V priebehu jednej hodiny nám dnes doobeda v mailovej schránke "pristáli" tri tlačové správy s festivalovými novinkami. Trojica najväčších letných festivalov Slovenska, Česka a Maďarska ohlasuje mená, ktoré je navzájom zbytočné porovnávať, no všetky tri patria vo svojom žánri k absolútnej špičke.

Je multižánrový letný festival vhodným prostredím pre najznámejšie sláčikové kvarteto? Odpoveď dal sám zakladateľ Kronos Quartet David Harrington v rozhovore pre denník Pravda, v ktorom povedal: "Nepozerám sa na hudbu tak, že má zmysel len v rôznych koncertných sálach, kluboch či operách. Hudba je tak obšírna a slobodná, že je jedno, kde ju nájdeme a kde si ju vypočujeme." 

Americké sláčikové kvarteto ocenené Grammy spolupracovalo s Davidom Bowiem, Björk a Paulom McCartneym či so skladateľmi súčasnej vážnej hudby ako Terry Riley, Arvo Pärt, Philip Glass, John Adams, Henryk Górecki alebo Steve Reich. S ich umením ste sa mohli stretnúť aj vo filmoch Rekviem za sen, Fontána, 21 gramov či Veľká nádhera. Veľkou nádherou bude bez pochýb aj ich koncert na trenčianskom letisku.

Prečítajte si tiež: Dokonalosť, tvoje meno je Kronos Quartet


Kronos Quartet založil v roku 1973 David Harrington v meste Seattle, no o päť rokov neskôr sa presťahovali do San Francisca. Ich význam rýchlo rástol v 80. rokoch najmä vďaka skvelým prevedeniam diel svetoznámych minimalistov. Dodnes bolo pre nich zložených takmer tisíc originálnych skladieb, z ktorých sa predalo vyše pol druha milióna nosičov. Okrem vážnej hudby spracovali aj diela od Boba Dylana, Sigur Rós či Jimiho Hendrixa, vystupovali s Allenom Ginsbergom, Tomom Waitsom, The National, Paulom McCartneym a nahrávali s Amonom Tobinom, Faith No More, Dave Matthews Band i Nine Inch Nails.

Aj širšiemu publiku je známe ich prevedenie piesne Clinta Mansella Lux Aeterna, ktorá je zároveň nosným motívom filmu Rekviem za sen. Podobne úspešná je aj skladba The Beatitudes Vladimira Martynova z oscarového filmu Veľká nádhera. Okrem Grammy získali aj Polar Music Prize či Avery Fisher Prize. Kronos Quartet nie sú len virtuózni hráči na sláčikové nástroje pre zasvätených fajnšmekrov. Originálnym prístupom k hudbe si získali množstvo obdivovateľov aj mimo okruhu absolventov konzervatórií. Odvážne vystavané koncertné programy sa ale spočiatku nestretli vždy s pochopením kritikov. Príkladom je ich verzia Hendrixovej Purple Haze, ktorú zahrali ako prídavok k Stravinského Sväteniu jari.


Neúnavní objavitelia pokračujú v bádaní aj na najnovších albumoch. Napríklad na hudobnej ceste okolo sveta - "etnomuzikologicko-autobiografickej" kompilácii A Thousand Thoughts z roku 2014, či na minuloročných albumoch Ladilikan (skvelá spolupráca s Trio Da Kali) a Folk Songs (staré anglické a francúzske ľudové piesne). Nahrávky podčiarkujú základnú ideu tiahnucu sa naprieč 45-ročnou históriou súboru - prinášať hudobnú rozmanitosť bez intelektuálnych kompromisov.

Pohľad na kvarteto očami jeho členov, jeho históriu i súčasnosť ponúkol aj najnovší "live-dokument" A Thousand Thoughts (réžia: Sam Green a Joe Bini). Peniaze na tento nevšedný projekt získali cez Kickstarter. Green v popise projektu napísal: "Pre tých z vás, ktorí nevedia, Kronos Quartet je ako Michael Jordan, Bob Dylan alebo dokonca aj sestry Williamsové vo svete vážnej hudby." Minulý týždeň sa stal dokument jednou z najospevovanejších udalostí filmového festivalu Sundance. Špecifikom filmu je, že súčasťou projekcie bol aj Greenov výklad a koncert Kronos Quartet.


