Speváčka, pianistka a pesničkárka Marie Kieslowski vydáva prvý sólový album Je všechno dobrý? s desiatimi autorskými piesňami. Pozoruhodná novinka, ktorá vychádza v spolupráci s digitálnou distribučnou platformou Musicraft, bude dostupná od piatku 2. decembra na všetkých streamovacích platformách.


Marie Kieslowski
pôsobí na českej hudobnej scéne od roku 2010, keď spolu s Davidom Pomahačom založila urban folkové duo, ktoré nieslo jej meno. Duo Kieslowski vydalo tri štúdiové albumy. Ten posledný z roku 2014 s názvom Mezi lopatky dostalo oi nomináciu na ceny Apollo. Po rozpade Kieslowski pôsobila Mária v projekte Jakuba Königa Zvíře jménem Podzim. S jeho druhým (a posledným) albumom Září získala kapela hneď dve ceny Anděl - Objav roka a Alternatíva a elektronika. Po ukončení činnosti projektu je sólová kariéra logickým, a hlavne dlho plánovaným vyústením.

"Túžbu napísať vlastnú pieseň, objaviť svoj zvuk a jazyk, tú som v sebe nosila dlho, ale vždy bol dôvod, prečo to neskúsiť. Zmena prišla, keď sa nám narodila dcéra, prestala som chodiť do práce a po narodení syna som opustila aj zabehnuté duo Kieslowski. Vznikol mentálny priestor a domáca klíma, ktorá sa už nikdy nebude opakovať. Zrazu to zo mňa začalo vyliezať skoro samo. Akési bezčasie a izolácia od verejného sveta potom ešte podčiarkol prvý lockdown a ja som vedela, že robím na svojom prvom albume," rekapituluje Marie Kieslowski.


Na albume Je všechno dobrý? Marie spolupracovala s radom kolegýň a kolegov z českej hudobnej scény. Výsledkom je multižánrový koktail piesní, v ktorých Mária úročí všetky svoje hudobné vplyvy uplynulých desiatich rokov a prináša intímne a úprimné bilančné rozjímanie "ženy na sklonku štyridsiatky". Na albume nechýba singel Sami, ktorý vznikol medzi prvými a má aj obrazovú podobu, realizovanú v priestore Venuše vo Švehlovciach.

"Platňa nevznikla zo žiadneho premysleného konceptu. Vedela som, že o nič iné, než o vlastné zážitky sa v danej chvíli neviem oprieť. Až keď som mala pokope asi 8 demo nahrávok mi došlo, že tá nahrávka je konzervou môjho života od dospievania po materstvo. Všimla som si, že sa piesne najviac dotýkajú iných matiek, prípadne otcov. Nie je potrebné im nič vysvetľovať, jednoducho vedia, o čom spievam," dodáva Marie.

Je všechno dobrý? produkoval hudobník a producent Ondra Mikula známy ako Aid Kid, s ktorým bola Mária Kieslowski v užšom kontakte vďaka hraniu vo Zvíře Jménem Podzim. K terajšej spolupráci Mária hovorí: "Raz som sa pred ním zmienila, že niečo skladám a on povedal, že až budem vydávať sólovku, že chce byť pri tom. To ma potešilo a nakoplo, že na to nebudem sama. Myslím, že aj pre neho to bola skúsenosť, lebo to bolo tuším prvýkrát, keď robil celú produkciu sám."


Ondra Mikula upresňuje: "Mariu som na úplnom začiatku procesu pomohol postaviť domáci nahrávací set-up a ukázal základy práce s profi hudobným programom, ktorý si veľmi dobre osvojila, a tak mali niektoré piesne okrem piana a spevu aj skvelé producentské nápady, ktoré zostali až do konca. Iné piesne prešli radikálnou premenou. Chcel som, aby bola doska žánrovo pestrá. Máriine veci držia pohromade vďaka netradičnej stavbe, často sme ani nevedeli, čo je refrén, ale hlavným tmelom celého albumu je jej hlas, takže sme si multižánrovosť mohli dovoliť."

A prečo album Je všechno dobrý? vychádza výhradne na streamovacích platformách? "Dúfam, že fanúšikov nesklamem, keď odo mňa neuvidia žiadne CD. Ja sama nepočúvam hudbu inak ako cez digitálne platformy. Ale nie som ľahostajná voči umeleckým artefaktom. Milujem art, ktorý okolo hudby vzniká. Máme doma veľa vinylov, ku ktorému sa možno dopracujem časom, keď oňho poslucháči prejavia záujem. Ale v tejto chvíli pracujem na projekte, ktorý bude s albumom spojený. Môžem prezradiť, že to bude kniha," odpovedá Marie Kieslowski.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Markéta Faustová.