Českí hudobníci reagujú na opatrenia týkajúce sa pandémie koronavírusu novým projektom Kultúra do domu. Štartuje už dnes o 18:00 a sľubuje živé koncerty interpretov, ktoré sa ľuďom budú snažiť spríjemniť čas v tejto neľahkej situácii. Projekt má zároveň podporiť kultúru ako celok - od interpretov až po "robotníkov kultúry", ako sú zvukári alebo osvetľovači.

S nápadom usporiadať živé streamy koncertov prišiel brnenský filmár David J. V. Schöbl, keď urobil prvý hudobný priamy prenos s Tomášom mačkami & Orchestrom. "Keď sa zo dňa na deň zmenila situácia, premýšľal som, čo bude ďalej a čím by som mohol pomôcť ľuďom okolo seba. Šiť dobre neviem, za to sa dlhší čas zaoberám živými prenosy a po pár dňoch rozmýšľania som si uvedomil, že jednou zo skupín ľudí, ktorých sa zmena pravidiel výrazne dotýka, sú hudobníci, divadelníci," hovorí Schöbl.

"Bolo potrebné zaistiť priestor, techniku, interpretov, postarať sa o propagáciu a skrátka to nejako produkčne podchytiť, a tak som sa spojil s Robinom Suchánkom, s ktorým som už predtým na niekoľkých projektoch pracoval. Ten súhlasil," dodáva brnenský rodák. "Aby som povedal pravdu, nad podobným projektom som už premýšľal, ale nejako som sa v aktuálnej náročnej situácii nedokázal rozhýbať. Som preto rád, že mi Dávid s týmto nápadom zavolal a ponúkol spoluprácu," hovorí Robin Suchánek.

"Oslovil som bez premýšľania hneď prvý priestor, ktorý ma napadol a ku ktorému mám blízky vzťah, a to pražský hudobný klub Rock Café, ktorý myšlienku uvítal. Dohodli sme sa, že budeme zostavovať dramaturgiu spoločne a začali sme na tom pracovať, " vysvetľuje Suchánek.


Nasleduje kapela I Love You Honey Bunny a Janek Ledecký

Ako prvý sa v nedeľu 29. marca od 18:00 v rámci novej série live streamov predstaví Circus Brothers. O ich energiu, disco balkánu a večierkoch sa hovorí vždy dlho. Na ulici, v kluboch i na pódiách festivalov baví tisíce fanúšikov, ktorí na ich šou tancujú často až do ranných hodín a posledných síl.

Medzi ďalšími potvrdenými interpretmi, ktorých koncerty si budete môcť užiť z pohodlia svojej obývačky, je kapela I Love You Honey Bunny (31.3.) alebo Janek Ledecký (2.4.). Organizátori sľubujú, že program bude priebežne dopĺňaný. "Ako všetci vieme, situácia nie je ľahká - nielen pre kultúru, ale pre celú spoločnosť. Ako klub máme síce zatvorené, sme ale všetci tak trochu workoholici a hneď sme premýšľali, ako preniesť kultúru aspoň do domácností a skúsiť dať ľuďom zabudnúť na aktuálne strasti. Oproti klasickému chodu klubu bude dramaturgia otvorenejšia pre Rock Café neobvyklým menám, chceme totiž podporiť kultúru ako celok - od interpretov až po robotníkov kultúry ako sú napríklad zvukári alebo osvetľovači. Hoci sú oni na koncertoch často vidieť najmenej, ich výkony sú tiež veľmi dôležité. A práve je táto kríza postihla najviac," vysvetľuje dôvod pre vznik tohto projektu Lukáš Růžek, riaditeľ klubu Rock Café.

Priame prenosy koncertov budú k zhliadnutiu na Facebooku Rock Café, Novinky.cz, DVTV, Forum 24, na Facebookovej stránke aj YouTube kanáli daného interpreta a zo záznamu budú koncerty vysielané tiež v TV Zoznam. Diváci budú môcť kapelu aj klub podporiť nákupom virtuálnej vstupenky podľa svojich možností v sieti GoOut.

Informácie redakcii Hudba.sk poskytol Robin Suchánek.

Foto: Facebook.com/BandCircusBrothers