Medzi skôr potvrdenými menami Pohody 2018 sú The Chemical Brothers, Jamie Cullum, St. Vincent, Ziggy Marley, Glass Animals, SOJA, Danny Brown, Rodriguez, Aurora, Little Dragon, Blossoms, Fink, Charlie Winston a ďalší. Festival sa uskutoční od 5. do 7. júla na letisku v Trečíne.

Jessie J prvýkrát v Česku

Colours of Ostrava dnes pridáva do zoznamu svojich tohtoročných hviezd veľké popové meno. Odkedy Jessie J zvíťazila v ankete BBC Sound of 2011, predala milióny albumov, jej hity ako napríklad Price Tag, Nobody's Perfect, Domino alebo Bang Bang okupovali prvé miesta hitparád, spievala pre kráľovnú, získala BRIT Awards, päťkrát cenu MOBO, ale aj nomináciu na Grammy. Na Colours of Ostrava prinesie nový, dlho očakávaný album R.O.S.E.

"Jessie J vládne impozantným hlasom a jej vystúpenia sú povestné fantastickou koncertnou show. Dokáže strhnúť aj tie najväčšie davy, ako napríklad v Glastonbury," teší sa riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Jessie J je doma v pope, soule, R&B, elektropope aj hip-hope. Na záverečnom ceremoniáli si Olympijských hier 2012 v Londýne s kapelou Queen zaspievala We Will Rock You. Dvakrát sa predstavila v role porotkyne v britskej speváckej súťaže The Voice (Hlas). Je tiež uznávanou popovou skladateľkou, okrem vlastnej tvorby pomáhala písať skladby aj pre Aliciu Keys, Miley Cyrus alebo Chrisa Browna. K rodenej Londýnčanke, vlasným menom Jessica Ellen Cornish, patrí aj výrazná podpora rôznych charít a benefičných projektov. Pre akciu Comic Relief sa dokonca nechala ostrihať dohola, aj keď miluje rôzne bláznivé účesy a parochne.


Na Colours of Ostrava v termíne od 18. do 21. júla fanúšikov potešia aj London Grammar, Joss Stone, George Ezra, Paul Kalkbrenner, Future Islands, Beth Ditto, Cigarettes After Sex, Kaleo, Mura Masa, Ziggy Marley, či Aurora. Festival sa koná v industriálnom areáli Dolní Vítkovice v Ostrave.

Arctic Monkeys sú ďalším headlinerom Szigetu

Iba pred týždňom oznámil Sziget prvé veľké mená tohtoročného festivalu a už je tu ďalšia skvelá správa - 14. augusta na Ostrove slobody zahrajú Arctic Monkeys, indie-rocková hviezda prvej kategórie a jedna z najuznávanejších a najobľúbenejších kapiel svojej generácie. Skupina vznikla v roku 2002 v Sheffielde, zo štyroch pôvodných členov sú traja - Alex Turner, Matt Helders a Jamie Cook - v zostave dodnes, štvrtým je od roku 2006 a Nicky O'Malley, ktorý nahradil Andyho Nicholsona.

Popularita kapely prudko stúpala už po vydaní prvého oficiálneho albumu Whatever People Say I Am, That's What I'm Not v roku 2006. Nahrávka dodnes drží prvenstvo ako najrýchlejšie sa predávajúci kapelový debut v UK Charte. Dnes majú "arktické opice" na konte štyri albumy vychvaľované kritikmi a fanúšikmi, množstvo významných cien a ocenení, či pozíciu headlinera na Glastonbury festivale. Okrem Szigetu sa toto leto predstavia aj na festivale Open'er (4. - 7. 7., Gdynia, Poľsko)


Sziget, ktorý sa tento rok uskutoční od 8. do 15. augusta, len pred týždňom zverejnil prvých takmer 40 mien aktuálneho ročníka. Sú medzi nimi aj Kendrick Lamar, Kygo, Mumford & SonsLiam Gallagher, Bastille, Lykke Li, The Kooks, MØ, Parov Stelar, Kaleo, Zara Larsson, Gogol Bordello, Clean Bandit, Blossoms, Milky Chance, Wolf Alice, Little Dragon, Cigarettes After Sex, Goo Goo Dolls, Fink alebo Everything Everything.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytli PR manažéri festivalov Pohoda (Anton Repka), Colours of Ostrava (Zdenko Hanout) a Sziget (Silvia Turnerová).

Súvisiaci interpreti: Arctic Monkeys, Jessie J