Minulý piatok sa v Prahe konalo odovzdávanie hudobných cien, ktoré je u nás už desať rokov minulosťou. Anketa popularity mala aj u našich západných susedov niekoľkoročnú pauzu a po smrti Karla Gotta, ktorý bol historicky najúspešnejšou a neprekonateľnou stálicou už od čias, kedy bola známa pod menom Zlatý slavík (1962-1991), asi málokto veril, že by znovu ožila.

Od roku 2021 (pauza trvala od ročníka 2017) je však Český slavík späť a u českej verejnosti sa stále teší veľkej sledovanosti a obľúbenosti. Tento rok sa hlavnými víťazmi stali spevák Marek Ztracený (tretíkrát po sebe), speváčka Ewa Farna, ktorá sa stala aj Absolútnou slávicou, skupina Kabát a Calin, ktorý triumfoval v kategórii Hip hop & Rap. Do Siene slávy uviedli Václava Neckářa, ktorý aj zaspieval pieseň Andělé strážní, no jeho vystúpenie televízia Nova na Youtube nezverejnila, preto v článku chýba.

Z víťazov sa okrem neho v pražskej sále Forum Karlín so živým vystúpením predviedol iba Kabát, galavečer však ponúkol viacero silných vystúpení. Priestor dostali aj slovenskí umelci. Igor Timko z No Name spolu s Ondřejom Brzobohatým (aká pekná slovenčina!) vzdali piesňou Ak nie si moja hold Vašovi Patejdlovi

Speváčka Jana Kirschner zase využila jeden z najsledovanejších českých programov na predstavenie minuloročnej skladby Lovestory, ktorú napísala a naspievala pre film Čierne na bielom koni. Hoci nejde o jej najznámejšiu pesničku a ani samotný film zrejme veľa českých divákov nevidelo, mnohé z komentárov pod videom práve jej živelné vystúpenie označujú za najlepšie číslo večera.

Rockovú energiu priniesol spomínaný Kabát so skladbou Rumcajs miloval Manku, Chinaski s piesňou Měl bych si boty zout, ale fanúšikov gitarovej hudby potešil aj raper Marpo s formáciou TroubleGang

Nechýbali ani ženské interpretky rôznych generácií. Nestarnúca Helena Vondráčková v sprievode tanečníkov zaspievala medley hitov Lásko má, já stůňu, Vzhůru k výškám, Archiméde, Sladké mámení, Dlouhá noc a Já půjdu dál. Mix svojich hitov predviedla aj Monika Bagárová, ktorá sa spevácky príliš nevyznamenala, ešteže ju ako hosť podporil omnoho suverénnejšie znejúci Jan Bendig. A zaznela aj finálová pieseň Eurovízie 2023, My Sister’s Crown od kapely Vesna, tentokrát s refrénom v češtine namiesto ukrajinčiny.

Jedno z najlepších vystúpení večera ponúkla u nás ešte relatívne málo známa Eva Burešová, ktorá v rokoch 2021 a 2022 obsadila v kategórii Speváčka tretie miesto. Jej nová skladba Sirény, ktorej autorom a producentom je Jiří Burian (ex Southpaw, Republic of two, Kapitán Demo…), je na rozdiel od vyššie spomenutých kolegýň zaujímavým pohľadom do budúcnosti českého popu. Speváčka a herečka podala skvelý, po všetkých stránkach absolútne presvedčivý výkon a ukázala, že sa ju oplatí sledovať.

Okrem Vaša Patejdla sa v piatok večer spomínalo aj na českú speváčku, herečku, moderátorku a priekopníčku českého R&B a rock'n'rollu Yvonne Přenosilovú, ktorá zomrela 11. septembra vo veku 76 rokov. Pesničky z jej repertoáru zaspievala herečka Jitka Čvančarová. Kto sa dočítal až sem, má toto výborné výstupenie za odmenu.

Autor: Patrik Marflák