudových piesní s autorskou folklórnou hudbou do kontrastu dnešných technológií. Spleť žánrových koreňov sa rozpína ​​od rómskej, balkánskej až po hispánsku hudbu. Minimalistické prvky vŕzgania, škrípania a ďalších prirodzených zvukov akustických nástrojov ako gitara alebo nyckelharpa boli zmiešané do slučiek s prímesou elektroniky.

Skladby boli nahrané a zmiešané v Bros štúdiu Jánom Balcarom. Masteringu sa chopil Pavel Karlík zo SONO štúdia. Producentsky na albume spolupracovali Balcar s Davidom Göttlichom, ktorí sa ujali gitary a klávesov. Petr Tický okrem kontrabasu nahral pozaunové party. Göttlichová svoj spev sprevádza na nyckelharpe a akustickej gitare.

"Texty ľudových piesní sú mojou veľkou vášňou už dlhú dobu. Skrývajú sa v nich príbehy a modely podobné naprieč kultúrami a storočiami. Slúži ako poučenie, varovanie, terapia, podpora. Prečítala som zborníky z devätnásteho storočia od Františka Sušila a Karola Jaromíra Erbena a hľadala v textoch to, čo mnou bude najviac rezonovať alebo ma bude inšpirovať k zhudobneniu," hovorí Göttlichová.

Kateřina Göttlichová je spolu s kapelou BraAgas držiteľkou niekoľkých ocenení Anděl v žánrovej kategórii world music. Ich posledný album O ptácích a rybách sa objavil júni 2018 na tretej priečke medzinárodného rebríčka World Music Charts Europe. Producent Zimnice a člen koncertnej kapely projektu Jan Balcar zložil hudbu napríklad pre divadelnú hru Isolesúboru Cirk La Putyka alebo sa podieľal na albumoch BraAgas. Spoločne s Göttlichovou pôsobili aj v projekte Carnem. "Som veľmi rada, že sa Honza Balcar a Peter Tichý rozhodli so mnou hrať aj naživo, a to aj napriek ich veľkému vyťaženiu v ďalších hudobných projektoch. Na husle sa k nám pridá Vladimír Pavlíček," dopĺňa Göttlichová.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytol Přemysl Štěpánek. Text správy sme upravili.

Foto: Pavel Horák