Bratislavský knižný festival (BRaK) sa tento rok uskutoční už šiestykrát a organizátori sa rozhodli vstup do druhej polovice festivalovej dekády osláviť nielen niekoľkými novinkami, ale aj špeciálnym koncertom. Mesiac pred konaním najväčšieho slovenského knižného festivalu zavíta do Bratislavy unikátny český projekt Kafka Band.

Hlavné festivalové dianie sa tento rok uskutoční netradične až na začiatku leta (14. - 16. júna), no už mesiac predtým, vo štvrtok 16. mája, sa pod hlavičkou BRaK 2019 chystá koncert "knižnej superskupiny" Kafka Band. Dejiskom ich jediného slovenského koncertu v rámci aktuálneho turné bude Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava v Bratislave.

Kapela sa na Bratislavskom knižnom festivale s veľkým úspechom predstavila už v roku 2016. Tentokrát príde predstaviť svoj nedávno vydaný druhý album Amerika (Indies Scope Records), z ktorého len pred pár dňami zverejnila nový videoklip Gott oder Teufel. Jeho autorom je Tadeáš Haager, ktorý s niektorými členmi skupiny spolupracoval ešte keď pôsobili v kultovej skupine Priessnitz.

"Kafka Band z diaľky obdivujem už dlho, a tak som na možnosť robiť pre nich klip samozrejme prikývol. Bola to pre mňa i možnosť vysporiadať sa s pocitom, ktorý som pri čítaní Kafku vždy prežíval. Teda ten beznádejný hnev hlavného hrdinu, ktorý si nechá voči sebe toľko dovoliť. Chcel som mu dopriať ten výbuch hnevu, ktorý prežil napríklad William Foster vo filme Voľný pád," hovorí Haager.


Amerika je elektronickejšia, ale aj viac pesničková

Kafka Band už od svojho vzniku zbiera úspechy na medzinárodnej scéne, najmä v Nemecku, kde skupina s divadlom v meste Brémy spolupracovala na inscenáciách Zámek (2015) a Amerika (2017). Aj krátko po marcovom vydaní nového albumu skupina absolvovala nemecké turné, v rámci ktorého vystúpila okrem iného aj na knižnom veľtrhu v Lipsku. "Hudobná performancia českého spisovateľa Jaroslava Rudiša a komiksového výtvarníka Jaromíra 99 je v ich zmesi literatúry, videa a komiksu zážitkom," napísala o koncerte Kafka Bandu Sandra Kegelová v denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Začiatky literárno-hudobného projektu Kafka Band siahajú do leta 2013. Je inšpirovaný komiksovou adaptáciou nedokončeného románu Franza Kafku Zámek (Das Schloss), pod ktorou sú podpísaní český výtvarník Jaromír 99, známy aj ako člen kapiel Umakart a Priessnitz, a americký scenárista David Z. Mairowitz. Zámek je tiež názov ich debutového albumu, ktorý vyšiel v roku 2014. S druhým spevákom kapely Jaroslavom Rudišom predtým Jaromír 99 spolupracoval na kultovej komiksovej trilógii Alois Nebel.


Členmi sedemčlennej zostavy sú aj ďalší hudobníci zo známych českých kapiel - na gitary hrá Dušan Neuwerth (Tatabojs, Umakart), na klávesy Jiří Hradil (Tatabojs, Umakart, Lesní zvěř, Sváteční pop), na bicie a perkusie Zdeněk Jurčík (Priessnitz, LVMEN, Tomáš Palucha) a Tomáš Neuwerth (Umakart, Zvíře jménem podzim, Kittchen) a basgitaru, banjo či dobro má na starosti Libor Palucha (Tomáš Palucha).

Nový album je oproti debutu výrazným posunom. "Opustili sme koncept poloakustického projektu a viac pracujeme s elektronikou. Album je tiež výrazne pesničkovejší ako Zámek. Silnou témou románu Amerika je moderná, chladná, odľudštená spoločnosť, kde sa nikto nemôže spoliehať na súcit. Ten príbeh je veľmi aktuálny. Ako hlavný hrdina knihy Karel Rossmann, aj my vyrážame na pre nás doposiaľ neprebádané územie," približuje album Amerika Jaroslav Rudiš.

Kafka Band predstaví svoju aktuálnu tvorbu v Bratislave 16. mája o 20:00 v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava.

SÚŤAŽ: Dva voľné vstupy na koncert môžete vyhrať, ak sa zapojíte do súťaže na našom Facebooku.


