Aká by bola oslava sviatku hudby bez živej interakcie hudobníkov s publikom? Medzinárodný deň jazzu (30.4.) prebiehajúci pod záštitou UNESCO bude preto oslavou so všetkým, čo k tomu patrí: začne tvorivým muzikantským workshopom, pokračovať bude slávnostným ceremoniálom cien Esprit a vyvrcholí koncertom na pódiu Divadla P. O. Hviezdoslava v Bratislave.

Predvojom odovzdávania cien Esprit bude v sobotu 30. apríla v dopoludňajších hodinách jazzový vokálny workshop s čestným predsedom odbornej poroty – americkým spevákom JD Walterom. V New Yorku pôsobiaci umelec spolupracuje s celou plejádou vynikajúcich hudobníkov a jeho albumy opakovane získavajú priaznivé hodnotenia magazínu DownBeat. Okrem toho je hosťujúcim profesorom na viacerých pedagogických inštitúciách a ako lektor pravidelne vedie jazzové workshopy po celom svete. 

Súčasťou večerného ceremoniálu v bratislavskom Divadle P. O. Hviezdoslava budú aj koncerty nominovaných umelcov a zoskupení. Flautistka a skladateľka Sisa Michalidesová predstaví naživo piesne z projektu Majster a Margaréta, v ktorom sa jej geniálnym spôsobom podarilo vykresliť atmosféru kultového Bulgakovovho románu. Hudba autorky má s literárnou predlohou nemálo spoločného: od nečakaných dejových zvratov cez rôznorodosť a satiru.

Rovnako zaujímavé bude sledovať, ako naživo vyznejú Sonety básnického barda Pavla Országha Hviezdoslava. Ich zhudobnením opustil klavirista a skladateľ František Báleš prebádané a vyskúšané vody a začal objavovať nové svety. O tom, ako spolu súznejú, sa presvedčíme aj počas slávnostného večera Esprit, symbolicky práve v divadle pomenovanom po velikánovi slovenskej literatúry.

Pomyselnou "čerešničkou na torte" bude početný súbor vedený skladateľom a cimbalistom Ľubomírom Gašparom. Ten spolu so svojím Cimbal Projectom a hosťujúcou vokalistkou Sisou Fehér načrtne jeden z mnohých prístupov k ľudovej hudbe. Folklórne dedičstvo býva nevyčerpateľným inšpiračným zdrojom a ľubozvučné podoby (verné názvu projektu Ľubozvuk) prenesie Gašpar aj na pódium Divadla P. O. Hviezdoslava.

Večerom bude sprevádzať charizmatický herec a moderátor Robo Roth. Live stream video bude možné sledovať na stránke jazz.sk a priamy prenos zo slávnostného večera si vypočujú aj poslucháči rádia Devín. Víťaz hlavnej ceny Esprit, o ktorej rozhoduje odborná porota, získa umeleckú plastiku v tvare kontrabasu, ktorú vytvoril akademický sochár Juraj Čutek. Z jeho rúk pochádza aj grafika pre laureáta Ceny verejnosti ESPRIT.

Profily nominovaných albumov

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Andrea Čurná. Správu sme upravili.