S blížiacim sa dvadsiatym výročím vydania veleúspešného albumu Meteora prehľadávajú členovia kalifornskej zostavy Linkin Park šuflíky. Na významnú generačnú nahrávku sa totiž vtedy niekoľko kvalitných skladieb nezmestilo a ich čas nastáva práve teraz. Jednou z nich je chytľavá Fighting Myself.

Vydanie albumu Meteora sa datuje do roku 2003, vtedy išlo v poradí o druhý album Linkin Park, ktorý šesticu definitívne vystrelil do nu metalového neba. Album obsahuje hity ako NumbSomewhere I Belong či Breaking the Habit, no ťažko by ste hľadali fanúšika, ktorý by aj po 20 rokoch nevedel z tejto zbierky vymenovať každú skladbu.

O nadčasovosti vtedajšej tvorby kapely svedčí aj druhá zo "šuflíkových" skladieb, ktoré Linkin Park zaradili medzi bonusový obsah výročnej reedície. Ak ste na ich prvých albumoch vyrastali, Fighting Myself vás svojou energiou, atmosférou a naliehavým vokálom zosnulého speváka Chestera Benningtona spoľahlivo prenesie do mladosti.

Prvou skladbou z obdobia nahrávania Meteory, ktorá bola až doteraz skrytá pred ušami fanúšikov, je rovnako výborný, i keď kompozične trochu jemnejší track s názvom Lost. Videoklip v japonskom štýle animé, ktorý vznikol z útržkov najrôznejších záznamov z archívu kapely a známych klipov, má za mesiac od zverejnenia viac ako 30 miliónov prehratí.

"Nájsť ju bolo ako objaviť obľúbenú fotku, na ktorú ste dávno zabudli," povedal o skladbe Lost Mike Shinoda. "Fanúšikovia nám často písali, aby sme vydali niečo s Chesterovým hlasom. Som nadšený, že sme to mohli urobiť týmto špeciálnym spôsobom."

20th anniversary Meteora, ako sa špeciálna výročná reedícia nazýva, bude okrem známych hitov a niekoľkých doposiaľ nezverejnených skladieb obsahovať aj 19 demo nahrávok a raritných skladieb z kapelného archívu a 10 raritných živých nahrávok. Digitálna edícia okrem toho ešte prinesie dva live albumy, prvý z Texasu a druhý z Nottinghamu, a ďalších 14 “stratených” demo nahrávok. Reedícia sa na trhu objaví 7. apríla a už teraz je možné si ju preobjednať.

Je fajn, že Linkin Park aj po smrti frontmana Chestera Benningtona v roku 2017 a ich následnom ukončení aktívneho vystupovania pokračujú v hýčkaní svojich fanúšikov. Nové vydanie Meteory totiž nadväzuje na reedíciu nemenej kultového albumu Hybrid Theory z roku 2020 a na vydanie deluxe verzie albumu Minutes to Midnight z minulého roka.

Autor: Matej Kráľ

Súvisiaci interpreti: Linkin Park