Za posledný polrok vydali už tri kapely z takzvanej Veľkej thrashovej štvorky výborné albumy. Keby Kirk Hammett nestrácal telefóny s nápadmi, možno by to stihla i Metallica. Na rad teda prichádzajú živé vystúpenia a ako prví na Slovensko zamieria Megadeth. Zahrajú na motorkárskej akcii na východe.

Magnet týždňa

Thrashové legendy Megadeth zahrajú na východnom Slovensku. Kapela z Veľkej štvorky vedená charizmatickým Daveom Mustaineom zahrá v prešovskej Tatran Handball Aréne 16. júla (vstupenky). S vynikajúcim novým albumom Dystopia sa v rámci európskeho turné Killing Road zastavia v metropole Šarišu na akcii Harley Days 2016. Viac sa o podujatí dozviete v samostatnom článku.


Šroty týždňa


Rob Zombie patril kedysi k mojim obľúbencom. Jeho hudba bola síce jednoduchá, ale celkom dobrá. Mal rozpoznateľný štýl a jeho koncerty boli vždy obrovská párty. Nový singel ale neponúka nič zaujímavé. Je prvoplánovo sprostý a tak nudný, že po pár minútach zabudnete, že ste ho vôbec počuli. (pm)


V podstate to isté by sa dalo povedať aj o kapele Filter. Skladba zo soundtracku filmu Spawn - Trip Like I Do, ktorú spravili v spolupráci s Crystal Method kedysi znela v mojich ušiach viac, ako je zdravé. Novinka Mother E je ale skôr veľmi diétna vykrádačka Nine Inch Nails. (pm)


Prekvapením roka naopak nebude fakt, že nový singel Hellyeah s názvom Human stojí za prd. Je až smutné sledovať, kam to títo páni dotiahli. (pm)


Babymetal majú nový song! Volá sa Karate. A keď ste na Slovensku, tak si jeho videoklip nepozriete. Veľká vďaka vydavateľstvu, ktoré sa pre tento krok rozhodlo. Fakt nerozumiem, ako to môže komukoľvek prospieť. (pm)


Uplynulý týždeň sa nám výdatne zošrotil. Okrem zlej hudby priniesol aj seriózne problémy dvom muzikantom. Speváčka Anette Olzon, bývalá vokalistka Nightwish bola napadnutá narkomankou, ktorá ju zhodila na zem a okradla. Dobitá speváčka na Instagrame ďakuje dvom mužom a žene, ktorí útočníčku spacifikovali a odovzdali do rúk polície. (ak)

Michael Gira, líder experimentálnych Swans bol obvinený zo znásilnenia. Mladá hudobníčka Larkin Grimm s ním v roku 2008 nahrávala album Parplar, ktorý jej aj vydal na svojom labeli Young God Records. V dlhom Facebookovom poste opisuje udalosti spred ôsmich rokov, kedy ju Gira údajne zneužil. Celý príbeh je však podľa obvineného sprostou lžou a na jeho obhajobu sa k veci vyjadrila aj jeho manželka. (ak)

Novinky

Podľa slov bubeníka Anthrax, Charlieho Benanteho, je song Breathing Lightning "prístupnejšia skladba nahrávky" For All Kings. Nemusíte byť géniom, aby ste pochopili, čo tým myslel. Aj napriek tomu je to celkom príjemný kúsok. Počas jeho počúvania sa ale neubránite pocitu, že tomu niečo chýba. (pm)


Cynic všetkým fanúšikom venovali malý rozlúčkový darček v podobe záznamu živého koncertu kapely v japonskej Osake zo septembra minulého roku. Kapela v zložení Paul Masvidal, Sean Reinert a Sean Malone odohrala v Japonsku tri koncerty a video zachytáva ich pravdepodobne posledné spoločné vystúpenie. Rozpadnutie kapely krátko po prílete z Japonska ohlásil najprv bubeník Reinert, čo následovne líder Masvidal dementoval a vyhlásil, že kapela bude pokračovať aj bez legendárneho ex-člena Death v zostave. Technickí metalisti naposledy hrali na októbrovom festivale Euroblast v Kolíne nad Rýnom s Mattom Lynchom z Trioscapes za bicími. (ak)


