Leto definitívne končí, a tak sme sa rozhodli na začiatku predĺženého víkendu dobehnúť niekoľko restov, ktoré máme ešte z obdobia dovoleniek. Tri mladé slovenské kapely, ktoré stoja za pozornosť, totiž v uplynulých týždňoch vypustili na svetlo sveta svoje nové oficiálne videá. Všetky tri zároveň spája, že nespievajú v rodnom jazyku.

Začneme kapelou Purist, ktorá svoj nový singel zverejnila spolu s videom ešte v druhej polovici júna. Ide o prvú ochutnávku z očakávaného albumu Colourful Noise, ktorý kapela v apríli nahrávala v Kodani. "Video k prvému singlu sme nakrúcali v Kodani, našou snahou bolo zachytiť kreatívny proces nahrávania v Red Bull Studios, a zároveň voľný čas, ktorý sme si v tomto skvelom meste mohli užiť. S nakrúcaním nám pomohla naša dvorná fotografka Patrícia Kvasňovská a manažérka Tereza a postrihal nám to kamarát Miro "Cibi" Gerbel," hovorí spevák, gitarista a klávesák Juraj Peták.

"Skladba Back prešla asi najdlhším vývojom spomedzi trackov, ktoré sme nahrali v Kodani. Prvé demo som napísal pomerne dávno, asi dva roky dozadu. Vtedy to bola v podstate len hlavná rytmická téma. Dodnes si však pamätám, že som ju napísal po tom, ako som prvýkrat počul skladbu Household Goods od Totally Enormous Extinct Dinosaurs. Úplne ma dostala a aj po dlhom čase a veľkej zvukovej zmene skladby Back ostáva inšpiráciou pri vzniku tohto singla. Zároveň odhaľuje, akým smerom a štýlom sa náš debutový album Colourful Noise bude uberať," dodal hudobník.

TIP: Purist o nahrávaní v Kodani: Mali sme dosť času aj na experimentovanie


Kochgarden pri natáčaní objavovali zákutia Bratislavy

Ďalšia zo zaujímavých mladých kapiel na slovenskej scéne, Kochgarden, vo svojej tvorbe spája elektroniku s popom. Koncom júla zverejnila svoj premierový videoklip k prvému singlu z nedávneho EP No Sound Is Innocent s názvom Sunshine. Natáčalo sa na približne dvadsiatich miestach v Bratislave pod taktovkou Nikol Šuplatovej a Petra Hraběho, ktorí mali na starosti celú produkciu, vizuálnu stránku a konečné spracovanie. "Páči sa nám najmä farebnosť, výborný strih a atmosféra záberov. Čo sa týka počasia a nálady, zažili sme takpovediac dokonalý natáčací deň plný zábavy a objavovania nových zákutí nášho hlavného miesta. Všetky lokality pre nás vybrali Nikol s Peťom a s odstupom času môžem len povedať, že dokonale zapadli do videa a asi by som žiadnu z nich nevymenil," hovorí Samuell z Kochgarden.

Natáčanie a zverejnenie videa, ktorom môžete vidieť speváčku Tinu v rôznych outfitoch, sa malo uskutočniť už na jar, ale kedže polovica kapely sa v tom čase nachádzala na dlhšiu dobu mimo Slovenska, realizácia sa musela odsunúť až na koniec leta. "Aj sme chvílu rozmýšľali, či má zmysle takýto oficiálny klip robiť, kedže singel je vonku už niekoľko mesiacov a bol už prezentovaný v rôznych rádiách, ale nakoniec sme sa rozhodli, že do toho musíme ísť. Predsalen, ten pocit, že ako kapela zrealizujete niečo také, ako prvé skutočné video nás neuveriteľne lákala. Aj keď to pre veľa ľudí môže znamenať len malý krôčik a malú bodku, pre nás to znamená veľmi veľa a doteraz sa z neho veľmi tešíme a stále sa nám páči," dodal talentovaný hudobník a producent. Na jeseň kapela plánuje vydať úplne nový videosingel Maroon Moon, ktorý sa na spomínanom EP nenachádza, a chystá aj koncerty vo viacerých slovenských a českých mestách.


No Brake animovaným klipom kritizujú spoločnosť

Indierocková apela No Brake nedávno zverejnila klip k singlu Mankind Overboard. Skladba je prvou nahrávkou z pripravovaného druhého albumu. Tiež je to prvá nahrávka s novým bubeníkom, ktorým je Stanislav Geci. V poradí už piaty videoklip kapely vytvoril talentovaný animátori Martin Sepeši. Je založený na jeho netradičných animáciách, ktoré predstavujú dianie vo svete a prekrútené pravidlá v ňom. Preto sú v klipe zobrazené viaceré spôsoby klamania verejnosti, či už prostredníctvom médií alebo reklamy. "Hlavná myšlienka skladby – čo ak sa svet rozhodne prežiť aj bez nás – mi napadla už skôr, a tak sme sa rozhodli, že to bude zaujímavý námet na klip o zatajovaní pravdy. Zvolili sme animovanú formu, aby to bolo zaujímavejšie a originálne," hovorí líder kapely Juraj Beňačka

Kapela, ktorá vznikla v marci 2010, má na konte EP Big Bang a tiež minuloročný debutový album Hands Indie Air. Album obsahoval aj chytľavý singel New Hope, ktorý sa hral vo viacerých rádiách, vyhral súťaž Demovnica_FM a niekoľkokrát aj hitparádu Rádia_FM Osmička. Z doterajších úspechov možno spomenúť aj tretie miesto na medzinárodnej súťaži kapiel v poľskom Chelme, tretie miesto vo finále súťaže Objav východu a tiež nomináciu na ceny Rádia_FM - Radio_Head Awards 2013 v kategórii Nováčik roka. Kapela odohrala tohto roku cez 20 koncertov a naďalej pokračuje v koncertovaní. Už tento víkend vystúpi aj na festivale Rozbaľ to Bratislava! v Starej tržnici.


Text: Hudba.sk (zdroj: Redbull.sk, Kochgarden, No Brake)
Foto: Facebook.com/kochgarden

Súvisiaci interpreti: KochGarden, Purist