Výstava o dejinách komiksu a diskusia s členmi Kafka Band 

Pri príležitosti koncertu a otvorenia festivalu BRaK 2019 sa bude 16. mája konať aj diskusia s frontmanmi skupiny Kafka Band – Jaroslavom Rudišom a Jaromírom 99, ktorú povedie Michal Hvorecký. Jaromír 99 je spoluautorom kreslenej románovej trilógie Alois Nebel (2003) a podieľal sa aj ako scenárista, výtvarník a hudobný skladateľ na jej úspešnej filmovej adaptácii (2011), ktorá získala cenu Európskej filmovej akadémie v kategórii Najlepší animovaný film. Za autorský komiks Bomber (2007) získal cenu Muriela a pre britské nakladateľstvo SelfMadeHero priviedol do komiksovej podoby Kafkov Zámok (2013), za ktorý bol nominovaný na Eisnerovu cenu. Spoločne s Janem Novákem vytvoril komiksy Emil Zátopek a Zatím dobrý.

Spisovateľ Jaroslav Rudiš je okrem Aloisa Nebela známy ako autor románov Nebe pod Berlínem, Grandhotel, Potichu, Konec punku v Helsinkách, Národní třída a Český ráj. Za svoj prvý román v nemčine Winterbergova posledná cesta bol tento rok nominovaný na prestížnu literárnu cenu udeľovanú v rámci knižného veľtrhu v Lipsku v kategórii beletria.

Okrem koncertu a diskusie sa v ten istý deň uskutoční aj vernisáž k výstave s názvom Medzitým na inom mieste. Výstava ponúkne príbeh "prvého storočia" moderného komiksu - rekapituláciu českých komiksových dejín v desiatich kapitolách cez historické a spoločenské súvislosti, teda cez to, čo sa dialo medzitým na inom mieste. Predstavené budú komiksy od Josefa Ladu, Ondřeja Sekoru, Káju Saudka a jedna kapitola výstavy bude špeciálne venovaná aj slovenským komiksovým autorom, ktorí pôsobili na českej scéne - Brankovi Jelinkovi, Mikulášovi Podprockému a Jánovi Lastomírskemu. Tento program sa uskutoční v spolupráci s Českým centrom v Bratislave, dlhoročným partnerom festivalu BRaK. 

BRaK 2019 - nový termín, miesto aj vizuál

Multižánrový Bratislavský knižný festival vzniká synergiou neúnavných malých vydavateľstiev, knižných profesionálov, kreatívnych ilustrátoriek, knižných nadšencov, ktorých prirodzene najvyššia koncentrácia na meter štvorcový je na mieste budúceho festivalového diania. Tým bude tento rok prvýkrát Nová Cvernovka, kde od 14. do 16. júna nebude chýbať predajná výstava kníh, výstavy, stretnutia s autorkami a autormi, divadlo, tvorivé dielne i ďalšie koncerty.

Festival sa za prvých päť rokov svojej existencie prešiel niekoľkými zmenami, ktoré sa týkajú nielen miesta a dátumu, ale aj organizačného tímu, či grafického spracovania, ktorého sa tentoraz ujal Matúš Hnát. Po prvýkrát bude programová časť festivalu aj geograficky ukotvená a zameraná na susedné Maďarsko. Do Novej Cvernovky tak tento rok zavítajú tváre súčasnej maďarskej knižnej a hudobnej scény, medzi inými Benedekt Tóth, autor knihy Mŕtve body, či Ferencz Czinki, ktorého návšteva tohto festivalu v minulosti inšpirovala k vzniku novely Bratislavské metro (vychádza vo vydavateľstve BRaK). S maďarským literárnym milieu totiž súvisí aj téma festivalu - "melanchólia", ktorú dôsledne rozpracoval autor László Foldényi a figuruje aj v názve knihy Lászla Krasznahorkaia Melanchólia vzdoru, ktorá vyjde v slovenskom preklade tento rok.  

Tešiť sa môžete aj na predstavenie domácej knižnej novinky Koniec sveta (a čo je za ním) od Moniky Kompaníkovej s ilustráciami Veroniky Holecovej Klímovej. Súčasťou hudobného programu, ktorý neskôr predstavíme podrobnejšie, bude aj koncert groovy-psychedelickej post-rockovej kapely s poetickými textami Michala Kramára - Ankramu.

Na výstavách konajúcich sa počas festivalu bude možné vidieť o. i. linorytovú tvorbu zakladateľky prvej linoryteckej fotobanky Linostock Magdalény Rutovej, predstaví sa aj tvorba študentov vizuálnej komunikácie z ateliéru Typolab (VŠVU) a súčasťou výstav budú tiež ukážky z Knihy klidu Lucie Lučanskej tlačenej na risografe, ktorá vznikala počas rezidencie pre mladých ilustrátorov v Novej Cvernovke pod kuratelou festivalu minulý rok.

Priebežne aktualizovaný program a ďalšie infomácie nájdete na Facebook evente festivalu.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.


Redakciu Hudba.sk za organizátorov Bratislavského knižného festivalu informovala PR manažérka Ivana Schwarz. Správu sme doplnili o ďalšie informácie o Kafka Bande z tlačovej správy vydavateľstva Indies Scope.

Foto: Salim Issa