Priaznivci chladného severského prog metalu plesajte! Do Bratislavy a Košíc zavíta superskupina Borknagar zložená z členov Dimmu Borgir, Leprous, Ulver, Solefald či Arcturus. Proste dobrá partia! Ich albumová novinka Winter Thrice žne úspech a umiestnila sa aj v nejakých tých čártoch. Dôležité pre Vás je, že je to dokonalá muzika a Vy ju môžete počuť naživo a to 18. apríla v Košiciach a 20. apríla v Bratislave. Na európskom turné budú Borknagarov sprevádzať kapely paganmetaloví krajania Kampfar a švédski deathmetalisti Diabolical. (ak)


Avantgardní veteráni Psychotic Waltz vydali svoj posledný album Bleeding pred dvadsiatimi rokmi. Legendárna americká kapela sa rozpadla v roku 1998 po závažnej žalobe od jedného z technikov, ktorý tvrdil, že svetlá pri nakrúcaní klipu Faded ho s trvalými následkami oslepili. Líder Buddy Lackey sa presťahoval do Viedne a pod novým menom Devon Graves založil skvelú kapelu Deadsoul Tribe... Blablabla. Súčasnosť: Psychotic Waltz pripravujú novú hudbu! Aktuálne majú 46 minút hudby, ktoré pokrýva osem skladieb. Ešte však neskončili, ďalšie dve-tri piesne by ešte chceli zložiť. (ak)


Al Jourgensen prináša s projektom Surgical Meth Machine presne to, čo sme čakali. Prvotina Tragic Alert znie dosť podobne, ako staršie veci od Ministry. Je drsná, rýchla a nekompromisná. Neviem ako vy, ale ja som spokojný. (pm)


DevilDriver cez týždeň zverejnili ukážku skladby z prichádzajúceho albumu Trust No One (vyjde v polovici mája). Vypočuť si ho môžete na Facebook stránke kapely. (pm)

Ak sa vám dovtedy nechce čakať, kľudne si pustite video Consume the Damned od Devil You Know. Alebo niečo od Avenged Sevenfold. Alebo x ďalších vecí. (pm)


Švédi The Resistance pokračujú v prinášaní zaujímavých songov na pomedzí HC a death metalu. Ináč tomu nie je ani pri For the Venom z albumu Coupe de Grâce, ktorý vyšiel začiatkom minulého týždňa. Je celkom dobrý a okrem originality mu nič zásadné nechýba. (pm)


Tú ale rozhodne nemôžete uprieť kapele Wormed. Ich novinka nesie zaujímavý názov Agliptian Codex Cyborgization, ktorý môže znamenať hocičo (ale aj nemusí). Každopádne je to taký grindcore s prvkami slamu a progressive metalu. Grindeoví fajnšmekri určite ocenia. Počúvajte na Stereogum. (pm)

Americká kapela, ktorá hrá "metal pre astronautov" zahrá v bratislavskej Fuge. Rosetta vyrazí na európske turné spoločne s kapelou North a v hlavnom meste sa zastaví 6. júla. Určite odohrá celý nový album Quintessential Ephemera, ktorý je dostupný na stiahnutie za ľubovoľnú cenu na Bandcampe. (ak)

Metalcore-oví Caliban novým videoklipom upozorňujú na vydanie albumu Gravity, ktorý príde 25. marca. Skladba Paralyzed má vkusný videoklip založený na kontrastoch, hudobne však ničím neprekvapí. (ak)


Orientálni metalisti Myrath majú zase nový lyric videoklip. Skladba Nobody's Lives pochádza z albumovej novinky Legacy. (ak)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: www.facebook.com/Megadeth

Súvisiaci interpreti: Megadeth, Rob Zombie