V strede júna sa Panónske polia na pár dní stanú epicentrom rockovej a metalovej hudby už po trinásty raz. Po mierne rozpačitom minulom ročníku prichádza Nova Rock s tak plným programom, že je až ťažké vybrať si favoritov. Organizátori nenechali opäť nič na náhodu a konkurenčným festivalom "pokradli", čo sa dalo.

Štandardom Nova Rocku je skvele zorganizovaný festival a množstvo stánkov s celkom kvalitným občerstvením (aj keď za rakúske ceny). Hlavnou novinkou je posun celého podujatia na iné dni - po prvýkrát začne už v stredu 14. júna a skončí v sobotu (17.6.). Na jednej strane tak budeme mať nedeľu na zotavenie, z práce ale treba odísť o deň skôr. Čo je síce tiež výhodou, ale nie každý si môže dovoliť zobrať ten deň dovolenky navyše.

Pre jemnejšie duše organizátori pripravili Green Camping - tiché a ekologické ubytovanie s minimom odpadkov. Držím palce, aby sa im to podarilo dodržiavať. Taktiež netreba zabudnúť, že aj tento rok bude platba v stánkoch prebiehať bezhotovostne - za pomoci špeciálnych kariet, ktoré sa dajú zohnať na mieste a treba ich priebežne nabíjať kreditom.

System of a Down, Linkin Park, Green Day a Blink-182

Tieto štyri kapely sú nepochybne hlavnými lákadlami festivalu pre väčšinu fanúšikov. Ak ste zažili éru nu metalu na prelome tisícročí, System of a Down vám nejak špeciálne predstavovať netreba. Za ostatných desať rokov kapela odohrala len hŕstku koncertov (vrátane Nova Rocku 2011). Aj preto - napriek tomu, že na nový album čakáme už takmer 12 rokov - patrí k headlinerom a jej vystúpenie pritiahne nejedného diváka. Rakúsko navštívi v rámci svojho letného európskeho turné, ktoré začne v júni.


Ani druhý headliner nie je na Nova Rocku žiadnym nováčikom. Linkin Park naň zavítali už trikrát, raz dokonca aj so spomínanými SOAD (2011). Aj keď majú rockovú a metalovú éru už dlhšie za sebou, na vystúpeniach si nikdy nenechajú ujsť príležitosť vykopať hity ako One Step Closer, Papercut, Faint, či Bleed It Out.


Green Day sa na Nova Rocku už tiež objavili, a to hneď dvakrát. Prvýkrát, podobne ako SOAD, už v roku 2005, teda na vôbec prvom ročníku. Je až neuveriteľné, že títo páni sú už na scéne viac ako 30 rokov a všetci traja majú značne po štyridsiatke. Aj napriek tomu to ale dokážu dobre rozbaliť, takže sa už teraz môžete tešiť na vypalováky Welcome to Paradise, MinorityBasket Case.


Štvoricu hlavných hviezd uzatvára skate-punková štvorica Blink-182. Ani oni už nie sú zrovna mladíci, a tak si staršie ročníky s nimi budú môcť zaspomínať na mladosť so skladbami All the Small Things, Adam's Song alebo What's My Age Again. Osobne sa teším aj na výkon Travisa Barkera, ktorý je považovaný za jedného z najrýchlejších bubeníkov na svete.

 
Slayer, Gojira či Mastodon v úzadí

Pre niektorých môže byť trošku zarážajúce, že velikáni thrash metalu Slayer sa dostali na druhú koľaj a nepatria medzi hlavné ťaháky. Svoj koncert odohrajú vo štvrtok po polnoci a pevne verím, že minimálne zopakujú svoj výkon a zvuk z minuloročného slovenského koncertu.


Aj keď sa Francúzi Gojira pomaly ale isto stávajú veľkou a pomerne známou kapelou, na hlavné miesto na Nova Rocku to ešte nie je dosť. Ich album Magma zožal medzi kritikmi aj laickou verejnosťou množstvo úspechov a ich koncerty už tradične patria k ozdobám akéhokoľvek festivalu.


Prog-rockeri Mastodon budú mať možnosť presvedčiť publikum festivalu o svojich kvalitách už druhý rok po sebe. Vystúpia vo štvrtok večer, hneď po Gojira.


Šancu zaujať dostane aj staro-nová kapela Prophets of Rage postavená na základoch legendárnych Rage Against the Machine. Na ich čele sú miesto Zacka de la Rochu Chuck D z Public Enemy a B-Real zo Cypress Hill. Tešiť sa tak môžeme nielen na nové verzie hitov RATM, ale ujde sa nám určite aj čosi od spomínaných legendárnych hip-hopových kapiel.


Poriadna nádielka hardcoru a punku

Na svoje si prídu aj priaznivci -coreových žánrov. Hatebreed rozvíria vlny prachu počas záverečného večera. Suicidal Tendencies by svoje umiestnenie v programe kľudne mohli zobrať ako urážku. Skupina ich formátu by jednoducho o tretej poobede hrávať nemala. Navyše, aktuálne je ich bubeníkom Dave Lombardo, na ktorého sa príde pozrieť nejeden fanúšik.

Zabudnúť samozrejme nemôžeme ani na rovnako významnú bandu Rancid, ktorá začne pred Hatebreed a v závere koncertu spolu zvedú boj o priazeň, keďže obe vystúpenia sa prekrývajú. Určite si nenechajte ujsť ani príležitosť vidieť The Dillinger Escape Plan. Zrejme sa už totiž nebude opakovať, pretože kapela minulý rok ohlásila svoj koniec práve po aktuálnom turné. Z menej známych zoskupení odporúčam Code Orange. Mladíci z Pittsburghu to vedia poriadne rozbaliť, podobne ako ich publikum, takže dajte pozor, aby ste v kotli jednu neobchytili.


Elektronické osvieženie

Zrejme aby sme neboli úplne ohučaní, zaradili organizátori do programu aj niečo iné. Konkrétne dvoch známych elektronických interpretov. Fatboy Slim svoj set rozbalí v stredu o pol druhej v noci, veľké publikum sa teda očakávať nedá (verím však, že sa mýlim). Omnoho lepší flek dostali Pendulum. Vo štvrtok večer by ešte mali mať všetci dostatok energie na to, aby sa pred modrým pódiom rozpútala dobrá párty.


Špeci hosť: opäť Hoff

Hovorí sa, že opakovaný vtip už nie je vtipný. Organizátori Nova Rocku to však riskli a po veľkom úspechu v roku 2014 dá finálnu bodku za festivalom opäť David Hasselhoff.


Za zmienku tiež stoja...

Vo vymenovávaní kapiel by som mohol pokračovať ešte dlho, pozrieť si ich však určite dokážete aj sami. Celý program už aj s denným rozpisom nájdete na oficiálnej stránke Nova Rocku. Lístky sú stále v predaji - v ponuke sú festivalové pasy, ale aj denné lístky, rovnako aj rôzne balíky, či VIP lístky.

Ak ste sa dočítali až sem, za odmenu pre vás máme prekvapenie. S organizátorom sme pre vás na našom Facebooku pripravili súťaž o permanentku na celý festival. Vidíme sa na Nova Rocku!

Text: Pavol Magic
Foto: Facebook.com/systemofadown