Známy slovenský gitarista, skladateľ a producent Henry Tóth spojil sily s ľudovou hudbou SĽUKu. "Keď robíme hudbu, ktorá má niečo spoločné s anglosaskou hudbou, bluesom, jazzom a funky, robíme jednu chybu, že sa to snažíme až detailne napodobiť, čo sa nedá. Muzikanti ako ja zabudli na to, že tu máme niečo, čo je pre nás charakteristické, čím môžeme vo svete osloviť," vysvetlil pre TASR vznik netradičného spojenia.

"Zdá sa mi, že sme to udupávali. Ľudovku sme považovali za niečo staromódne, neaktuálne, ale nám sa podarilo so SĽUKom nájsť tvar, ktorý je akceptovateľný," povedal gitarista o projekte - komponovanom hudobnom pásme, ktoré v nedeľu (25.3.) vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu po druhý raz predstavil fanúšikom v Bratislave. Premiéru mal projekt vo februári v Martine.

V oboch mestách mal zvláštny projekt dobrú odozvu a podľa Tótha má šancu osloviť aj v zahraničí. "Hudba je internacionálny jazyk a ten spôsob vyjadrenia sa je naozaj rýdzo slovenský. To cifrovanie, aj tie ozdoby a hlavne temperament. Temperament a emócia je to, čo tento program robí aktuálnym."

Pásmo vychádza z Tóthových autorských nápadov, predstavuje fúziu viacerých hudobných štýlov a prvkov. Vznikla tak hudba, ktorú je ťažké žánrovo zaradiť. Návštevník koncertu si však predsa bude môcť zaspievať aj pravú ľudovku. "Hitov je v programe dostatok. Na určitých miestach zrazu prekvapí slovenská ľudovka na úplne neobvyklom mieste. Tie piesne sú tam, len sú zakomponované ako bonbónik."

Na otázku, či sa gitarista milujúci rock'n'roll zamiloval do ľudových inštrumentov - píšťaliek, fujariek, drumble či koncovky, Tóth zareagoval: "Som absolútne do toho. Je to zvláštne, že sa pri týchto nástrojoch, kontrabase, cimbale, pri tej fujare cítim oveľa istejšie a mám z toho oveľa väčšiu radosť, ako keď tam niekde mám synťák. Potrebujem to teplo. Čiže mne sa aj lepšie hrá, aj mám z toho úplne iný pocit."

Henry Tóth a SĽUK

Henry Tóth a SĽUK

Zdroj: TASR
Foto: Matúš Lago (zdroj: Sluk.sk)